Agresszív gyomnövények  – Okos kertész

Agresszív gyomnövények  – Okos kertész

Egy kisebb esőt követően az agresszív gyomnövények szinte azonnal megjelennek. Mindegy nekik, hogy tél vagy nyár, a legtöbbet szinte lehetetlen kiirtani a kertből. A legrosszabb fajták ráadásul az egész udvart ellephetik, így érdemes még időben gondoskodni róla, hogy mindez ne valósulhasson meg. De vajon melyek a legagresszívabb egyedek? Cikkünkből minden kiderül!  

Agresszív gyomnövények 

A legtöbb gyomnövénnyel nem az a probléma, hogy nem lehet tőlük megszabadulni, hanem az, hogy mielőtt még észbe kaphatnánk, már az egész kertet ellepték. Legyen hideg vagy meleg, eső vagy napsütés, a legtöbbnek szinte semmi sem akadály, hogy terjeszkedjen. De vajon melyek a legagresszívabb gyomnövények? 

Szőrös disznóparéj 

Ez a kétszikű, egyéves változat az egyik legelterjedtebb és a leggyorsabban fejlődőt gyomfajta. Könnyen felismerhető felfele álló száráról, hiszen elérheti akár a másfél méretes magasságot is. A lédús és szőrös szárnak szinte semmi sem okoz problémát, hiszen a nyári hőséget ugyanúgy bírja, mint az esős őszt. Az agresszív gyomnövény ellen azonban mechanikai gyomirtással lehetséges, ugyanis a legtöbb készítménynek ellen tud állni.  

Muhar 

Biztosan minden kertész találkozott már ezzel a kisebb méretű, ámde annál nehezebben irtható változattal. Az egyéves és egyszikű gyom oldalra terjeszkedik, így belep tulajdonképpen bármit, ami az útjába kerül. Sajnos ennek sem nagyon árt semmilyen irtószer, kizárólag kézi kiszedéssel lehet valamelyest kordában tartani.  

Porcsinkeserűfű 

A kétszikű, egyéves gyomnövény rendkívül gyakori. Felismerni főként az elágazó és lefekvő, illetve felemelkedő leveles száráról lehet. A zöld része igencsak változóan nézhet ki, de általánosságban tojásdadok és keskenyek. Legjobban mechanikusan lehet ellene védekezni, a boltokban kapható gyomirtók ugyanis nem sok hatással vannak erre az agresszív növényre.  

Kövér porcsin 

Bár a kövér porcsin ehető, olyan mennyiségben szinte senki sem fogyasztja, mint amennyiben az a kertben megtalálható. A kétszikű, egyéves változatnak kúszó szára, fényes és pozsgás levelei vannak, így nagyon könnyen fel lehet ismerni azt a zöldségek között. A salátákba kiváló növény azonban omega 3-ban gazdag, így néha nem árt pár darabot a konyhába is bevinni, hiszen szívproblémák megelőzésére is alkalmas lehet. Ez azonban senkit ne tántorítson el attól, hogy muszáj kiirtani, hiszen rendkívül gyorsan és agresszívan terjed.  

Bársonyos árvacsalán 

Ez már nemcsak a veteményesben, hanem tulajdonképpen az egész udvaron terjeszkedik. Az egész világon híres gyomnövény útszéleken, réteken és szántóföldeken egyaránt megtalálható. Könnyen felismerhető az apró és lila virágairól, terjedését azonban nem árt megakadályozni, mert gyorsan tönkre tudja tenni a többi növény élőhelyét.  

