Milyen tornagyakorlatokat végezhetek, ha kezdődő csontritkulást állapítottak meg nálam? – Az orvos válaszol.

Dr. Puskás Réka, reumatológus válasza

Csontritkulás esetén függőleges testhelyzetben végzett, hátgerinc nyújtó, egyenesítő gyakorlatokat kell végezni, naponta legalább háromnegyed órát sétálni, vagy kocogni. Táncolást, ha szeret és tud, teniszezést, tehát a gerinc mozgékonyságát növelő sporttevékenységet szoktunk javasolni csontritkulás esetén. Ha van lehetőség, korának megfelelő csoportos gerinctorna is jót tenne.

Figyelembe véve azonban, hogy derékfájdalmai is vannak, aktuálisan azt javaslom, hogy annak gyógytorna kezelését kérje reumatológusától, és csak utána foglalkozzon a csontritkulás tornával. Napi 1000 NE D-vitamin– (októbertől márciusig minden felnőtt részére 1500-2000 NE) és (étrendtől függő mennyiségben) kalciumpótlás feltétlen szükséges a kezdődő csontritkulás kezelésében. Kérje reumatológusa tanácsát e tekintetben is.

Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti. Bővebben a csontritkulásról

Tovább Csontritkulásom van, mit sportolhatok?

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Puskás Réka, reumatológusForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!