Fontos lépés a dohányzás ártalmainak csökkentéséért

Fontos lépés a dohányzás ártalmainak csökkentéséért

Nyílt levelet írt 30 ország 100 független szakértője a WHO-nak, melyben sürgetik, hogy a szervezet támogassa a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés Dohányzásellenőrzésről szóló Keretegyezménybe való felvételét.

Mióta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kidolgozta a Dohányzásellenőrzési Keretegyezményt (FCTC), – célja, hogy iránymutatást nyújtson a kormányoknak a dohányzás csökkentésére – kétévente gyűlnek össze a képviselők, hogy megvitassák, hogyan lehetne javítani a Keretegyezményen vagy annak a gyakorlatba való átültetésén. Ez a Felek Konferencia (COP), melyre idén novemberben is sor kerül.

A nyílt levél célja

A szakértők levelének célja, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére irányuló javaslatokat még a konferencia előtt megvitassák a delegáltak. Az aláírók egyetértenek abban, hogy elengedhetetlen a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés gyakorlatát hivatalos irányelvvé formálni, mint például a füstmentes alternatívák kifejlesztését, amelyek nem járnak dohánylevél égetésével és a keletkezett füst belélegzésével, ezáltal kevesebb a káros- vagy potenciálisan káros anyagnak való kitettség. Továbbá figyelembe kell venni azokat a felnőtt dohányosokat is, akik valamilyen okból kifolyólag nem szoknak le, hiszen már ők is csökkenthetik a dohányzás ártalmait.

A társadalmi szintű ártalomcsökkentés

Napjainkban már bizonyított tény, hogy a cigaretta és az éghető dohánytermékek felelősek a dohányzás okozta halálesetek többségéért világszerte. A füstmentes alternatívák ígéretes megoldást kínálnak az ártalmak csökkentésére. Mivel használatuk során nem keletkezik füst, alacsonyabb kitettséggel jár, mint a hagyományos cigaretta.

A szakértők továbbá kérik a WHO-t, hogy tegyék nyílttá a Keretegyezmény módosítására szervezett tárgyalásokat és egyeztetéseket. Ezáltal további független szakértő és a technológiát használó egyén is ki tudja fejteni javaslatát, tapasztalatait egy füstmentes jövő eléréséért. Így további pozitív lépések tehetőek a társadalmi szintű ártalomcsökkentés érdekében.

WEBBetegForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Humnmeteo: napstses jutalomjtk pnteken – HziPatika

Humnmeteo: napstses jutalomjtk pnteken – HziPatika

Pntekennem rkezik front a Krpt-medencbe, de melegfront jelleg hatsra szmthatnak az arra rzkenyek. Sok napsts vrhat, csapadk sem lesz, igazi “vnasszonyok nyara” van mr napok ta. Egy kicsit mg ersdik is a nappali felmelegeds, nagy a napi hings. A magassgi s talajkzeli melegedshez ktheten fellp tnetekrl s a megoldsokrl a Meteo Klinika Frontjelentse ad rszletes tjkoztatst.

Pnteken klasszikus “vnasszonyok nyara” lesz, enyhe melegfronti hatssal. Fot: Getty Images

A meteogygyszok arra hvjk fel a figyelmet, hogy az arra rzkenyeknl migrn lphet fel, fknt a Dunntl s az Alfld dli rszn lk krben. Orszgszerte a dlutni rkban jelentkezhetnek ersebben a tnetek. Amennyiben migrntl szenved, akkor egsz nap kerlje az alkohol s a csokold fogyasztst. Gyulladsos panaszok, pldul az zleti gyulladsok is ersdhetnek. A napokban gyakoriv vlnak az alvszavarok, taln n is tapasztalhatta, hogy nehezen bredt. Illetve napkzben is jellemz marad a fradtsg s tompasg. A cskkent koncentrlkpessg az egsz pntekre rnyomhatja a blyegt, de a szp id ellenslyozhatja a tneteket.

