Hírek

Egy télen is virágzó szépség: a narancsliliom

Egy télen is virágzó szépség: a narancsliliom

Az 1850-es évek végén került Európába, Dél-Afrikából származik. Európában elsőként a skót felföldi lady Charlotte Clive kezdte el a termesztését, ezért John Lindley angol botanikus 1854-ben róla nevezte el a növényt. A ma kapható pompás virágzatú fajták hosszú nemesítőmunka eredményeképpen jöttek létre. A legpiacosabb fajtákon 15-20 tölcsér alakú virág alkotja a levelek közül kiemelkedő virágzatot.

Egy ilyen csodás virág elűzi a rosszkedvet

Ha most vásárolunk virágzó növényt, a gondozásánál a következőkre kell figyelni:

A klívia vízigénye:

Közepes vízigényű növények közé tartozik. Átlagos páratartalmú lakásban ritkábban öntözzük, hőmérséklettől függően elég 8-14 naponta öntözni.

Fényigénye:

Lakásban a világos helyet szereti, közvetlen napfény nélkül. Nyáron szabadban tartva tegyük árnyékos helyre.

A narancsliliom hőigénye: két szakaszból áll

Az első szakasz az elvirágzás utáni, tavasztól őszig tartó növekedési időszak.

A fagyok elmúltával ha módunkban áll, tegyük ki a kert árnyékos részére. A klívia számára legmegfelelőbb a tápdús, jó vízáteresztő képességű, laza, morzsalékos talaj. Átültetni a virágzás után, csak 2-3 évente szükséges. Az ennél gyakoribb átültetés ugyanis gátolhatja a virágzást. Nyáron a szabadban hetente öntözhetjük, kéthetente pedig tápoldatos vízzel is. A nyári levélzet nevelő időszakban nitrogénben dús komplex tápoldatot használjunk.

clivia-narancsliliom

Klívia. Alig fér el a sok virág

A második szakasz a nyugalmi szakasz, melyre a virágképzéshez van szüksége.

Lehetőleg, hűvös 8-10 C˚ hőmérsékletű helyiségben pihentessük a növényt. A nyugalmi időszak alatt – amely általában októberben kezdődik és közel két hónapig tart- szinte egyáltalán ne locsoljuk. Ilyenkor csak éppen annyi vizet kapjon, hogy ne száradjon ki. Tulajdonképpen ezzel az úgynevezett szárazon tartással kényszerítjük rá a növényt, a virágzás előtt szükséges nyugalomra. Ha ilyenkor is rendszeresen locsoljuk és tápoldatozzuk, akkor valószínű, hogy a klíviánk évekig nem fog virágozni.

Ha a 60 napos hideghatás után meleg helyre visszük a növényt (20oC), akkor 12-15 nap múlva megjelennek a virágkezdemények a levelek hónaljában. Amikor a virágkocsány eléri a levelek magasságát, akkor kezdjük el az öntözését valamint a tápoldatozást foszforban dús komplex tápoldattal (vagy kifejezetten cserepes virágzó növényeknek való tápoldattal).

clivia-kert

Klívia kert

Szaporítása:

Legegyszerűbben a nyáron nevelt sarjak leválasztásával lehetséges. Azonban virágozni csak 5-7 levélpáros állapotban fog. Amíg ezt a levélmennyiséget nem éri el, nem kell télen nyugalmi időszakot biztosítani számára.

Vigyázat, minden része mérgező!

Minden, amit tudni érdemes a klíviáról Márk egyperces videójában:Forrás: kert.tv

/ HIRDETÉS /

Sokszínű mákok a kertben – kert.tv

Sokszínű mákok a kertben – kert.tv

A mákfélék (Papaver) egy nagyon széles és népszerű növénycsalád világszerte. Dísznövényként nagyon jól megtalálják a helyüket szinte bármilyen kertkultúrában és a gondozásuk is rendkívül egyszerű. Aki szereti a közönséges pipacsokat (Papaver rhoeas), annak mindenképp érdemes közelebbről megismerkedni velük. Hazánkban az utóbbi pár évben népszerűsége valamiért egy kissé visszaesett. Ennek az oka ismeretlen, hiszen nyári virágpompája és rendkívüli színei is kiemelik a dísznövények közül. Most nézzük meg a mákok családjának legnépszerűbb dísznövényként ültetett fajtáit.

Kerti mák (Papaver somniferum)

Nagyon feltűnő egynyári növény. Magról vessük tavasszal, vagy hagyjuk, hogy virágzás után elszórja a magjait. Így mindig tudunk gondoskodni az utánpótlásról.

A növény magassága elérheti akár a 120 cm-t. Levelei nagyon mutatósak, ezüstös színűek, fogazottak. A virágai nagyon sokszínűek, lehet fehér, bordó, rózsaszín, sőt akár a feketébe hajló színárnyalat is. Virágainak a kinézete is nagyon változó, az új nemesítéseknek köszönhetően lehet szimpla, telt és tömvetelt virágú is. Virágzás után még sokáig díszít a mák gubója, ami akár az ököl nagyságot is elérheti.

