A szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA kutatói 2014 és 2020 között összesen 48 nagyváros műholdas felvételét tanulmányozták annak érdekében, hogy megállapítsák, a vizsgált időszakban ezek mennyit süllyedtek. A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy minden városban – különböző mértékben – süllyedt a talaj, 44-ben pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.


Gyorsan süllyednek a part menti városok. Fotó: Getty Images

Korábbi tanulmányok szerint a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ami emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára. Ezek közül sok egyéb gondokkal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A probléma összetett

Korábbi kutatások szerint a tengerek szintje az olvadó jégsapkáknak köszönhetően évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmányból pedig az is kiderül, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatásban Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említik. Az elsőben a süllyedés évente 16,2 milliméternyi, utóbbinál pedig amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!