Tltsn minl tbb idt a szabad levegn, gy az immunrendszert is erstheti nmi stval egybektve. A szl azonban nmileg rontja a hrzetet, de mg gy is a kellemes tartomnyban marad a hmrsklet. Ez all kivtelt jelenthetnek a reggeli rk, akkor kifejezetten hideg van, s szksges a rteges, vastagabb ltzet. A levegminsg sajnos tovbb romlik, fleg a nagyvrosokban lehet megemelkedett lgszennyezettsggel szmolni!Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Fontos lépés a dohányzás ártalmainak csökkentéséért

Nephropathia: Cukorbetegség és vesekárosodás

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet felszaporodik és gátolja a hajszálerek tevékenységét.

Ennek első jele a fehérjevizelés, az úgynevezett albuminuria.

A cukorbetegeknél több évtizedes fennállás után 30-40 %-ban alakulnak ki vesetünetek

Hogyan igazoljuk a diabeteses nephropathiát?

Laboratóriumban könnyen elvégezhető vizsgálat, normál értéke 30 mg/nap alatt van. Fontos hogy 24 órán át gyűjtött vizeletből végezzük el a vizsgálatot, ne csak fehérjeürítést végeztessünk, hanem microalbumin meghatározást is.

Ha ennek értéke 30 és 300 mg/nap között van, az mindenképpen kóros, ilyen esetben elengedhetetlen a vérnyomás mérése is, nemcsak egy alkalommal, hanem 24 órán át (ezt nevezik ABPM vizsgálatnak).

Ha magas a microalbuminürítés és a vérnyomás, vérből meg kell határozni a karbamid és kreatinin szintet, ezt nevezzük vesefunkciós vizsgálatnak.

Ha ezek értéke megemelkedett, akkor már elkezdődött a vesekárosodás, ami az esetek többségében visszafordíthatatlan és veseelégtelenséghez vezet.

A glomerulus filtrációs ráta (GF) a vesekárosodás megjelenésének korai kórjelzője lehet. A GFR a vese méreganyag kiválasztását végző mikroszkópikus érgomolyagok, a glomerulusok kiválasztó működését tükrözi. Meghatározásához többféle laboratóriumi módszer is rendelkezésre áll, normál értéke 90-120 ml/ perc között van, minél kisebb, annál súlyosabb a vesekárosodás.

A diabeteszes cukoranyagcsere és közvetve a kezelés egyik objektív mérője a HbA1c (hemoglobin a1c) szint a vérben. Ha jól van kezelve és gondozva cukorbeteg, akkor a HbA1c értéke 7 %-os.

Ha ezt az értéket- mely az utolsó három hónap átlagos vércukorszintjét mutatja – sikerül tartósan elérni, akkor a diabeteses nephropathia gyakorisága 9 %-ra csökken az egyébként 40 %-os gyakoriságról.

Hogyan kezeljük a diabeteszes nephropathiát?

A legfontosabb a viszonylag egyenletes és nem túl magas vércukorszint elérése: az étkezés előtti vércukorszint 6,5 alatt legyen, az étkezés utáni se haladja meg a 9-et, a haemoglobin A1c- 7 % körül kell tartani.

Minél jobban karban van tartva egy diabetes, annál kisebb az esély a nephropathia kialakulására. A fehérjeürítést és egyúttal a magas vérnyomást mérsékelheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportjának, az úgynevezett ACE-gátlóknak az adása.

Fontos a nem gyógyszeres vérnyomáscsökkentés is, sószegény étkezés, sok mozgás, a dohányzás és az esetleges alkoholfogyasztás abbahagyása.

Az inzulinnal kezelt betegekben ha kialakul a nephropathia és a vesefunkció kezd beszűkülni, akkor csökken az inzulinigény, így az adagokat mérsékelni kell.

Ha kialakul a nephropathia akkor már nem elégséges csak diabetológushoz járni ellenőrzésre, hanem a kezelésbe nephrológust is be kell vonni.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Barla Erzsébet, nephrológusForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

A gombamérgezés elkerülhető!

A gombamérgezés elkerülhető!

A szép meleg tavaszi és őszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajtával is találkozhatunk utunk során.

A gombamérgezésekkel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a gomba fogyasztása és a tünetek megjelenése között eltelt idő utal a mérgezés veszélyességi fokára. A késői, akár 6-72 óra múlva jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalnak. Ilyen hosszú latencia idővel jelentkező súlyos mérgezést okoznak a papsapka gombák, a pókhálósgomba fajok, a galóca fajok.

