Ezért nem virágzik az orchideád – videó

Ezért nem virágzik az orchideád – videó

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy az orchideák a legnépszerűbb szobanövények.  Ennek több oka is van: szépek, hosszasan virágoznak, legtöbb fajtájuk kiválóan érzi magát lakásban és viszonylag könnyű őket tartani.

Persze ez utóbbi kijelentéssel valószínűleg elég sokan vitatkoznának. Mert míg egyeseknél folyamatosan burjánzik és virágzik az orchidea, mások életben tartani sem tudják néhány hétnél tovább. 

Pedig a siker vagy sikertelenség titka nagy valószínűséggel egy dologban rejlik…

Viano Bio Happy vízben oldódó szervestáp virágzó növények számára: https://shop.kert.tv/szerves-tapok-157

 

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a Kert TV youtube csatornájára, hogy mindig azonnal értesülj a legfrissebb videókról!Forrás: kert.tv

/ HIRDETÉS /

Hogyan lehet védekezni a mezei pocok ellen? – Bálint gazda kertje

Hogyan lehet védekezni a mezei pocok ellen? – Bálint gazda kertje


A mezei pocok a talaj színe alatt futó, elágazó járatokban élő, nagyobb egérre emlékeztető, de rövid farkú rágcsáló.

Fészkelő kamrája (amelyben télre némi tartalékot is tárol) fél méter mélyen helyezkedik el. A haszonnövényeket főleg tartós hótakaró idején károsítja és az általa okozott kár – igen szapora lévén – nagy mértékű lehet. Éjszakai állat: a növények hajtásait, a gyümölcsöket, terméseket károsítja.

Mezei pocok

A fiatal gyümölcsfák és bokrok gyökereit elrágja, a ceruzához hasonlóan kihegyezi; a súlyosan megtámadott növények elpusztulnak. A mezei pocok ellen  mérgező csalétek (pl. Redentin G) kihelyezésével lehet sikeresen védekezni.


Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Így készül a fermentált édesburgonya: tárkonyosan vagy akár fokhagymával, chilivel

Így készül a fermentált édesburgonya: tárkonyosan vagy akár fokhagymával, chilivel

Tartósítószerek nélkül.

A fermentálással tartósított savanyúságok nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert, de nem ez az egyetlen ok, ami miatt Bodó Barbara  kedvet kapott hozzá. Az alábbiakban elmeséli, hogyan talált rá a receptre, és milyen lépésekből áll az eljárás.

“Tavaly ősz elején találtam rá Király Ágnes csoportjára, a Fermentálás – tippek, trükkök, receptek nevű csoportra, ahol rengeteget tanultam magáról a fermentálásról, sok ötletem onnan származik, és nagyon szeretek kísérletezgetni is. Jó pár dolgot kipróbáltam, egyik alkalommal az édesburgonya keltette fel az érdeklődésemet, és mint mindennek, ennek is utánanéztem a csoport többi tagja által feltett posztok között, hozzátettem a saját fantáziám, és ízlésem, így született meg az első üveg fermentált édesburgonya néhány hónappal ezelőtt.

Pofonegyszerű az elkészítése, pénztárcabarát, és nem utolsósorban a fermentálással tartósított savanyúságok nem tartalmaznak semmilyen mesterséges tartósítószert, ízfokozót, de ha ez még nem lenne elég, akkor az is bizonyított, hogy rengeteg jótékony hatása van a Lactobacillusok  jelenléte miatt, amelyeknek az egész folyamatot köszönhetjük.

fermentalt edesburgonya 03

Amire szükség van

Szükséges maga a fermentálni kívánt zöldség, illetve gyümölcs, esetünkben az édesburgonya, egy tiszta befőttesüveg, jól záródó, sérülésmentes kupakkal. Továbbá felforralt, majd visszahűtött víz és só, valamint amivel ízesíteni szeretnénk, fűszerek, fokhagyma, folyékony füst. Végül egy tálca, amire az elkészült üvegeket rátesszük, mivel az első időszakban, amikor elkezdődik az erjedés, a léből a kupak menetei mellett a nyomás miatt kicsorog valamennyi.

Többféle verziót készítettem már, bármilyen fűszernövényt, ízesítőt lehet hozzáadni. Nagyon finom például tárkonyosan vagy chilivel, fokhagymával.

fermentalt edesburgonya 04

Így készül

Az elkészítése pofonegyszerű, nem kell hozzá különösebb gasztronómiai tudás.