Összegezve 

Van pár agresszív gyomnövény tehát, amelyet nem könnyű, néhány esetben szinte lehetetlen is kiirtani. Érdemes azonban kézzel folyamatosan tisztítani a területet, ha nem szeretnénk, hogy nem odaillő fajták lepjék el az udvart.  Forrás: okoskertesz.hu

/ HIRDETÉS /

Fürtös fáklyaliliom – Okos kertész

Fürtös fáklyaliliom – Okos kertész

A fürtös fáklyalilom egy nyáron virágzó, jó tűrőképességekkel rendelkező fajta. A dél-afrikai növény jól bírja a napot, de szükséges van folyamatos tápanyagpótlásra, csak akkor tud megfelelően fejlődni. Nagy előnye, hogy egyes levelei télen is megmaradnak, így még ekkor is lesz, ami díszítse a kertet. De vajon mit érdemes tudni róla? Cikkünkből minden kiderül!  

A fürtös fáklyaliliom származása és kinézete 

A növény Dél-Afrikában honos, igen tűrőképes fajta, amely nyáron virágzik. A dísznövény kisebb hengeres virágokból áll, amik fürtöket alkotnak. A nevét is innen kapta. A nagyon magas és karakteres megjelenésű fajta évelőként ültethető el az otthoni kertbe. Legjobban az alacsonyabb típusok között mutat igazán jól, hiszen nagysága elérheti akár a 120 centimétert is. Emellett a levelei is igencsak mutatósak, dúsak és sásszerűek, ráadásul a levelek egy része télen is kitart.  

A fürtös fáklyaliliom gondozása 

A virág nagyon szereti a napot és a jó vízelvezetésű talajt, így például agyagos földbe nyugodtan el lehet ültetni. Fontos azonban folyamatosan pótolni azt tápanyaggal, hiszen erre szüksége van a megfelelő fejlődéshez. Ez lehet akár humusz is, hiszen talán ez az egyik legjobb a számára. A vízigénye közepes, így forróbb nyári napokon nem árt neki minden este adni egy adag vizet, esősebb hónapokban azonban nyugodtan elhagyhatjuk ezt a műveletet.  

Fontos azonban, hogy amint elvirágzott, mindenképpen vágjuk vissza a száraz részeket. Jól bírja azonban a telet, bár nagyobb fagyok esetén lehetséges, hogy nem bírja a gyűrődést, így érdemes letakarni őket.  

Amit még tudni érdemes, hogy az erős sarjképzés miatt a tövek folyamatosan növekednek, a rizómákat pedig ne igazán piszkálgassuk, így igazán nagy területet tudnak színesíteni.  

Hogyan kell elültetni és szaporítani a fürtös fáklyaliliomot? 

Az ültetés során a tövek között mindig hagyjunk egy nagyobb helyet, hiszen a növekedés során így lesz csak elegendő helyük a fejlődésre. Kiválóan mutat a virágágyás hátsó részében, de jó szolgálatot tehetnek térhatárolóknak is. Ha sikerül időben lemetszeni az elszáradt virágokat, akkor pedig újabb virágzásban reménykedhetünk, még ugyanabban az évben.  

Szaporítása általában 3-4 évente esedékes, amit tőosztással tehetünk meg. Elegendő szétszedni őket és másik helyre ültetni, mint bármely másik évelő fajtát. Egy idő után úgysem lesz már neki elegendő a hely, akkor pedig akár ki is pusztulhat ez a rendkívül mutatós növény. A szétültetett hajtásokat alaposan öntözzük meg és adjunk nekik elegendő tápanyagot. A töveket hidegebb időben minden esetben takarjuk be valamivel, ami megvédi azokat a hidegebb napoktól.  

Összegezve 

Ki ne ismerné a fürtös fáklyaliliom virágot, ami szinte bárhol remekül mutathat. A magas és rendkívül színes fajta Dél-Afrikából származik, így szereti a napos helyeket. Jól bírja a szárazságot és a fagyásveszély is csak a zordabb teleken fenyegeti.  Forrás: okoskertesz.hu

/ HIRDETÉS /

Rózsák szaporítása – Okos kertész

Rózsák szaporítása – Okos kertész

A rózsa szaporítása számos formában történhet. Vannak népi módszerek, de akadnak modernebb változatok is, a lényeg ugyanaz, további növényeket létrehozni. A művelet azonban sokkal könnyebb, mint azt gondolnánk, nem igényel nagy szakértelmet, cserébe azonban igazán mutatós kertet hozhatunk létre az otthonunk körül. De vajon, hogyan? Cikkünkből részeletes kiderül, hogyan is kell ezeket a növényeket szaporítani.  

