Kertészkedés áprilisban

Zöldségeskertben

Az előcsíráztatott korai burgonyát ültethetjük április elején. Vigyázzunk a csávázott vetőburgonyával, csak kesztyűvel nyúljunk hozzá! A csávázott, korai vetőburgonya, új krumplinak is, csak akkor szedhető fel, ha lejárt az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (Prestige 290 FS esetében ez 90 nap!). Áprilisban vethetünk még sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot, spenótot, retket, velőborsót, céklát, mangoldot, salátaféléket, káposztaféléket és csemegekukoricát is. Kukoricánál, borsónál javasolt a szakaszos vetés (1-2 hét különbséggel), hogy hosszabban biztosítsuk a család ellátását finom, friss zöldborsóval és csemegekukoricával. Kapható a vetőmag szaküzletekben olyan dobozos “borsócsalád”, mely négy fajta borsót tartalmaz a legkorábbitól a legkésőbbi éréscsoportúig. Ezeket egyszerre elvetve 3-4 héten át tudunk folyamatosan friss zöldborsót szedni.

A kertünk legnaposabb részében alakítsunk ki fűszernövény kollekciót. A fűszernövények sok illóolajat tartalmaznak, melyek felhalmozásához meleg, napos helyet igényelnek. Nagyon sok közülük évelő, pl. a tárkony, lestyán, rozmaring, citromfű, szurokfű, kakukkfű. Az egyévesek közül a zsázsát és a kaprot ajánlatos több lépcsőben elvetni, hogy mindig friss, zöld levelünk legyen a fűszerezéshez, salátaöntethez.
A fentiekhez hasonlóan készíthetünk egy külön ágyást salátakollekcióval. A közismert fejessalátán kívül sokféle levélsaláta termeszthető, mint zöldségkülönlegesség. Ilyen például a galambbegysaláta (madársaláta), rukola, kötözősaláta, tépősaláta, cikóriasaláta, endivia. A tépősaláta fejet nem képez, egész nyáron át szedhető, nem magzik fel. Zöld és piros levelű változata is kapható (Lollo bionda, Lollo rossa), melyek egymás mellé kiültetve szép díszei a zöldségeskertünknek. Nyár elején a saláta helyére másodvetésben bokorbabot, cukkínit, céklát, uborkát vethetünk.
A fóliában előnevelt korai káposztaféléket is kiültethetjük végleges helyükre. A korai, friss fogyasztásra szánt, előnevelt paprika- és paradicsom palánta is kikerülhet a hónap végén végleges helyére. Kiültetés előtt a palántákat fokozatosan szoktassuk hozzá a szabadföldi fény- és hőmérsékleti viszonyokhoz (edzük meg őket). A késői fagyok kártételével május közepéig még számolnunk kell. Az előre jelzett fagyos éjszakákon fátyolfóliás takarással megvédhetjük palántáinkat. A hónap végén helybevetéssel paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkínit, spárgatököt és sütőtököt vethetünk. Ezek melegigényes növények, csírázásukhoz 18-20 0 C szükséges, ezért a korai, friss fogyasztáshoz jobb, ha palántát nevelünk belőlük. A tökfélék nem tűrik az átültetést, gyökerük megsérülése a növény pusztulásához vezethet. Ezért a palántaneveléskor, csak pohárba vagy tőzegcserépbe vessük őket, 1-2 szem magot poharanként. Május végén földlabdával együtt ültessük ki végleges helyükre.
Tavasszal mindig csak reggel locsoljunk, hogy napközben felmelegedjen a talaj. Ne feledjük, hogy a legjobb minőségű locsolóvíz az esővíz, gyűjtsük össze egy hordóban, és azzal öntözzünk.

Díszkertben

Az elvirágzott hagymás növények (tulipán, nárcisz, játcint) leveleit ne vágjuk le, hisz a hagymának meg kell érnie. A hónap közepén már vethető végleges helyére legtöbb, egynyári virág: legényrózsa (Zinnia), őszirózsa (Callistephus), bársonyvirág (Tagetes), madármályva (Lavatera), estike (Matthiola bic.). A szaküzletekben lehet olyan egynyári virágmagkeveréket is vásárolni, ahol egy tasakban többféle virágmag van összekeverve és vagy alacsony (balkonládák beültetésére alkalmas), vagy magas növésű (vágott virágnak alkalmas) színpompás virágágyást tudunk kialakítani belőlük. Támfalak, kerítések befuttatására a hajnalka (Ipomea) és a díszbab kiválóan alkalmas. Ne feledkezzünk meg a dísznapraforgóról se, mely szoliterként vagy kerítés mellett, élénk, meleg színével szép színfoltot képez kertünkben. A telt virágú Sonnengold fajta (alacsony vagy magas növésű), sok oldalhajtást képez, és hosszasan virágzik.