A megtisztított, lemosott zöldséget kívánt formájúra vágjuk, reszeljük, attól függően hogyan szeretnénk majd felhasználni az erjesztést követően. Ezt befőttesüvegekbe töltjük, a kiválasztott fűszerezéssel és felforralt, visszahűtött 2%-os sós vízzel csordultig öntjük az üveget, majd lezárjuk, és innen már csak türelem kérdése, ugyanis nagyon hamar elkezdenek “dolgozni” az üvegünkben a mikroorganizmusok.

fermentalt edesburgonya 05

Az erjedés első szakaszában a konyhapulton tálcán tárolom, amíg lecsendesedik, tehát nem enged ki több levet, később átkerül a kamrapolcra. Hosszú hónapokig eláll bontatlanul, felbontás után pedig a hűtőben is hónapokig, de erre valószínűleg nem lesz szükség, mivel nagyon finomak, és ahogy a csoportban is kapunk figyelmeztetést, függőséget okoz(hat).

fermentalt edesburgonya 06

Amire ügyeljünk

Természetesen a higiéniára fokozottan kell figyelni, mindig minden legyen tiszta, de sterilizálni nem kell például az üvegeket, csak alaposan elmosni, mint ahogy minden eszközt, amivel dolgozunk, és természetesen a kezünket is. Fontos a minőségi üvegek használata, mivel gázképződés kíséretében megy végbe az erjedés folyamata, és senki nem szeretne szerencsétlen balesetek miatt újrafesteni egy konyhát. Idetartozik még a sérülésmentes, jól záródó kupak, ami megvédi a készülő fermentumainkat a nem kívánatos mikroorganizmusoktól, például a penésztől. A zöldségeink, amivel dolgozunk, mindig legyenek frissek és idénynek megfelelőek, akkor lesz sikeres, finom és egészséges az elkészült termék.

fermentalt edesburgonya 07

Sokféleképp felhasználható

Számos felhasználási lehetőségünk van az édesburgonyára, attól függően, milyen formában tettük el. Én a vékonyra szeleteltből burgonyachipset készítek, nagyon finom, és biztosak lehetünk benne, hogy bármelyik boltban kapható chipsnél egészségesebb és alakbarátabb.

Hasábokra vágva akár hasábburgonya vagy igazán izgalmas majonézes burgonyasaláta készülhet a lila változatából az édesburgonyának, de akár főzeléket is készíthetünk belőle. Csak a fantáziánk szab határt.

fermentalt edesburgonya 08

Ha valakit érdekel a téma bővebben, jelentkezzen a csoportba, ott mindenre hiteles választ kaphat, és egy nagyon jó hangulatú csapat része lehet, engem valósággal beszippantott a légkör, amelyet Király Ágnes létrehozott.”

Korábban írtunk róla:Forrás: hobbikert.hu

/ HIRDETÉS /

Műtrágya helyett – Okos kertész

Műtrágya helyett – Okos kertész

Az organikus gazdálkodás alapfeltétele, hogy műtrágya helyett más alternatív megoldásokat alkalmazzunk a kiskertekben és a nagyobb gazdaságokban egyaránt. Ha nem az említett módon tevékenykedünk, akkor is szem előtt kell tartani a műtrágyahasználat káros hatásait. Ez a cikk annak reményében íródott, hogy sok olvasó nyitott a témára, és a természeti környezet megóvására, fenntarthatóságára törekszik.

Szükséges a műtrágya?

Talajmintával igazolt hiány esetén szükséges csak a foszfor-műtrágyák használata, a kiskertekben felesleges, ha trágyával és komposzttal dúsítják a talajt. A növények foszforhiánya sok mindenre visszavezethető, ezért kerüljük a műtrágya használatát, az abból származó szennyező anyagok miatt, mint pl. az nehézfém króm. De a vasérc olvasztásából származó hulladék is kerülendő (Thomas liszt). Az agronómusok kutatják az ásványi foszfor-műtrágyák alternatíváit, hogy a globális foszfor lerakódások véget érjenek.

A foszfáttal trágyázás nemcsak a növényekre, hanem a talajra és a talajvízre is hatással van. A műtrágyák legnagyobb hátránya, hogy túladagolásuk vagy ivóvízbe kerülésük mérgezéses tüneteket is okozhat. A nitrogén nitrit formájában megköti az oxigént a vörösvérsejtekben, ez fulladáshoz vezethet.

Mit alkalmazzunk műtrágya helyett?

Többek között istállótrágyát is alkalmazhatunk, amely sokféle eredetű lehet, ló, kecske, nyúl stb. De környezetkímélő megoldásokként tekinthetünk az egyéb növényi- és állati melléktermékekre is, mint a toll- és szőr őrlemény, valamint a csontliszt. Kőzetek közül is van lehetőség válogatni, hiszen a perlit, a tőzeg, a mészkő és még rengeteg jó megoldás kínálkozik. A melasz (cukoroldat) kiváló mind a tápanyag pótlására, mind pedig komposztálásra. A fahamu is idesorolandó, ami kizárólag a fatüzelésű kályha hamuja lehet.