Mit érdemes tudni a rózsákról? 

A számos rózsaféle a lakás ékkövei lehetnek, hiszen nemcsak színesek, hanem sok esetben hatalmasra is nőhetnek. A zöld levelek folyamatosan díszítik a kertet, ráadásul az illatos fajtáktól még hangulatosabb udvarban gyönyörködhetünk. A növényeket azonban minden esetben érdemes megfelelően gondozni, hogy ne szaporodjanak túl és ne is nőjenek túl magasra. Érdemes nekik támasztékot adni, hogy legyen mire kapaszkodniuk.  

A rózsák szaporítása 

A gondozáshoz hozzátartozik a szaporítás is, ami nem egy nagy munka, de nem árt körültekintően elvégezni. Amennyiben ugyanis életerős új virágot szeretnénk otthonra, ahhoz ugyanis figyelmesnek kell lenni. Az egyes fajtákat különböző módokon lehet szaporítani, amiket most be is mutatunk.  

Vízzel történő szaporítás 

Új hajtásokat akár vízzel is létrehozhatunk, hiszen egy igencsak könnyen kezelhető növénycsaládról van szó. Egyszerűen csak fogjunk a rózsáról egy szárdarabot, majd tegyük azt egy vizes üvegbe, ami csak félig lepi el a növényt. Figyeljük meg, hiszen két héten belül gyökerek jelennek majd meg rajta. Ezt elöltetve új rózsáink lehetnek. Amennyiben nehezen megy a dolog, tegyünk egy kis aloe vera levet és egy kis élesztőt a vízbe, aminek hatására serkenthetjük a gyökereket.  

Ültetőközegben történő szaporítás 

A dugványozási módszer is hatásos lehet, hiszen ehhez vízre sincs szükség, csak egy kis nedves ültetőközegre. Egy kis gyökereztető hormon azonban elősegítheti a növény szaporodását, így maga a dugvány is erősebb lehet. Ezt érdemes azonban folyamatosan nedvesen tartani, a cserepet pedig nem árt bevonni valamilyen átlátszó nejlonnal sem. Ami pedig a napfényt illeti, minden nap kapjon belőle jócskán, hiszen csak így kezdődhet meg az erősödés, de a legjobb talán az, ha szűrt fénynek tesszük ki. Amint levelesedésre kerül sor, a nejlont nyugodtan le lehet szedni a helyéről.  

Mi a helyzet a krumplis szaporítással? 

Egy gyakorlott kertész biztosan hallott már a krumplival történő szaporításról. Elsőre érdekesnek hangozhat, ám rendkívül hasznos megoldás, ha már semmi sem sikerült. Ehhez csak egy darab krumplira van szükség, amibe lyukakat kell vágni. Ebbe mehet a dugvány, ami ültetőközeget jelent a leendő növény számára. A nedvességellátás folyamatos lesz, így a kiszáradás miatt biztosan nem kell aggódnunk.  

Összegezve 

Látható tehát, hogy a rózsa szaporítása nem egy nehéz folyamat, szimplán vízre, ültetőközegre vagy egy burgonyára lesz szükség hozzá. Fontos, hogy mindig érje egy kis szűrt fény a leendő virágot, illetve az erős szárak érdekében nem árt megfelelő mennyiségű vízzel is ellátni.  Forrás: okoskertesz.hu

/ HIRDETÉS /

Hogyan tarthatom frissen a cserepes virágot? – Bálint gazda kertje

Hogyan tarthatom frissen a cserepes virágot? – Bálint gazda kertje


Az ajándékba kapott vagy vásárolt cserepes növények tovább nyílnak, hosszabb ideig maradnak frissek, ha éjszakára fűtetlen szobába vagy a két ablakszárny közé állítjuk őket.

