Csapdák az étkezésben – Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Csapdák az étkezésben – Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

Íme csokorba szedve néhány csapda, amit érdemes elkerülni:

A müzlik és müzliszeletek

Az összetett szénhidrátok, gabonák fogyasztása nagyon hasznos, több jótékony hatása ismert. A rostok segítik a vastagbél működését, sok rákkeltő anyagot megkötnek a belekben, egyenletes felszívódásuknak köszönhetően kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosítanak. Sok termék nem igazi müzli, csak a nevében az.

Az édesített, esetleg cukorral, mézzel, aromákkal dúsított gabonák, nem szolgálják az egészséget. Az egyik legmegdöbbentőbb élelmiszeripari bravúr a csokoládé darabos müzli! Ha valaki fogyókúrája részeként ilyet fogyaszt, ne is reménykedjen az eredményben.

A multivitaminos üdítők

Sok multivitaminos üdítő igencsak távol áll az egészség témakörétől. A gyümölcstartalom kevés, a hozzáadott cukor sok, a vitamin pedig mind mesterséges. Az ilyen üdítőkben rengeteg plusz kalória van, ha valaki egész nap csak ezzel oltja a szomját, az a testsúlyán is meg fog látszani.

Ön tudta?

Az ember energiaszükséglete az életkorral fokozatosan csökken, legnagyobb serdülőkorban, majd kb. 10 évenként 5-10 százalékkal kevesebb!

A cukormentes üdítők

Zéró kalória, tökéletes ízhatás – jó lenne. De a szervezetet nem lehet becsapni. Kimutatott tény, hogy cukormentes üdítők fogyasztása mellett számos egyéb forrásból fölösleges kalóriákat viszünk be. Egyrészt könnyebben elcsábulunk egy kis nassolásra, mert a nullkalóriás üdítő fogyasztása feloldoz bűneink alól, másrészt a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít.

Ez azt jelenti, hogy ha megvolt az édes íz élménye, akkor várja a hozzá társított energiát, ha ezt nem kapja meg, más forrásból követeli. Így kifejezett éhségérzet, és ennek következtében táplálékfelvétel révén előbb vagy utóbb úgyis megkapja.

Az alkoholos italok

Tökéletes álcája a kalóriáknak. 1-2 koktél akár egész étkezésnyi energiát is tartalmazhat, de számos rejtett kalória van a borban, a sörben és a röviditalokban is.

A salátaöntetek

Nincs is jobb egy tál friss salátánál. Tele természetes vitaminnal, rosttal, ásványi anyagokkal. De mit ér az egész, ha leöntjük egy zsíros öntettel? A hidegen sajtolt olajok és a joghurt a legalkalmasabbak öntetnek, a majonéz, az előre elkészített bolti dresszingek pedig a legegészségtelenebbek.


Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

A krónikus fájdalom

A krónikus fájdalom

Az akut fájdalom egy figyelmeztető jel. Krónikus fájdalom esetén ezzel szemben a fájdalom eredeti jelző funkcióját elveszíti, és állandósul. Az idegsejtek újra és újra olyan fájdalmat jeleznek az agynak, amelynek már nincs oka.

A fájdalom három alaptípusát különböztethetjük meg:

 • Perifériás projekciós fájdalom (pl. trigeminus neuralgia, Sudeck-szindróma)
 • Központi fájdalom, ami az agyban vagy a csontvelőben keletkezik (pl. égő tartós fájdalom stroke után, „talamuszfájdalom”).
 • Kivetített fájdalom: Egy belső szerv fájdalma egy bizonyos bőrfelületre vetül.

A krónikus fájdalom okai

A krónikus fájdalom nem természetes állapot. Az idegsejtek heteken keresztül, például egy sérülés után, impulzusokat küldenek az agynak. Krónikus fájdalomról akkor beszélünk, ha ez az állapot legalább három-hat hónapig fennáll.

A krónikus fájdalom következményei

A krónikus fájdalommal élő emberek általános fizikai képességei a náluk több évtizeddel idősebb egészségesekéhez hasonlóak – közölték szerdán megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

Bővebben a krónikus fájdalom következményeiről

Attól függetlenül, hogy a fájdalom eredeti oka, például gyulladás, reumatológiai betegség már elmúlt, a fájdalominger továbbra is megmarad, az idegsejtek nem „kapcsolnak ki”, és továbbra is küldi az impulzusokat az agynak.

