Július eleje: most a legszínesebb a kert – Bálint gazda kertje

Július eleje: most a legszínesebb a kert – Bálint gazda kertje

Most, a nyár közepén legszínesebbek, legtarkábbak, legvidámabbak a kertek.

Sorra-rendre nyílnak a virágok, pompáznak a rózsabokrok és az esti levegőben édes-kellemes illatok lengedeznek.

Zenél a kert

De a kertnek ilyenkor nemcsak szép színhatása, és vonzó illata van, hanem zenéje is: az énekesmadarak fuvoláznak, a vízhez közeli kertekből pedig a békák kuruttyolása, brekegése hallatszik messzire. Herman Ottó, a természet kiváló ismerője 125 évvel ezelőtt a szöcskék zenéjéről a következőket írta: “A hímek körülfogják a nőstényeket, s kezdődik a dalverseny. Mindenik hím a legpontosabban igyekszik kis nótáját száz meg százszor ismételni, s közben folytonosan közeledést kísérelni, mely alkalommal hol a nőstény, hol egy versenytárs részéről ismerkedik meg az ugróláb rugóképességével. Itt a legjobban tolakodó, tehát a legerősebb szokott boldogulni, s ezeknél is észrevehetni, hogy a nőstény közelében vontatottabban, lágyabban hangoztatják nótájukat. És ez a képe az ember lyrájának is.” (Természettudományi Közlöny, 1876.)

Foglalkozzunk most azonban a jelen gondjaival! Okkal panaszolod, kedves Húgom, hogy milyen sok akadályt kell most leküzdenetek a kert megművelésében. A tavaszi szárazság valóban nem kedvez a termésnek, legfeljebb ott, ahol bőségesen áll rendelkezésre öntözővíz. És ilyen kert nem sok akad, nem is beszélve az öntözéssel kapcsolatos költségekről.

Ha jön a meleg, jönnek a kártevők

A száraz és meleg időjárás módfelett kedvez a kártevők – különösen a levéltetvek elszaporodásának. A cseresznyefák hajtásvégi levelein tömegesen szívogatnak a fekete levéltetvek, a szilvafákon, az őszibarackfákon, a rózsabokrokon a zöld, az almafákon a hamvas levéltetvek szaporodtak el. Csöpög a mézharmat nevű, a levéltetvek által termelt cukros váladék szinte minden fáról és bokorról és a napfényben csillogó levelek is a levéltetvek jelenlétéről árulkodnak. A levéltetvek ellepték még a gyomnövényeket is. Szerencsére, ilyen körülmények között a katicabogarak és az egyéb hasznos rovarok is szaporodnak, ámde a permetezést nem képesek helyettesíteni.

Levéltetű

A levéltetvek elleni védekezésre sokféle rovarölőszer áll a kertészkedők rendelkezésére. Ezek közűl a legegyszerűbb a Decis WST használata, mert ennek egy tablettáját csupán bele kell dobni 10 liter vízbe és miután pezsegve feloldódott, máris lehet kezdeni a permetezést. Hatásos levéltetűirtó szer a Fendona, a Chinetrin, a Mospilan, a Karate, az Unifosz és a Vektafid S is.

Sok helyütt szinte pánikot okozott a termelők között a körtelevélbolha tömeges elszaporodása is. Ennek a kártevőnek is jellegzetes tünete a mézharmat képződés, amely azért nagyon veszélyes, mert az édes váladékon megtelepszik a korompenész nevű gombakártevő, amely a gyümölcsöt fogyasztásra alkalmatlanná silányítja. A körtelevélbolha ellen a Vertimec, a Mospilan és a Pyrinex nevű rovarölő permetezőszerrel vehetjük fel a küzdelmet.

Mire ezt a levelet kézhez veszed, lehet, hogy csapadékosra változik az időjárás. Ha ez bekövetkezik, akkor számítani kell arra, hogy a szőlőleveleken megjelenik a peronoszpóra gombafertőzése, amely ellen eredményesen főként megelőző módon lehet védekezni, ezért célszerű – még a betegség tüneteinek megjelenése előtt – permetezni a Mikal nevű gombaölőszerrel, amely az elmúlt évek során bebizonyította hatásosságát.

Hát ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! Neked és szeretteidnek jó egészséget és sikeres kerti munkát kívánok!

Kelt Kertvárosban,  július elejénForrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Mit vessünk júliusban, hogy kihasználjuk az üresedő kertet? – Bálint gazda kertje

Mit vessünk júliusban, hogy kihasználjuk az üresedő kertet? – Bálint gazda kertjeA veteményesben egyre több helyről kerül ki a tavaszi vetemény, így lehetőségünk adódik a második vetésre is.

