Meddig tart a felpls a lzeres szemmtt utn?

A lzeres szemmtt utni felpls nagyban fgg a beavatkozs tpustl. E trenkt nagy csoportot klnbztetnk meg: a felszni kezelst (PRK kezels) s a lebenyes kezelst (FEMTO tpus kezels).

PRK, avagy felszni kezels utni felpls

A felszni kezels, ahogyan a neve is jelzi, a szaruhrtya felsznn trtnik. Az orvos egy mechanikus eszkzzel vagy – a legmodernebb technolgit alkalmaz klinikkon mr – lzerrel eltvoltja a szaruhrtya legfels hmrtegt, majd az excimer lzer elvgzi a korrekcit. Ezt a beavatkozst ma mr ritkbban vgzik, mert a mttet kvet 2-4 napban szr, g rzssel, fjdalommal, idegentestrzssel jr. A PRK kezels utn a hm nlkl maradt szaruhrtya nagyon rzkeny, hiszen az idegvgzdsek szabadon rintkeznek a klvilggal. Ezrt a beavatkozst kveten terpis kontaktlencst helyeznek a szemre, ami megvdi a szemfelsznt.

A lzeres szemmtt utni gygyulsi id nagyban fgg a beavatkozs tpustl. Fot: iStock

A szem fokozott rzkenysge 2-4 napig tart, amg a szaruhrtya hmosodsi folyamata zajlik. Amint az els hmsor jra felpl, a kellemetlen rzsek megsznnek. A PRK kezels utn ltalban 7-10 nap a gygyuls id. Erre az idre rdemes otthon maradni s pihentetni a szemet. A ltslessg a mttet kvet 3-4. hten, a szaruhrtya fnytrse krlbell 6 hnap alatt stabilizldik. Ez alatt a fl v alatt az UV sugrzs kifejezetten kros, mert a szaruhrtya sejtjei UV sugrzs hatsra megprbljk visszalltani a kezels eltti, hibs szaruhrtyaformt. Emiatt 6 hnapig kifejezetten kerlni kell az ers napfnyt, a szolriumot, illetve ktelez az UV-szrs napszemveg viselse.

A FEMTO tpus, avagy lebenyes kezels utni felpls

A lebenyes kezels elssorban abban klnbzik a felszni kezelstl, hogy nem a szaruhrtya felsznn, hanem alatta, a szaruhrtya mlyebb rtegben trtnik a lzerkezels. Az eljrs sorn a femtolzer vdlebenyt kszt a szaruhrtya fels rtegbl, amit felhajtva az excimer lzer elvgzi a korrekcit. A beavatkozs nagy elnye a gyorsasgn tl, hogy sem kezels kzben, sem utna nem kell szmtani fjdalomra, kellemetlen rzsekre, mivel a beavatkozs a szaruhrtya rzketlen rszben trtnik.

A kzvetlenl a kezels utn jelentkez kds lts nhny ra alatt kitisztul. A FEMTO kezels utn a szaruhrtya fnytrse 1-2 hnap alatt stabilizldik. A szem ugyan kevsb lesz rzkeny az UV sugrzsra, de a mttet kvet 2 hnapban kerlni kell az ers napfnyt, s a szabadban UV-szrs napszemveget kell viselni. A femtolzeres kezels utn fokozottan figyelni kell arra, hogy a pciens nagyon vatosan nyljon a szemhez s ne drzslje meg. Agygyuls mindssze 1-2 nap, a pciens akr a mtt msnapjn munkba llhat.

Milyen teendk vrhatk a mtt utn?

PRK mtt utn 6 hnapig, FEMTO kezels esetn 3 htig szemcseppet kell hasznlni, hogy megelzzk a fertzst, gyulladst. A pciensnek az elkvetkezend hnapokban rendszeresen mknnyet is kell hasznlnia. A lzeres ltsjavt beavatkozs utn msnap kerl sor az els kontrollvizsglatra, amelyet 5-7 tovbbi kontrollvizsglat kvet.

A fertzsveszly minimalizlsa rdekben a beavatkozs utn legalbb kt htig (bizonyos esetben egy hnapig) nem szabad semmilyen krmet, glt, dekorkozmetikumot hasznlni a szem krnykn. Nem rheti vz a pciens szemt nhny napig, szni s ms vzi sportokat zni, illetve szaunzni, gzfrdzni pedig csak 6 ht utn lehet. Szigoran tilos a szolriumozs a kezels tpustl fggen 2-6 hnapig.

A gygyuls folyamatt az els 3 hnapban nem szabad veszlyeztetni nagy erkifejtst ignyl vagy kontakthatssal jr sportolssal, mint amilyen a boksz, a futball, a karate vagy a slyzs edzs. Idvel azonban ezeket jra gyakorolhatja a pciens, termszetesen az orvosval egyeztetve. A knnyebb fizikai ignybevtellel jr sportokat, mint a futs, kerkprozs, torna, a mtt utn 3-7 nappal mr szabad vgezni.Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!