Ezek a jelátviteli változások főleg a gerincvelőben történnek. Később már egy egyébként kellemes érzés is elég ahhoz, hogy kiváltsa a fájdalmat, így például a meleg vagy egy érintés, de olyan lelki megterhelés is, mint például a félelem.

Annak érdekében, hogy az akut fájdalom ne alakuljon át krónikus fájdalommá, minél előbb kezeltetni kell az akut fájdalmat okozó betegséget, sérülést.

A leggyakoribb krónikus fájdalmak

Bármely akut fájdalom krónikus fájdalommá válhat, tehát a test bármely pontján jelentkezhet, a leggyakoribbak:

 • Hátfájás
 • Fejfájás
 • Ízületi fájdalom
 • Neuralgia
 • Daganat okozta fájdalom (főleg áttétek esetén)
 • Fantomfájdalom (idegkárosodások vagy amputáció után)

Krónikus fájdalom esetén az alábbi vizsgálatokra van szükség:

 • Neurológiai vizsgálat
 • Ortopédia vizsgálat
 • Esetleg ENG (elektroneurográfia) és EMG (elektromiográfia)
 • Ultrahang, CT, MRT

A krónikus fájdalom kezelése

A terápia része a gyógyszeres és a nem gyógyszeres kiegészítő kezelés.

Sokat segíthet az életmódváltás, a helyes táplálkozás, a könnyebb mozgásformák, lazító gyakorlatok, esetleg a rég óta tervezett munkahelyváltás.

A legtöbbször az jelenti a problémát, hogy sok páciens tovább szenved, mint szükséges lenne, nem kérnek orvosi segítséget.

Ha krónikus fájdalomtól szenved, az alábbiakat tartsa szem előtt:

 • Keressen fel egy szakorvost, specialistát!
 • Mindig szedje a felírt gyógyszereit előírás szerint!
 • Mozogjon rendszeresen: a legjobb a séta, kocogás vagy úszás.

Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik

Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik

Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből megtudhatja, hogyan jelentkezik a cukorbetegség a gyermekeknél, és milyen figyelmeztető jelekre kell figyelnie!

Az 1-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-megbetegedés gyermekeknél és kamaszoknál. Az immunrendszer ebben az esetben ismeretlen okból a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ellen fordul, amelyek fokozatosan elpusztulnak, így a hasnyálmirigy túl kevés inzulint termel.

Veszélyesen magas vércukorszint

Ha a cukorbetegség kezeletlen marad, a vércukorszint tovább emelkedik. Mivel a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulnak, a szervezet nem tudja hasznosítani az energiát adó cukrot, mely inzulin nélkül nem tud a sejtekbe jutni. Így bár a véráramban valójában rengeteg energia van, a sejtek szó szerint éheznek, míg a vércukorszint megemelkedik. Az energiaigény kielégítésére a szervezet a zsírokat bontja, a folyamat során képződő ketontestek felhalmozódnak a vérben és annak pH-ja savas irányba tolódik, ami életveszélyes lehet.

Ez az úgynevezett diabéteszes ketoacidózis (diabeteses ketoacidosis), mely többek között émelygéssel, hányással, hasi fájdalommal és acetonos lehelettel jelentkezik, a legrosszabb esetben pedig tudatzavarhoz és életveszélyes kómához vezet.

A betegséget általában későn ismerik fel

Bár sokan tudjuk, hogy mi a cukorbetegség, a gyermekek tünetei a laikus számára többnyire ismeretlenek. Pedig ha nem veszik észre időben, a gyermek akár néhány hét alatt életveszélyes állapotba is kerülhet. Tanulmányok szerint körülbelül minden ötödik cukorbetegségben szenvedő gyermeknek a diagnózis időpontjában már diabéteszes ketoacidózisa volt.