Nagyon sokan keresik annak a lehetőségét, hogy minden talpalatnyi termőföldet kihasználjanak a kertben a zöldségfélék termelésére. Most ez különösen fontos, hiszen idén a tavalyinál kevesebb zöldség került a piacra és megdrágultak a termények. Szeretnék néhány ötletet adni ahhoz, hogy a nyári vetéskor milyen növényeket érdemes még a kertünkbe fogadnunk, hogy még egy másodtermést takaríthassunk be.

jul uresedo kert 02

Július első felében még vethetünk zöldbabot, csemegekukoricát, uborkát, burgonyát és felkészülhetünk a késő őszi termények (fejeskáposzta, kelkáposzta, vöröskáposzta) palánták vetéséhez. Most kell elvetni palántaágyba a bimbóskel, a fodros levelű kel és a gumós kömény magjait is.

jul uresedo kert 03

Sikeres kertészkedést kívánok minden kedves Olvasónak!

További olvasnivaló a másodvetésről:


Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Aranka: egy fojtogató gyilkos története – Bálint gazda kertje

Aranka: egy fojtogató gyilkos története – Bálint gazda kertje

Gyerekből kiskamasz korba cseperedve azt hittem, hogy a felnőttek Arankának csupán csak azt a sudár termetű, ringó járású és kacér, csillogó szemű leánykát nevezhetik, aki a falu alvégén lakott.

Dús haját két, hosszú, szalmasárga copfba fonva viselte, a nevét is talán a haja színéről kaphatta. Ő volt a legvidámabb a lányok között, amikor ünnepnapok alkalmával hárman-négyen, ünneplő ruhában, szalaggal a hajukban – halkan dalolva – karonfogva sétálgattak a felseprett, fellocsolt főutcán. A legények – ugyancsak puccosan kiöltözve – ott rajzottak a lányok körül, csipkedték, szeretettel csúfolták főleg azt, amelyiket kiszemelték maguknak. Az idősek pedig mindezt a kerítés előtti kispadon ülve szemlélték és latolgatták, hogy melyikből milyen pár lesz.

Én meg azt hittem, hogy a világon csak ez az egy Aranka létezik, és csak később tudtam meg, hogy az árokparton, a vasúti töltésen, a kertekben és a szántóföldeken is él aranka, de az nem egy szőkecopfos leány, hanem egy különleges, a többitől merőben eltérő tulajdonságokkal rendelkező gyomnövény, amely élénksárga foltokban nő. Ha nem törődnek vele, akkor gyorsan elszaporodik és megfojtja, elpusztítja a sok munkával felnevelt növényállományt.

Az aranka nem az ősi, közép-európai flóra tagja, csak a 18. század közepén került el a magja hozzánk Észak-Amerikából, de szakaszosan ugyan, de újabban ismét gyorsan terjed. A nyáron láttam olyan szántóföldi táblát, ahol több volt az arankás folt, mint a vetett növény. Indokoltan került tehát a legveszélyesebb, nehezen kiirtható 48 gyomnövény közé.

Minthogy erről sok vita folyt, talán nem fölösleges megemlítenem, hogy mit is neveznek gyomnövénynek? Nos, a legegyszerűbb megfogalmazás szerint minden olyan növényt, amely nem a gazda akaratából növekszik, és hasznot nem hoz! A dolog még sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, mert akadnak olyan növények, amelyek gyomnak minősülnek az egyik helyen, míg a másik helyen nem azok. A piros virágú, vidám pipacs például gyom a búzavetésben, de virág a virágos réten! A rozs között még a búza is ártalmas gyom. Az se „eleve elrendelés”, hogy melyik növény hol és mikor számít gyomnak! Gyakori eset, hogy a vadnövényt kultúrába veszik, és értékes dísznövényt nemesítenek belőle. Erre jó példa a szerelemvirág (Agapanthus umbellatus), amely Új-Zéland legelőin kellemetlen gyom, nálunk pedig értékes, megbecsült, cserepes dísznövény. A gyönyörű, ezüstös kalászokat érlelő pampafű (Cortaderia selloana) az ausztrál legelőkön irtandó gyom, a mi kertjeinkben azonban féltve őrzött kincs! De ennek a folyamatnak az ellenkezőjére is van példa: a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) kedvelt, kerti virág, amely hozzánk kerülve elvadult és manapság egyike a legszaporább gyomoknak.

