A kormnylsen s azt megelzen az egszsggyi vdelmi tancs lsn hrom intzkedsrl szletett dnts a jrvny tdik hullmnak megfkezsre:

  1. a harmadik oltst a Pfizer s BioNTech vakcinjbl a kzeljvben minden 18 ven felli ignyelheti (jelenleg csak a 65 ven felliek, a veszlyeztettek s az egszsggyi dolgozk jogosultak r),
  2. a vdettsgi igazols rvnyessgt fokozatosan a harmadik oltshoz ktik mindenki szmra,
  3. a maszkviselsszablyai is szigorodnak, gy ezentl nemcsak a zrt terekben, hanem kltri rendezvnyeken is viselni kell majd.

Olivier Vran egszsggyi miniszter mr korbban jelezte, hogy decembertl az 50 s 64 v kzttiek is krhetik az emlkeztet oltst, s sajtrteslsek szerint felteheten cstrtkn bejelenti, hogy fokozatosan minden 18 ven felli jelentkezhet az emlkeztet oltsra. A BFM hrtelevzi gy rteslt, hogy a kormny jranyitja a nagy oltkzpontokat, s a harmadik oltst a msodik utn legalbb t hnappal lehet majd krni. Az emlkeztet oltst mindenki a Pfizer/BioNTech vakcinjbl kapja.

Franciaorszgban kiterjesztik a COVID-19 elleni emlkeztet oltsok kampnyt. Fot: Getty Images

A koronavrus elleni vdettsget igazol dokumentum rvnyessgt december 15-tl a 65 ven felliek szmra mr hrom vdoltshoz ktik, s ezt a szigortst vrhatan fokozatosan a tbbi korosztlyra is kiterjesztik. A vrussal szembeni vdettsget igazol dokumentumot (oltsi igazolst vagy 72 rnl nem rgebbi negatv tesztet) a legalbb tven ft fogad nyilvnos helyeken ktelez bemutatni, gy a vendgltipari helyisgekben, belertve a teraszokat is, a vonatokon s a tvolsgi buszokon, a sportltestmnyekben, a krhzakban, valamint a kulturlis intzmnyekben, mozikban, sznhzakban, koncerttermekben. A maszkvisels zrt helyeken tbb mint egy ve rvnyben van. A BFM gy tudja, hogy az igazols rvnyessghez az oltatlanoknak ezentl 24 rnl nem rgebbi tesztet kell majd bemutatni.

Franciaorszgban a koronavrus-fertzsek napi esetszmnak tlaga egy ht alatt majdnem megduplzdott: mg a mlt ht vgn 9 ezer volt a napi tlag, addig ezen a hten 17 ezer, kedden pedig meghaladta a 30 ezret a vrusfertzssel diagnosztizltak szma. A 100 ezer lakosra jut fertzttek orszgos tlaga 190 f, mg egy httel ezeltt mg csak 100 volt, vasrnap pedig 164 f. A franciaorszgi intenzv gyaknak ugyanakkor csak mintegy negyedn polnak koronavrusos betegeket, szmuk 1455, az oktber eleji ezerhez kpest. Az oltsra jogosultak 90 szzalka felvette a koronavrus elleni olts legalbb els adagjt, ami a teljes lakossg 77 szzalknak felel meg. Mindkt adagot megkapta a teljes lakossg 75 szzalka.

Vilgszerte tbb mint 670 ezer jabb koronavrus-fertzttet regisztrltak cstrtk reggeliga baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai alapjn.Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!