A műtrágya mennyiségének csökkentésével elindulhatunk az ökológiai gazdálkodás útján, amely során a kiskertben idővel öko, bio vagy más néven organikus termékek fejlődhetnek. Ezt a módszert követve kerülendők bizonyos növényvédő- és talajjavító szerek, valamint a hozamfokozók használata. A szerves trágya alkalmazása nagymértékben csökkenti a műtrágya szükségességét, komposzt formájában pedig kicsit kevésbé, de szintén hatásosan.

Érdemes elgondolkodni: Miért lehetséges, hogy az erdők talaja tápanyagban gazdag, és soha nem merül ki?

Talajjavítás Neosollal

Minden talajtípuson, valamint hagyományos és ökológiai gazdaságokban egyaránt eredményesen alkalmazható. Használata betakarítás után történik, egyszerű munkafolyamat, melyhez nincs szükség gépekre. Előnyei közül kiemelendő a műtrágyák felhasználásának csökkentése. Költséghatékony, fenntartható megoldás.

A jó táptalajon kívül a kisebb és nagyobb gazdaságokban, konyhakertekben egyaránt fontos a gyomok távoltartása, a növények fejlődése érdekében. A gyomszabályozás lehetőségeiről íródott cikk, e témakörben is segítünk tájékozódni, hiszen a gyomok távoltartására sok megoldás létezik.

Összegzés:

A műtrágyák kínálata összetételük szerint igen széles, nehéz eligazodni közöttük. Fontos tájékozódni, hogy helyes megoldást találjunk kertünk vagy gazdaságunk környezetbarát és fenntartható fejlődésére, amely segít egészségünk megőrzésében, valamint a környezeti ártalmak miatt kialakuló problémák megelőzésében. A mondás beigazolódni látszik, ami szerint: „Az vagy, amit megeszel.”Forrás: okoskertesz.hu

/ HIRDETÉS /

Mák termesztése kiskertekben – Okos kertész

Mák termesztése kiskertekben – Okos kertész

Az étkezési mák termesztése kiskertekben engedélyezett, de 500 m2 feletti termőterület esetén a díszítő- és ipari mák termesztése bejelentés köteles,  gubójában lévő narkotikum tartalma miatt. Étkezési mák kategóriába tartoznak az alacsony alkaloid tartalmú fajták.  Ebben a cikkben egy érdekes növényről olvashatsz, amely apró, megszámlálhatatlan szemeivel a végtelenséget jelképezi, valamint a gazdagság és a termékenység szimbóluma.

Mák ültetése

A magvakat ősszel vagy kora tavasszal ültessük! Az időjárás és a talaj állapota nagyban befolyásolhatja munkánkat. A termőterület kiválasztásánál a gyomkultúra és a talaj tápanyag-ellátottsága rendkívül fontos tényezők. Mák termesztése során a kiskertekben megtermelt magok a következő évi ültetéskor felhasználhatók, attól függően, hogy tavaszi vagy őszi vetőmagunk van. Az őszi tőrózsás állapotban telel át, termőképessége nagyobb, mint a tavaszié, és kevésbé károsítják a kártevők. Fontos jó időben ültetni, hogy még az első hó előtt száruk kissé megnövekedjen, megerősödjön. A csapadék hó formájában jó szigetelést nyújt a növénynek a hideg időszakban, amikor nyugalomban pihen, hogy tavasszal újra növekedésnek induljon.

A hűvös éghajlatot kedveli, de naposabb helyeken a hegyoldalban is jól érzi magát. Nem megfelelő számára az agyagos talaj, mert jó vízelvezetésre van szüksége. Az első 8 hét fontos időszak a növény életében, amikor elindul a csírázás, majd azt követően a fejlődés. Az elején lassúnak mondható, ezért gondos ápolást igényel. A mák és más növények tenyészidőszaka az ültetés napjától a termés betakarítási érettségéig tart.

Egy kiskertben 45 cm sortávolságra, sekélyen ültessük el a magokat, 1-1,5 cm mélységben. Nagyobb területen a szórógép segítség lehet. A szemenkénti vetéshez drazsírozott magot is használhatunk, ez a módszer a nagyon apró, nehezen vethető magok esetén jól alkalmazható. Hátránya, hogy a drazsír (magot bevonó burok) lebontása vízigényes, viszont előnye a felület egyenletessége.