A gyerekkori diabétesz tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség az alábbi tünetekben nyilvánul meg, melyek közül néhány nem különösen jellemző. Amennyiben észleli őket gyermekén, mielőbb teszteltesse a vércukorszintjét:

 • fokozott érzékenység a fertőzésekkel szemben
 • gyakori vizelés nagy mennyiségű vizelettel
 • állandó, nem múló szomjúságérzet
 • kívánósság és fokozott táplálékfelvétel
 • a sokat evés ellenére fogyás
 • fáradtság
 • hangulatingadozások
 • csökkent koncentrációs készség
 • hasfájás
 • látászavar
 • bőrszárazság

Egyre több gyermek cukorbeteg

A Semmelweis Egyetem közleménye alapján ma Magyarországon évente 250-300 gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú cukorbetegséggel, s az esetek száma az elmúlt 30 évben megháromszorozódott. Különösen aggasztó, hogy a betegség előfordulása a hat év alattiak körében kiugróan magas arányban nő.

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Diabetes: Bei Kindern oft zu spät erkannt (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

A napimádó cickafark, az évelőágyás dísze

A napimádó cickafark, az évelőágyás dísze

A Közönséges Cickafark

Az achillea millefolium Európában és Ázsiában őshonos, a cickafark nemzetség legismertebb tagja. Évelő növény, levelei lándzsásak vagy hosszúkás lándzsásak, szára 20-80 cm-re is megnő. Virágai feltűnően szép esztétikus bugákat alkotnak, amelyeket első sorban nagyon sokoldalú gyógynövényként alkalmaznak.

A hosszú évek során rengeteg hibrid fajtát hoztak létre a nemesítők. E fajtái kis csoportokba ültetve kedvelt elemei az évelő ágyásoknak, igaz, kis virágai nem olyan impozánsak, mit a jószagú cickafark nagyméretű élénksárga virágai. A közönséges cickafark nemesített változatainak kis ernyős virágzatai piros, fehér, lila, rózsaszín, krém, vagy terrakotta színben díszlenek. Ezek a növények júliustól szeptemberig virágzanak.

A lágy, kedves habitusuk miatt romantikus hangulat érhető el velük, mely nagyon jól illik a kötetlenebb romantikus angol kertek, vagy falusi kertek stílusába. Kerítések vagy falak tövébe is ültethetjük, de akár sorba, szegélynövényként is használhatjuk őket. A színpompás fajták különösen jól mutatnak például napfényvirággal, ligeti zsályával, palástfűvel  vagy macskamentával. Szárított és vágott virágnak is kiválóan alkalmasak.

Cickafark és deres csenkesz

Kifejezetten humuszos, tápanyagban gazdag, mélyrétegű, üde és jó vízáteresztő képességű talajt, kifejezetten napfényes fekvést igényel. A nyári meleg és száraz időszakokban gondoskodnunk kell a rendszeres öntözésükről. Nagyon fontos, hogy az elhervadt virágokat még a magképződés előtt távolítsuk el. Késő ősszel közvetlenül a föld felett vágjuk vissza a töveket. Mivel a növények nagyon hamar kiöregszenek, ezért a megfiatalítás érdekében 3-4 évente érdemes szétosztani a töveket.

Szaporítása történhet dugványozással, tőosztással vagy magról. Ha magrólvetjük, a magokat ne fedjük be földdel, mivel fényen csírázó.

Jószagú cickafark

Az achillea filipendulina vagy a sárga cickafark erősen karakteres, teljesen télálló, nyáron virágzó évelő. Ez a cickafark gyakorlatilag bárhol megél és nagyon kevés gondozással is beéri. Bokros növekedésű, 120 cm-es magasságot is elérő növény. Aranysárga sátorokban nyíló, enyhén domború virágai júniustól augusztusig nyílnak a merev, felálló szárak tetején. Nagyon terebélyes növény, melynek levelei szárnyasan szeldeltek, fűrészesen fogazottak, hosszúkásak. 

