telek, amelyektl szp lesz a haj

Sokan rengeteg pnzt kltenek kozmetikumokra, hogy krmket s hajukat mindig nagyszer formban tarthassk, m amire a leginkbb szksgnk van az polt s csillog hajhoz, s az ers, egszsges krmkhz, az megtallhat a konyhban is.

Mint minden ms testrsznk, gy a hajunk s a krmnk is akkor lesz egszsges, ha kiegyenslyozott trend szerint tkeznk, mely rengeteg vitamint, megfelel mennyisg fehrjt s svnyi anyagot tartalmaz. Valjban akrmennyi krmet is kenhetnk magunkra, mit sem r, ha nem megfelel az trendnk!

Fontos a kiegyenslyozott trend

Akr hiszi, akr nem, krmnk s hajunk jelkpezi egszsgi llapotunkat. Az egszsges haj s krm elrshez fontos a fehrjben gazdag tpllkozs. Ha szervezetnk egyenslya felborul, s valamelyik lelmi csoportbl, vitaminbl vagy svnyi anyagbl kevs jut a szervezetbe, hajunk s krmnk llapotn ez rgtn megltszdik. Mire rdemes teht figyelni?

Szlssges ditk

Nhny szlssges dita – gy a nagyon alacsony kalriatartalm ditk, mregtelent ditk – esetben hossz tvon protein hiny alakulhat ki szervezetnkben. Ez hatssal lehet a hajra s a krmkre is, amelyek egyarnt rostos keratin nev fehrjbl llnak, ami az egyik legkemnyebb szvete a szervezetnek. Teht a fehrjehinyos trend gyengbb minsg hajat eredmnyezhet, ami hajlamos lehet arra, hogy tredezzen, s a krmk trkenyebb s sebezhetbb vlhatnak.

A szp hajrt telekkel is tehetnk!

Nem megfelel vasbevitel

A vasszegny trend is a krmk betredezst okozhatja. A kicsi vrednyek a krm alatt sokkal nyilvnvalbban ltszanak, mint brhol mshol a testnkben. gy ha megfelel mrtkben van a szervezetnkben vas, akkor ez a vrs vrsejt-cellkban rzsaszn rnyalatknt mutatkozik meg, ha pedig kevesebb a szksgesnl, akkor spadt szne lesz. A vashinybl ered vrszegnysg egyik f tnetei a ritkul haj s a hajhulls. Erre nagyon j megolds, ha trendnkbe beptjk a kvetkezket: sovny vrs hsok, olajos halak, kenyr, spent, bors, lencse, bab, szrtott gymlcs, tojs.
rdemes azt is tudni, hogy a vrs hsokbl s az olajos halakbl szrmaz vasknnyebben szvdik fel a szervezetben, mint a nvnyi lelmiszerekbl szrmaz vas. Ugyanakkor a C-vitamin segti a vas felszvdst a nvnyi lelmiszerekbl, gy j, ha C-vitaminban gazdag teleket is fogyasztunk, mint pldul a citrusflk s gymlcslevek, gymlcsk, salta, kivi, paradicsom s paprika.

Cinkhiny

Gyakori tvhit, hogy a fehr foltokat a krmk alatt kalciumhiny okozza. ltalban a problmt a kevs cinkbevitel eredmnyezi. Ez az immun-nvel svny – forrsai a hs, baromfi, tenger gymlcsei, tojs, sajt, diflk s magvak – nlklzhetetlen az egszsges haj s krm nvekedshez, s a hinyt sszefggsbe hoztk a szraz s trkeny hajjal, hajhullssal s korpsodssal is.

Amire rdemes mg odafigyelni

  • A B-vitamin, mint pldul a di, hal, mj, tojs, illetve a rz, mint pldul mj, kagyl, diflk s magvak, szintn fontos szerepet jtszanak hajunk s krmnk egszsgben.
  • Az omega-3 zsrsav (lazac, pisztrng, makrla, szardnia, friss tonhal) javtja a vr ramlst, ezltal biztostja, hogy sok tpanyag s oxign rje el a krmgyat illetve a hajhagymkat, ami felttlenl szksges az egszsges nvekedshez.
  • Kerljk el a kiszradst s igyunk 6-8 pohr vizet naponta, valamint egynk sok gymlcst s zldsget hajunk s krmeink psgrt.Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!