A legfontosabb szabályok gombaszedésnél:

  • Ha gombát szedünk, vigyük el hivatásos gombaszakértőhöz vizsgálatra!
  • Az összes gyűjtött gombát mutassuk meg a szakértőnek.
  • A gombák szárát ne vágjuk el késsel, ne törjük le, hanem az egész gombát emeljük ki, így láthatóvá válik az esetleg addig az avarban megbújó bocskor is.
  • A mérgező gombák felismerése vagy „méregtelenítése” terén ne bízzunk a különféle népi praktikákban, hiedelmekben, mint például ezüstkanál próba vagy a forrázás.

Gyilkos galóca

Hazánkban a halálos mérgezéseket néhány kivételtől eltekintve a lombos erdők lakója, a gyilkos galóca okozza. Óvatlan, képzetlen gombagyűjtő könnyen összetévesztheti az ehető erdei csiperkével. Figyeljünk a megkülönböztető jelekre: a gyilkos galócának bocskora és gallérja van, lemezei fehérek, nem sötétednek meg, mint a csiperkének.

A gyilkosgalóca-mérgezésért két polipeptidje felelős, az amatoxin és a fallotoxin. Egy galóca 12 mg amatoxint tartalmaz, ebből a halálos mérgezéshez elegendő 0,25 mg is. A galócamérgezés tünetei későn, csak 8-24 óra múlva jelentkeznek. Hányás, hasmenés jellemzi a kezdeti rosszullétet, majd néhány napos jóllét után alakul ki a sokszor végzetes májkárosodás, amelynek külső jele lehet a sárgaság. Máj- és veseelégtelenség, szívelégtelenség a halálok a galócamérgezetteknél. Túlélés esetén is számítanunk kell maradandó károsodásra, májkárosodásra, veseműködési zavarra.

Légyölő galóca

A szép, piros kalapos, tetején fehéren pettyegetett gombákat mindannyian jól ismerjük a mesekönyvekből. Ez szinte összetéveszthetetlen, és mindenki tudja, hogy mérgező, ha nem is olyan súlyos mértékben, mint a gyilkos galóca. Izzadás, remegés, nyálfolyás, hasi görcsök, szédülés, hallucinációk a jellemző tünetek, amelyek a gomba fogyasztását követően már gyorsan, 1-2 órán belül kialakulnak.

Párducgalóca

A párducgalóca-mérgezés jelentőségét az adja, hogy gyakorlatlan, képzetlen gombaszedő összetévesztheti az ehető piruló galócával vagy esetleg az őzlábgombával. A mérgezés tünetei a légyölő galócáéhoz hasonlóan 1-2 órán belül kialakulnak. Nyugtalanság, delírium, hallucinációk, zavartság jelentkezik.

Susulykafélék

A gombás étel elfogyasztását követően, akár 15-30 perc múlva is okozhat már rosszullétet, gyomor-bélrendszeri panaszokat, hányást. Izzadás, nyálfolyás, hallucináció jellemzi a mérgezést.

A gombamérgezés minden esetben kórházi kezelést igényel!

Gombamérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítésével a beteget kórházba kell vinni, lehetőség szerint speciálisan toxikológiai profilú osztályra. A gombás ételből és a hányadékból is mintát kell vinni az ellátó intézménybe.

Ehető gombák által okozott tünetek

A gomba a nehezen emészthető ételek közé tartozik, nagy mennyiségű ehető gomba fogyasztása is gyomor-bélrendszeri panaszokat válthat ki. Gyorsan romlik, könnyen elszaporodhatnak ezekben az ételekben a baktériumok, ami szintén, akár súlyos ételmérgezést is okozhat, ezért csak frissen fogyasszunk gombából készült ételeket.

Gombamérgezés vagy ételmérgezés?

Gombamérgezésre utalhat, ha a hányás, hasi görcs mellett esetleg pupillaszűkületet, arckipirulást, nyáladzást, hallucinációt vagy érzékcsalódást, sárgaságot, esetleg ájulást is tapasztalunk.
A gombák ételmérgezést is okozhatnak, ha romlottan, baktériumokkal fertőzötten fogyasztjuk el. Ilyen esetekben az általános mérgezési tünetekhez láz és hőemelkedés is társulhat.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!