A hónap közepétől kiültethetjük az előhajtatott kardvirág, dália, kana gumókat is. A pázsitokat levegőztessük és szórjunk ki kombinált műtrágyát 1,5-2 dkg/m2 mennyiségben a fűnyírást követően, majd rögtön locsoljuk meg a füvünket. Kiváló hatású a Calcurea G szer, mely 80%-ban gátolja a gyomosodást és egyben tápanyag is. Április hónap alkalmas a tavaszi fűtelepítésre, de az őszi vetés a legbiztonságosabb. A kikopott részeket felülvetéssel is kiigazíthajuk. A nehezen nyírható részeken próbáljuk ki a talajtakarót (“zöld szőnyeg”), latin nevén Dichondra repens. Ez a kerek levelű, szép fényes, élénkzöld színű kúszónövény betakarja a talajt, elnyomja a gyomokat és nyírást, se igényel. Sajnos nálunk nem minden évben telel át, csak -10 fokos hideget képes túlélni. Bírja a taposást, fűnyíróval végigmehetünk rajta, mivel csak 3-5 cm magasra nő levághatjuk a fölötte kinőtt gyomokat. Tipp: egyes egynyári virágaink díszítő értékük mellett “csigaűzőként” hasznosíthatók, vessünk belőlük a zöldséges ágyásaink közé is. Ilyen például a pillangóvirág (Cosmos), sarkantyúka (Tropeolum), kaliforniai kakukkmák (Eschscholtzia), porcsinrózsa (Portulaca).

Gyümölcsösben

Jutassunk ki gyümölcsfáink köré komplex műtrágyát, jól bekapálva a talajba. A virágzást követően gondoskodjunk a megfelelő növényvédelemről. Főleg a levéltetvek ellen védekezzünk időben, gombalőszert is keverve a permetlébe. A csonthéjasoknál réztartalmú szert használjunk a monília ellen.

És akkor a teendők, összegezve:

 1. A gyengén virágzó évelőknél alkalmazzunk tőosztást.
 2. A zsályát és a levendulát nyírjuk meg, hogy kompakt maradjon, a zsályát vágjuk vissza az elfásodott szárrészekig.
 3. A dáliát hajtassuk elő a lakásban, hogy májusban erős növényeink legyenek.
 4. A kertészetekben, árudákban vásárolt, előhajtatott és frissen elültetett növényeket védjük meg a késői fagyoktól.
 5. A cserépben vásárolt fűszernövényeket kiültetés előtt védett helyen edzeni a hőmérséklethez.
 6. Amint a talaj jól felszáradt, vessük el a borsót. Az ágyás előkészítésénél indító trágyaként dolgozzunk a földbe alaptrágyát vagy komposztot.
 7. Ha az időjárás engedi, vigyük ki a kerti bútort és tisztítsuk meg, a fabútort kezeljük le ápolóolajjal.
 8. A meleg helyen teleltetett dézsás növényekről vágjuk le a vékony hajtásokat. Ha enyhe az idő, robusztus dézsás növényeket, mint a babér vagy a füge, ki lehet költöztetni.
 9. Enyhe időben a dézsás növényeket napközben tegyük ki a szabadba, árnyékos helyre, hogy lassan hozzászokjanak a napsütéshez.
 10. A hónap elején lehet leoltani a szilva és a cseresznyefát. Ültessük el az edényes őszi málnát, minden hajtást vágjunk vissza térdmagasságig.
 11. Az eperágyásra szórjunk ki a műtrágyát és algameszet és gereblyézzük a földbe.
 12. A kivi egyéves hosszú vesszőit, amelyekre nincs szükség a vázépítéshez, vágjuk vissza 20-30 cm-re.
 13. A fűtetlen üvegház ágyásaiban most el lehet vetni a salátát és a hónapos retket.
 14. Amennyiben az időjárás tartósan enyhe, a hónap elején a rózsákat töltögessük fel földdel, távolítsuk el a téli védőtakarót és az ágakat vágjuk vissza.
 15. Az elvirágzott nárcisz virágait azért, hogy ne fordítsa minden energiáját a magképződésre, rendszeresen szakítsuk le.
 16. Mivel sok gyomnövény már alacsony hőmérsékleten kicsírázik és virágzik, idejében el kell kezdeni a gyomlálást a kerti ágyásokban.
 17. A tél folyamán a lefolyókban és az esővízcsatornákban nagy mennyiségű szemét gyűlhet össze. Most takarítsuk ki ezeket, hogy az esővíz jól elfolyhasson.
Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!