Azt mr eddig is tudtuk, hogy egyes tek jval tbbet tesznek egszsgnkrt, mint gondolnnk – most azokat gyjtttk ssze, amelyek a brt poljk.

A polifenolokban, azaz antioxidatv kpessgekkel felvrtezett molekulkban gazdag tek hatsra hidratlt marad a brnk, cskken a gyullads mrtke s az UV-sugarak okozta krosods hatsai is gyenglnek. De vajon mely tekat kell innunk?

Zld tea

Tbb kutats is megersti, hogy a zld tea hatsra cskken a brrk eslye – br azt termszetesen senki sem javasolja, hogy a nyri knikulnak csak egy termosznyi teval felszerelkezve fussunk neki, szksgnk lesz naptejre is!

A zld teban tallhat katekinek, azaz sejtsrlst megakadlyoz antioxidnsok hatsra cskken azon gyulladsok mennyisge, amelyek a szervezet regedse miatt lpnek fel, de emellett ugyangy vdenek minket a napszrs, illetve a hossztv ultraibolya sugrzs okozta krosodsok ellen is.

Az UV-sugrzs miatt szabadgykk fejldnek szervezetnkben, amelyek kpesek elpuszttani egszsges brsejtjeinket. Ezek ellen a kzdelemet a legjobban polifenol-tartalm ksztmnyekkel vehetjk fel, ugyanis ezek gyulladsgtl hatsak s DNS-javt kpessgk is van: a tea pedig pont ilyenekkel van tele. Termszetesen nem kell csak zld tet innunk, ugyanis nyugodt szvvel hasznlhatunk zldtea-tartalm ksztmnyeket is.

A zld tea is szebb teheti a brt

Yerba mat

Ha fiatal klsej brt akarunk, kezdjnk el megbartkozni a yerba matval. Tele van ugyanis antioxidnsokkal, amelyek segtenek megszntetni a szabadgykk ltal okozott brkrosodst. A kzp- s dl-amerikai terletekrl szrmaz matnvny szrtott leveleibl ksztett tea mindemellett igen sok koffeint is tartalmaz, gy kemnyebb napok kezdetre is kifejezetten javasoljuk. Tbb szakrt javasolja kimerltsg vagy gyengbbimmunrendszerkezelsre is: tele van ugyanis vitaminokkal, svnyokkal s antioxidnsokkal, igen magas B- s C-vitamin tartalma mellett jelents mennyisg mangn, klium scinkis tallhat benne.

Kamilla

A gygytek kztt a kamillval orvosoljk leggyakrabban a brproblmkat: hossz ideje hasznljk pldul brszrazsg vagy ppen kitsek kezelsre. Kamillval a brgyulladssal jr problmkat is nagyon jl lehet kezelni, ugyanis olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek megakadlyozzk a szabadgykk mkdst.

Rooibos

A vrs teaknt is ismert rooibos egy dl-afrikai cserje hajtsaibl kszl, emellett koffeinmentes, gy gyerekek is nyugodtan fogyaszthatjk lefekvs eltt, illetve vrands nknek is, akiknek mindenkppen mrskelnik kell koffeinfogyasztsukat. Radsul kt ritka antioxidns is tallhat benne: aszpalatin s notofagin is tallhat benne, amelyek tbbek kztt gyulladscskkentek s idelisan lehet velk brprt vagy kitseket orvosolni.Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!