A növény fejlődése

A csírázási időszakban 10-180C az ideális a növénynek, és nagyon kedvező, ha éjszaka 6-7 fokkal esik a hőmérséklet. A csírázás során jó, ha nyirkos, de nem átázott talajban fejlődhetnek a magvak. Az első levelek megjelenése a száron azt bizonyítja, hogy kicsíráztak, sikeresen gyökeret vertek. A növekedés fázisában, amikor elérték a 3 cm magasságot a növények, ki kell ritkítani, hogy a továbbiakban egymástól 6-8 cm távolságra növekedjenek. Virágzás után fejlődik ki a gumója, a kifejlett növény eléri az 1 méter magasságot.

A gyomoktól védeni kell, ezért segítségül ajánlunk egy cikket, mert az agresszív gyomnövények egy kis eső után azonnal megjelennek. Vannak olyan időszakok, amelyek nem kedveznek a mák termesztésének, pl. ha a mag kelésekor nagy a szél, vagy ha a virágzás idején sok a csapadék.

Mák betakarítása és tárolása kiskertekben

Ha a gubó megszáradt, és zörögnek benne a magvak, eljött a betakarítás ideje.Az érett mák fajtától függően szürkés sárga vagy szalmasárga színű, nyomásra roppan, és a rekeszekben lévő szemek is elérték színűket. A kézi betakarítás kb. 10 cm-es szárhosszúsággal történik, és július közepétől augusztus közepéig tart. Majd a szárítás következik. A teljesen kiszáradt fejek tetejét késsel le kell vágni, és gondoskodni a magok megfelelő tárolásáról.

A mákot kb. 5 cm-es rétegben elterítve, jól szellőztethető helyiségben tároljuk, és minden nap forgassuk át! Nedvességtartalomtól függően, kb. 2 hét múlva zsákokba tölthető. Továbbra is tárolhatjuk ömlesztve, rovarmentes tárolóban, de havonta 1x át kell forgatni, és a szellőztetésről is gondoskodni kell. Így az étkezésre alkalmas mák 1-1,5 évig is eltárolható.

Érdekességek

  • A mák listavezető kalcium tartartalma miatt (10 dkg mák = 1400 mg Ca).  A tejet szokták elsőként említeni, pedig a mák még a magas kalciumtartalmú parmezánt is megelőzi.
  • A mák termesztésének kettős célja: a fő termék a mag, a melléktermék pedig a máktok, amely gyógyszeripari alapanyag. A közvetlen étkezésre termelt mák nem tartalmaz morfint, vagy csak nagyon alacsony koncentrációban.

Kiskertből az asztalra

A mák a tésztás eledelek ízesítője, amely a jólétet szimbolizálja. Nemcsak ünnepekkor, hanem egész évben készíthetünk belőle finomságokat. Néhány étel, amely nagyobb népszerűségnek örvendene, ha többen megismernék:

Mákos köles desszert, cukkinis mákos rétes, sós mákos ropogós, mákos túrógombóc vaníliaöntettel.

Összegezve: A máktermesztés figyelmet igénylő feladat, de tapasztalatot és szakmai tudást szerezve a jólét, gazdagság szimbóluma kerülhet a kertünkből az asztalunkra. Az aprócska szárított magvak sokáig eltarthatóak, megszámlálhatatlanságuk miatt a végtelenséget jelképezik. Tésztás eledelek remek ízesítője lehet, és kiemelkedő tulajdonsága, magas kalcium tartalma miatt listavezetőként szerepel.Forrás: okoskertesz.hu

/ HIRDETÉS /

Szépséges dísznövény és jótékony gyógynövény – a hibiszkusz

Szépséges dísznövény és jótékony gyógynövény – a hibiszkusz

Mert a hibiszkusznak vagy más néven mályvacserjének rengeteg faja létezik, több mint 1200! A hibiszkusz teát bizonyára mindenki ismeri, de számos faját termesztik nálunk dísznövényként is feltűnő méretű, szépségű és színű virágaik miatt. Vegyük tehát sorra a legismertebb hibiszkusz fajtákat!

A hibiszkuszról általában

A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, tehát az összes faja fényigényes, szeretik a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajokat. A legtöbb dísznövénynek termesztett faj nem viseli el a fagyokat, ezért Magyarországon csak dézsában tartható – a legismertebb kivétel a kerti mályvacserje. A hibiszkusz elnevezés az egyiptomi szent madár, íbisz nevéből származik, amiről azt lehet tudni, hogy Thot vagy Hib, a bölcsesség istenének szent állata volt.

Hibiszkusz

Melyik hibiszkusz fajtából készül a tea?