Ez persze több gondoskodást igényel, különösen az öntözés tekintetében. Mostanában a kertészetek a cserepes virágok zömét tőzegbe ültetik; ez a talajféleség igen sok vizet képes tárolni és viszonylag lassan szárad ki, ezért a tőzeggel megtöltött cserépbe ültetett növényt ritkábban kell megöntözni.

Minél melegebb és világosabb helyen tartjuk a szeretett virágainkat, annál több vizet párologtatnak el, tehát annál több öntözésre tartanak igényt. Az átmeneti vízhiánynál is veszélyesebb azonban a tél folyamán a túlöntözés, mert ennek hatására a gyökerek – a szó szoros értelmében – megfulladnak, a növény elpusztul.

További olvasnivaló a cserepes növényekről:


Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

A gyomszabályozás lehetőségei  – Okos kertész

A gyomszabályozás lehetőségei  – Okos kertész

Az emberek küzdelme a gyomokkal szemben már tulajdonképpen az ókorra visszavezethető. Minden olyan fajta, amely kárt okoz a kertben, gyomnak nevezhető. Amennyiben például a napraforgó a búzában kel ki, akkor abban az esetben az is kártevőnek számít. Minden olyan növény tehát, amelyet nem mi vetettünk és nem hoz semmilyen hasznot, azt irtani szükséges. De vajon mik a gyomszabályozás lehetőségei? Cikkünkből most minden kiderül!  

Mik is azok a gyomok? 

Ahogy a bevezetésben is említésre került, tulajdonképpen minden olyan növény, amit nem magunk vetettünk el a kertben és nem hoz hasznot, az gyomnak tekinthető. Persze mindez nem ennyire egyszerű, hiszen vannak olyan fajták is, amiket el lehet fogyasztani. Például a kövér porcsin gazdag omega 3-ban, ami a szívproblémák megelőzésére is alkalmas. Azonban ez a fajta is sokszor olyan agresszív, hogy mindent eltipor, ami az útjába kerül. Éppen ezért szükséges szabályozni ezek növekedését, mielőtt mindenhol eluralkodnának.  

A gyomszabályozás lehetőségei 

Érdemes mindenekelőtt nem a gyomirtókkal indítani, hiszen a gyomszabályozás lehetőségei nem itt érnek véget.  

Mechanikai gyomszabályozás 

Magyarul a kézi erőkifejtés, mint a kapálás, a gazolás, kaszálás, illetve talajtakarás. Utóbbit főként az eper esetében szokták alkalmazni, ahol nagyon macerás lenne minden egyes gyomot egyesével kiszedegetni. A gyomlálás és a kapálás azonban a hagymák, a répák, a babok, de tulajdonképpen bármilyen zöldség esetében lehetséges. Bár jóval több munka, mint lefújni mindent, sokkal környezetbarátabb és sokszor hatékonyabb is, mint bármely másik lehetőség. 

Agrotechnikai gyomszabályozás 

Erről is biztosan mindenki hallott már az iskolában, hiszen ez tulajdonképpen a vetésforgót is jelenti. A helyes talajművelés elengedhetetlen ahhoz, hogy szép és rendszerezett veteményest tarthassunk fent. Érdemes magágyat készíteni, esetleg takarónövényeket alkalmazni, hogy az egyes agresszív gyomnövények csak nehezen vagy egyáltalán nem tudjanak felszínre törni.  

Fizikai gyomszabályozás 

Ide tartozik a talajgőzölés, amit főként az ökológiai gazdaságokban használnak előszeretettel. Ezzel a módszerrel fizikai hatáson alapulva tudjuk elpusztítani a káros gyomokat. Ebbe a kategóriába sorolható sok esetben a mechnikai szabályozás is, de magában foglalja továbbá a hőhatáson alapuló eljárásokat is, mint a gyomperzselés.   