Kanadai aranyvessző

Az arankának több faja (nagy, herefojtó, komlóképű, lenfojtó) él nálunk. Közös jellemvonásuk, hogy paraziták, a gazdanövény feldolgozott nedveit szívják ki és ezzel pusztítják el azt. Gyökerük igen csökevényes, voltaképpen csupán a gazdanövényre kapaszkodásukat szolgálja. Levelei jelentéktelenek, pikkelyszerűek, sárgák. Narancssárga száruk imbolygó mozgást végez, keresi a támasztékot, amelyre (mindig az óramutató járásával ellenkező irányban csavarodva) rátekeredik. A szár kereső mozgása annál intenzívebb, minél több a napfény és minél magasabb a hőmérséklet. Apró virágaik tömött fejecskében, ritkábban laza fűzérben állnak. Barna, vagy sárgásbarna magjaik gömbölyűek, néha lapítottak, érdes felületűek.

Elszaporodva az aranka 10-20 cm vastag, nemezszerű szövedéket képez, amely ún. boszorkánykereket alkot; ez egy kisebb-nagyobb, sárga folt, amelynek a közepén elhalt növények maradványai láthatóak. Ezek később átadják a helyüket különféle gyomnövényeknek.

Az arankának számos gazdanövénye van, egyáltalán nem válogatós! Legnagyobb kárt a lucerna és lóhere táblákon okozza, de károsítja a paprika, a paradicsom, a hagyma, a sárgarépa és a burgonya állományt is. Nem kíméli a virágokat, sőt a többi gyomnövényeket sem!

Az arankás foltokat a gazdák régebben égetéssel semlegesítették, szalmát vagy töreket terítettek rájuk és azt meggyújtották, később gázolajat égettek el rajtuk. A magok nem egyszerre csíráznak ki, hanem sokszor csak évek múltán, ezért nagyon fontos védekezés az aranka ellen a jó, forgató szántás. Manapság alkalmas gyomirtó vegyszerek (Reglone, Glifozát, Roundup Bioaktív, Medallon) állnak a termelők rendelkezésére.Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Növényekből alkották újra a magyar fotós világhírűvé vált Kijevi Madonnáját

Növényekből alkották újra a magyar fotós világhírűvé vált Kijevi Madonnáját

Kijevi Madonna: Földes András újságíró képe azt a pillanatot mutatja be, amikor egy édesanya a csecsemőjét szoptatja a kijevi metróban. A háborús fotó azóta bejárta a világot. Valódi szimbólummá lett: a bombázások elől a metróba menekülő édesanya és a kisdede közti köteléket úgy tűnik, mintha semmi sem tudná megbontani. Most egy versenyen ért el első helyezést a kép alapján készült növénykompozíció.

A szavazás 2022. június 8. és 21. között tartott, mintegy 30 virágos-hazafias kompozíció közül lehetett választani. A Kijevi Madonna a voksok 42%-át megszerezve vitte el az aranyérmet. A mű a Szolomenszki kerület tájépítészeinek alkotása.

Tatyana Bliznyak jelen volt a díjátadó ceremónián. Ő az az asszony, aki az eredeti, február végén készült képen látható gyermekével a karjaiban.

A virágoskertben 37 ezer növény került beültetésre: százszorszépek, pelyvavirágok, cineráriák, pletykák, papagájfüvek, apróvirágú petúniák, begóniák, büdöskék, levendulák. Összesen 320 ezer növényt használtak a mutatós hazafias kompozíciók megalkotására.

Forrás:

Korábban írtunk róla:


Forrás: hobbikert.hu

/ HIRDETÉS /

Hogyan irtsuk ki az alkörmöst és miként használhatjuk a magját a csigák ellen?

Hogyan irtsuk ki az alkörmöst és miként használhatjuk a magját a csigák ellen?

Színes, lilás, feketés gyümölcsei mutatósak, a hobbikertészek többsége mégsem kedveli ezt a növényt. Ennek oka, hogy az alkörmös rendkívül gyorsan terjed, pillanatok alatt 2 méteres bokor nő ott, ahol nem szeretnénk. Elveszi a fényt más növényeink elől, kiszorítja őket a kertből. Noha a madarak kedvelik a termését, számukra értékes táplálék, nekünk azonban mérgező. A madarak így gyorsan terjesztik a magokat, a kert újabb és újabb pontjain bukkan fel a növény.

