Oroszlnpz

gy dl el, melyik kutya illik hozznk.

Dr. Stanley Coren, a Columbia Egyetem professor emeritusa, illetve szmos knyv, kztk a Do Dog Dreams szerzje szerint az gynevezett oroszlnpz azt jelzi, a kutynk nem alszik, inkbb csak pihen. “Az eb mells lbai elre vannak nyjtva, fejt pedig rajtuk nyugtatja, mint a fekv oroszlnok. A testhelyzet kivlan alkalmas arra, hogy a kutya pihenjen, ugyanakkor, mivel nem alszik mlyen, ugrsra ksz is maradhat” – gy a szakember.

Oldalt

“A kutyk ebben a pzban alszanak a leggyakrabban: az oldalukon fekve, kinyjtott lbakkal” – mondja Dr. Coren, aki kiemeli: a testtarts arra utal, hogy az eb nyugodt lelkillapotban van, knyelmesen szunykl, s biztonsgban rzi magt abban a krnyezetben, ahol van. “Tbbszr elfordul, hogy a kutya oroszlnpzbl indul, ksbb azonban, amikor a mlyalvsi fzisba r, tfordul valamelyik oldalra. Ilyenkor lmodni kezd, az izmai pedig ellazulnak” – magyarzza.

Sok kutya az oldaln alszik. Fot: iStock

Fnkpz

Nem ritka, hogyalvskzben fnkpzban talljuk a kedvencnket, akik sszegmblydnek, akr egy labda, szemllteti a testhelyzetet Dr. Katherine Houpt, a Cornell Egyetem llatorvosi Tanszknek professzora. Dr. Houpt menhelyeken l kutykat vizsglt a kzelmltban elkszlt tanulmnyban, s arra jutott, hogy a fnkpz amellett, hogy a zavartalanul alv kutyk sajtja, ms clt is szolgl. “Azrt gmblydnek gy ssze, hogy a lehet legkisebbek legyenek, gy kevsb rzik sebezhetnek magukat, s a testhmrskletket is jobban tudjk szablyozni.”

Superman

Superman-pznak nevezik azt a testhelyzetet, amikor a kutya a hts lbait htra-, a mells lbait pedig elrenyjtva alszik – pont, mint a mltn npszer szuperhsfigura, csak a levegben, repls kzben teszi ugyanezt. Mg a kutatk tbbsge egyelre csupn tallgat, mi llhat az rdekes alvpozci htterben, Dr. Coren s Dr. Houpt szerint van r magyarzat.

Dr. Coren gy vli, a Superman-pz a testhmrsklettel van sszefggsben. “A kutyk hasn lv szr nem szigetel gy, mint a test ms rszein. Teht valsznleg akkor szunyklnak gy, ha meleg van, a fellet pedig, amin elterlnek, jval hidegebb, mint a krnyezetk.” Dr. Houpt ellenben a mretbeli sajtossgok fontossgt hangslyozza a jelensggel kapcsolatban. “Megfigyelseim alapjn a Superman-pz inkbb kis test kutykra jellemz, k valamirt knnyebben tudnak gy fekdni.”

sszebjva

Sok kutya szeret a gazdjhoz bjva, vagy ppen a gazdjn elaludni, aminek Dr. Coren szerint meglehetsen egyszer a magyarzata. “Ez egy klykkutyakorukbl visszamaradt ‘szoks’. A klykkutyk mg nem tudjk olyan jl szablyozni a testhmrskletket, kell valaki, aki melegen tartja ket. Ezt, ahogy rnek, szp lassan kinvik. Az igny azonban, a klykkorbl visszamaradt knyelemrzet viszont megmaradhat, s itt jn kpbe a gazdi” – mondja a szakember.

Forrs: petmd.comForrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!