Biológiai és kémiai gyomszabályozás 

Előbbi kijuttatja a gyomnövények természetes kártevőit és kórokozóit, míg utóbbi a gyomirtó készítmények használatával lehet egyenlő. Ez azonban lehetőség szerint az utolsó, azaz végső megoldás legyen, hiszen sok esetben rendkívül környezetszennyező és káros.  

Összegezve 

Gondoltad volna, hogy a gyomszabályozás lehetőségei nem merülnek ki a különböző káros készítmények kiszórásában? Nemcsak kémiai szereket alkalmazhatsz, hiszen jó megoldás a gyomok távoltartásában a kapálás, a gyomperzselés, vagy éppen a vetésforgó kialakítása egyaránt.  Forrás: okoskertesz.hu

/ HIRDETÉS /

Gyönyörű színekkel, ősszel is szépen mutat a kertben a szálkafű

Gyönyörű színekkel, ősszel is szépen mutat a kertben a szálkafű

A szálkafű (Hakonechloa macra), amit japán fűnek is neveznek fák, bokrok alatt, de lépcsők mentén is rendkívül jól mutat, mindenféle stílusú kerthez illik. Dekoratív magában ugyanúgy, mint más növényekkel ültetve. Tompítja a szegélyeket, szépen hullámzik a növények körül. Egyenletes, párnás növekedése miatt területkitöltőként is alkalmazható.


Hakonechloa macra ‘Fubuki’ (cultivar413)

Virágzata nem látványos, de a levelei annál nagyobb dísztőértékkel bírnak. A legszebb levélszínt akkor érjük el, ha félárnyékos helyre ültetjük. Évelőágy előterébe, bambuszhoz hasonló lombja miatt japánkertbe is ajánlható. Hangulatos kertrész alakítható ki, ha árnyliliommal, páfrányokkal, püspöksüveggel és más levéldísznövényekkel társítjuk.

szalkafu gyonyoru szinekkel 03
Hakonechloa macra ‘Aureola’ (cultivar413)

A festői szálkafű ősszel szép színekkel, sárgás-okker-rozsdabarna levelekkel díszít. Fajtától függően a növény 35-70 cm magasra nő.

szalkafu gyonyoru szinekkel 04
Hakonechloa ‘Aureola’ (cultivar413)

Eredeti élőhelye a nedves, erdős Hakone-hegységben található, ahol félárnyékos helyeken nő. Minél naposabb helyre kerül, annál nedvesebb talajra van szüksége. Téli védelmet igényel, de cserébe télen is szépen díszíti a kertet. Februárban a talajszinten kell visszavágni a fűfélét, hamar új hajtásokat hoz.

szalkafu gyonyoru szinekkel 05
Hakonechloa ‘Albovariegata’ (cultivar413)

Akár 55 cm magasra nőhet az aranyzöld színű ’All Gold’ fajta, amely még a komor sarkoknak is barátságos külsőt kölcsönöz. A fehér-zöld csíkos ’Albostriata’ a 70 cm-es magasságot is elérheti, a sárgászöld csíkozású ‘Aureola’ (60 cm) extravagáns külsejével hódít.

szalkafu gyonyoru szinekkel 06
Hakonechloa macra ‘All Gold’ (cultivar413)

szalkafu gyonyoru szinekkel 07
Hakonechloa macra ‘Albo-Striata’ (cultivar413)

szalkafu gyonyoru szinekkel 08
Hakonechloa macra ‘Albovariegata’ (cultivar413)

szalkafu gyonyoru szinekkel 09
Hakonechloa macra ‘Aureola’ (cultivar413)

Bevezető kép: cultivar413

Korábban írtunk róla:Forrás: hobbikert.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!