Az eredetileg Ázsiából és Amerikából származó növény egyre erőteljesebben terjed, invazív fajnak számít.

alkormost hogyan irtsuk 03

Európában főként az alkörmös két fajával találkozunk:

  • A kínai alkörmöst legkönnyebben a felfelé álló virágzatáról ismerhetjük fel. Európában különösen elterjedt.
  • Az amerikai alkörmös virágzata lehajló, csüngő. Fagyérzékeny és emiatt inkább csak a déli területeken terjed.

Vigyázat! Mindkét faj tartalmaz szaponinokat, amelyek az ember számára mérgezőek. Az ázsiaiban kevesebb a toxikus anyag, de annak a termése sem fogyasztható!

alkormost hogyan irtsuk 04

Így vegyük fel a harcot az alkörmös ellen

Korán lépjünk: amint kibukkan valahol, még fiatal korban irtsuk ki. Ügyeljünk arra, hogy ne hozzon termést! Vágjuk le a virágokat, amint elhervadnak.
A fiatal növényeket nyár előtt pusztítsuk el: kora nyáron még viszonylag gyengék a gyökerek, könnyebb őket kiásni. A legjobb, ha eső után állunk neki a munkának.

alkormost hogyan irtsuk 05

Ássuk ki gyökerestül: az idősebb töveknél nm elég a növény föld feletti részeit levágni, a gyökerestül ki kell ásnunk őket.

Mindenképp húzzunk kesztyűt, ha az alkörmössel dolgozunk, a növényben található szaponinok irritálhatják bőrt!

alkormost hogyan irtsuk 06

Jó tudni, hogy az alkörmös magját a csigák elleni védekezésre is használhatjuk, a méreganyagok (nem túl kíméletes módon) elpusztítják a kártevőket. Ehhez vegyünk kesztyűt, mielőtt nekilátunk a munkának. Kb. 4 evőkanál zúzott alkörmös magot kell kiszednünk a termésekből, majd óvatosan összetörnünk egy mozsárban. Végül keverjük el kb. 1 liter esővízzel és rendszeresen öntözzük meg a csigajárta ágyásokat a készítménnyel.

Korábban írtunk róla:Forrás: hobbikert.hu

/ HIRDETÉS /

A drága petrezselyem könnyen pótolható – Bálint gazda kertje

A drága petrezselyem könnyen pótolható – Bálint gazda kertje

Van egy növény, amely rendkívül hasonló (ízű és formájú) gyökeret fejleszt és még idén el lehet vetni a magját.

A konyhai bevásárlást végzők, akik a legérdekeltebb figyelői a piaci eseményeknek, azt tapasztalják, hogy a petrezselyem, vagy ahogy sokan nevezik, a fehér gyökér évről-évre drágább és a idén már 1400 forintot kellett fizetni egy kilójáért.

Mi lehet ennek a rendkívüli áremelkedésnek az okozója?

A magyarázat többféle: a petrezselyem az igényes zöldségfélék közé tartozik, csak a kifejezetten mélyrétegű, laza szerkezetű, némi meszet is tartalmazó talajokon és csak öntözéssel termelhető eredményesen. Az ilyen talajból pedig nincs sok, és ezek is többnyire az ország nyugati határán helyezkednek el. Ennek a növénynek szinte minden munkáját (magvetés, egyelés, gyomirtás, felszedés, kötegelés) kézzel kell elvégezni és éppen ezen a tájon a legszűkebb a munkaerő jelenleg.

Vajon mivel lehet a fehérrépát helyettesíteni?

Van azonban egy lehetőség, amellyel ki lehet váltani a sertéshúsnál is drágább, de a konyhában gyakran szükséges fehérrépát. Ez pedig a pasztinák, amelynek a magját július közepéig még érdemes elvetni. Szerencsés őszi időjárás esetén a pasztinák még szép, egyenletes felületű, könnyen tisztítható gyökeret fejleszt, amely kissé édeskés ízű ugyan, de ezen sózással nem nehéz segíteni.

A pasztinák vetésének trükkjei

A nyári vetés sikerének azonban vannak feltételei: a kihúzott vetőbarázdát nagyon alaposan be kell öntözni a magvetés előtt és a takaró földréteg visszatöltése után is. A vetőmag ne kerüljön 2 cm-nél mélyebbre, a tőtávolság 10 cm, a sortávolság 40 cm legyen. A vetést állandó öntözéssel nyirkosan kell tartani és idejében kell a gyomokat irtani.

Korai, őszi fagy esetén az avarral, szalmával, nyers komposzttal védett pasztinákvetés áttelel, és kora tavasszal új növekedésnek indul.

Figyelem! A pasztinák hajtása és levelei emberi fogyasztásra és a háziállatok takarmányozására nem alkalmasak, csak a gyökere fogyasztható!Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!