A legsokoldalúbb faj a Szudáni hibiszkusz, rosella (ehető hibiszkusz, tea hibiszkusz, piros sóska, vadhibiszkusz), melyet tévesen hibiszkusz „gyümölcsként” is említenek.
Eredeti hazája Indiától Malajziáig terjedt; mára a világ valamennyi trópusi–szubtrópusi táján és a meleg mérsékelt égövben is termesztik. Tölcsér alakú, jellemzően sápadt sárga virágai legfeljebb 10 cm szélesre nyílnak; a torkuk mélybordó. Piros csészelevelei a sárga szirmok lehullása után megvastagodnak.

Hibiscus-sabdariffa

A rozella (Hibiscus sabdariffa) , amiből a finom, áfonyaszínű teát készítik

Toktermését körbeveszi a csésze. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben. Ezek a fényes piros tokok kb. 3,5 cm-esek. A növény minden része ehető!

A hibiszkusz felhasználása

Közel-Keleten, Kelet-Afrikában és a karibi térségben is nagy hagyománya van a hibiszkusz főzetnek, teának. Finom íze mellett a nép- hagyományok szerint számos jótékony hatással is rendelkezik. A virág antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, ezért az ebből készült tea is hasonló sajátosságokkal rendelkezik. Állítólag étvágycsökkentő, a keringés gyorsító, valamint köhögéscsillapító hatása is van.

Használják még: salátákban, lekvárokban (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerkeverékekben, gyümölcslepények, pudingok, szirupok és borok ízesítéséhez.

Közismert hibiszkusz fajták:

Télálló, kerti faj a szíriai mályvacserje (Hibiscus syriacus)

Ázsia egész területén őshonos, Dél-Európában megtelepedett, vadon is előforduló virágos cserje. Dús és igen szép nyári virágzásáért kedvelt, széles körben elterjedt cserje, mely 2-2,5 méteres, mereven felfelé törő ágakat nevel. Virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. A virágok színpalettája a fehértől a rózsaszínen, a lilán át az egészen sötétpirosig terjed. Léteznek szimpla és telt virágú változatai is. Jó várostűrő és bírja a magas talajvizet. Sövénynek ültetve kora tavasszal kell nyírni a rügyfakadás előtt, mivel az azévi hajtások végén hozza virágait. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik és ezek dús, nagy virágokkal záródnak.

Hibiscus-syriacus-Oiseau-Bleu, kerti mályva

kerti mályva

Mocsári mályva

A Hibiscus moscheutos 1,5-2 méter magas, évelő növény hatalmas levelekkel és legalább tenyérnyi átmérőjű, látványos megjelenésű virágokkal. Napos helyen rendszeres öntözés mellett, vagy állandóan nedves helyen érzi igazán jól magát.

Ősszel lehullajtja leveleit, a fagyos idő kezdetén szárait vissza kell vágni, tövét takarni kell, tavasszal kitakarás után, április közepétől gyors fejlődésnek indul. Feltűnő, nagy virágait júliustól a fagyokig hozza. Silány talajon a virágzása gyér, de akár teljesen el is maradhat. Nedves, tápanyagban gazdag talajon, teljes napfényen, kerti tavak sekélyvizes részein jól alkalmazható.

Hibiscus-moscheutos, mocsári hibiszkusz

mocsári hibiszkusz

Rózsamályva

A kínai (szobai) hibiszkusz vagy rózsamályva (Hibiscus rosa-sinensis) örökzöld, dús lombú cserje, nálunk fagyérzékeny. Télen vagy 10-15 fokon teleltetjük, vagy szoba hőmérsékleten, fényes helyen tartjuk. Tavasszal a fagyok elmúlta után szabadba tehetjük, félárnyékba, napfényre. Szoktatni kell a napfényhez, mert hajlamos megégni, és elhullatni leveleit. Viszonylag vízigényes; helytelen öntözés esetén a képződött bimbókat eldobálja. Egy-egy virága 1-2 napig díszít. A rövid virág élettartamot ellensúlyozza az, hogy egy egészséges tő egymás után hozza a virágait, évente általában 2 virágzási ciklusa van. Kora tavasszal az öregebb tövek metszésével elősegítjük az erősebb növekedést, bőséges virágzást. A virágok a fiatal, lágyszárú hajtásokon nyílnak. Színváltozatai fehér, rózsaszín, sárga, bordó árnyalataiban kaphatók.

szudáni hibiszkusz

Szudáni hibiszkusz

 

Végezetül pedig nézd meg McMenemy Márk rövid egypercesét a hibiszkuszról!Forrás: kert.tv

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!