A sárga cickafark ültetése

Akkor érvényesül a legjobban, ha nagyobb csoportokba ültetjük, de magányosan ültetve is igen mutatós. Régebben a szárazvirág kötészet elengedhetetlen kelléke volt, ezért vágott virágnak is alkalmas. A régi tanyasi és parasztkertek elengedhetetlen növénye volt. Szárazságtűrő, melegkedvelő növény, melyet tűző napra ültessünk. Szinte bármilyen talajon megél, de szereti a jó vízelvezetésű, némileg humuszos földet.

sárga cickafark

 

Terracotta Cickafark

Az achillea millefolium terracotta az egyik legelterjedtebb cickafark a színes virágú fajták között. A legjobb választás a száraz, forró és tűző napos helyekre. Kifejezetten bokros növekedésű fajta, e töve lassan terjed. Tányérszerű, lapos, tömött virágai előbb lazac, rozsdás terrakotta narancs, majd krémes sárga színűek lesznek. Az elnyílt virágokat tartó szárak visszavágása után másodvirágzásra serkenthetjük. Szeldelt lombozata nagyon szép ezüstös zöld színű. Magassága eléri az 50-80 cm-t. Ültetéskor 50-60 cm-es tőtávolságot tartsunk. Kiváló szárított és vágott virág.

terracotta cickafark

Cickafark Paprika

Az achillea millefolium paprika nagyon elterjedt, rendkívül szép virágdíszt adó, 50-60 cm-es magasságot elérő növény. Feltűnő paprikapiros virágait egészen a fagyokig bontja. Évelő ágyak, természetes hatású kertek és vízpartok kedvelt növénye. Szárazságtűrő, ezért tűző napra ültessük. Locsolást csak aszályos időben igényel.

cickafark paprika

 

Saját tapasztalataim alapján ezt a rendkívül igénytelen évelőt a kevesebb gondoskodást adni tudó kertbarátoknak is ajánlom.

Bugyi Zsolt

 

A A napimádó cickafark, az évelőágyás dísze bejegyzés először a kert.tv jelent meg.Forrás: kert.tv

/ HIRDETÉS /

Csapdák az étkezésben – Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Túlzott szőrnövekedés lányoknál? Ez is állhat a háttérben!

A tesztoszterontúltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológus főorvosa, csecsemő- és gyermekgyógyász mondja el a legfontosabbakat.

Pubertáskor környékén természetes mind a lány, mind pedig a fiúgyermekek szőrösödése. Komoly önértékelési gondokat okozhat – különösen a lányoknál – abban az esetben, ha a szőrnövekedés fokozott, és olyan helyeken is megjelenik, ahol nem megszokott.

Mikor kell aggódni?

Amennyiben a lány esetében 8 éves kor előtt azt tapasztaljuk, hogy erősebb és sötétebb szálak jelennek meg a testén – főként olyan helyeken, ahol nem jellemző (a nemi szerv tájékán, a hónaljon figyelhető meg leginkább, ritkábban a hason, arcon), akkor érdemes hormonális zavarra gondolni. Ilyen tüneteket okozhat a mellékvesekéreg enzimzavara, és bizony a policisztás ovárium szindróma (PCOS), valamint az inzulinrezisztencia (IR)!

A fokozott szőrnövekedést sem a rendszeres borotválkozás, sem a gyantázás vagy epilálás nem szünteti meg

Hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a fokozott szőrnövekedést, elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálat (például hasi- kismedencei ultrahang) is szóba kerülhet. Erről a szakorvossal kell majd egyeztetni – mondja dr. Tar Attila.

Komolyan kell venni ezeket a néhol igen észrevehető problémákat, mert ha kezeletlen marad például az IR, könnyen akár 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Az inzulinrezisztencia esetén a férfi hormonok kerülnek túlsúlyba a nőivel szemben, ennek hatására pedig nem következik be tüszőrepedés, hanem az érett petesejt cisztává alakul. A policisztás ovárium (PCOS) szindróma a petefészek betegsége, de több szervet is érinthet, szerteágazó tünetei pedig nem feltétlenül mindenkinél, és nem egyszerre jelentkeznek.

Mi okozhat még problémát?

A PCOS-terápia gyógyszeres kezelésből, valamint életmódváltásból áll, petefészekciszta esetén azonban műtéti beavatkozás szükséges – összegzi a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológus főorvosa.

Bővebben A policisztás petefészek betegség (PCOS)

(Budai Endokrinközpont – Dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus)Forrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!