Kerti mák Fotó: Pinterest

Szereti a laza és a jó vízáteresztő képességű talajokat. Mindenképp napos helyet válasszunk a növény számára. Azt feltétlenül figyelembe kell venni ültetéskor, hogy a növény a virágzás után nem nyújt esztétikus látványt, így úgy ültessük el, hogy valamilyen magasabb növény takarja virágzás után vagy a többi növény eltakarja a helyét amikor kifejlődnek teljesen. Nagy foltokban, hosszú, hullámzó csíkokban és kötetlen ültetésben is nagyon jól mutatnak. 

Érdekesség: A kerti mák zöld terméséből nyerik ki az ópiumot. Erre utal a növény angol elnevezése is, az Opium poppy, ami annyit jelent, ópium pipacs.

Keleti mák (Papaver orientale

Az egyik legnépszerűbb évelő mákféle a keleti mák, vagy díszpipacs. A növény méretei igen elképesztőek, mivel hatalmas telepet képes alkotni. A magassága meghaladhatja az 1 m-t, a szélessége is elérheti a 1.5 m-t.

Nagyon mutatós, szép zöld lombozata és nagyméretű levelei, a szára, bimbója és levelei pedig mind feltűnően szőrözöttek. Virágai hatalmas méretűek. Nyár elején virágzik. Virágainak színe az új nemesítéseknek köszönhetően lehetnek fehérek, rózsaszínek, bordók, lilák vagy akár több színűek is. A telt virágú fajtái a legszebbek, de ha éri őket egy kis víz, sajnos a földre hajolhatnak.

keleti-mak

Keleti mák

Én nem szoktam hagyni, hogy a kertben túl nagy telepet alkosson, mert akkor nagyon nagy üres helyet hagy maga után, mivel a nyári virágzása után a növény késő őszig visszahúzódik. Olyan növények közé ültessük, amik eltakarják az épp kopasz helyét. Magányosan és csoportosan ültetve is nagyon esztétikusan mutat. A legmegfelelőbb hely a számára egy napos kertrész, ahol laza és humuszos a talaj. Jól szaporodik magról és a földből kihajtó oldalhajtásairól is. Egy pár szép fajtája a Papaver orientale Ruffles Patty, aminek nagyon kellemes lilás színű a virága, a közepe pedig enyhén feketés. Nagyon feltűnő színfolt tiszta fehér virágaival a Papaver orientale Ruffles Miss Piggy. Igazi angol romantikát visz a kertbe a nagyon szép és kellemes rózsaszín, szimpla virágú Papaver orientale Pink Ruffles.

papaver-orientale-pink-ruffles

Papaver orientale Pink Ruffles Fotó: Adrian Thomas

Izlandi mák (Papaver nudicaule)

Nagyon élénk színfoltot alkot a kertekben. Általában csak kétnyári növény, mert nem igazán szereti a mi forró nyarainkat, így hamar kiöregszik. A növény magassága elérheti az 50 cm-t, levelei szépek, földön fekvők és szőrözöttek. Virágzása májustól júliusig tarthat. A virág színei nagyon feltűnőek, narancsos, citromsárga, vörös, fehér vagy rózsaszínűek. Nyíláskor rövid életűek, de minden nap újabb és újabb virág nyílik ki a növényen. A növény teljesen télálló, de a tűző napot nem viseli el, így védeni kell tőle, ültessük félárnyékba. Érdemes folyamatosan mag utánpótlásról gondoskodnunk, mert előfordulhat, hogy ez a színpompás növény a virágzás után elpusztul. Jó vízáteresztő és tápanyagban dús talajba ültessük, az öntözéséről a nyári meleg hónapokban rendszeresen gondoskodnunk kell. Minden évben kora tavasszal, a fagyok elmúltával vessük, lehetőleg a végleges helyére, mivel hosszú karógyökere miatt rosszul viseli az átültetést.

izlandi-mak

Izlandi mák Fotó: jannaschreier.com

Kaliforniai Kakukkmák (Eschscholzia californica)

Nagyon nagy népszerűségnek örvend most ez az igen mutatós, általában kétnyári növény. Jól mutat útszegélynek, sziklakertben, kötetlen és természetes hatású összeültetésekben, magányosan vagy épp csoportosan, így szinte bárhol megtalálja a helyét a kertben. A növény magassága elérheti a 40 cm-t, levelei mutatósak, kékeszöld színűek és finoman szeldeltek. A virágzási ideje júniustól egészen szeptemberig eltarthat. Érdekessége, hogy csak napos időben virágzik. A virágainak színe nagyon élénk, legtöbbször narancs és citromsárga, de létezik fehér és rózsaszín nemesítése is. A legjobban tűző napon, laza és száraz talajon fejlődik. Az átültetést nem viseli el. Legjobb, ha helybe márciusban vetjük, de a növény saját maga is gondoskodik a növények utánpótlásáról.

kaliforniai-kakukkmak

Kaliforniai kakukkmák Fotó: anniesannuals.com

A végére hagytam egy igazi különlegességet,

a Tibeti mákot (Meconopsis betonicifolia).

Ez a növény egy igazi kuriózum a hazai kertekben, mert sajnos nem érzi mindenhol jól magát. Gondozása nagy odafigyelést igényel, de érdemes megpróbálkoznunk a tartásával. Az ára elég magas, de már magot is lehet rendelni az interneten.

A növény magassága elérheti a 60-80 cm-t. Nagyon törékeny megjelenése van, a levelek közül szinte légiesen emelkedik ki a virágszár, melyen több égszínkék virág nyílik egyszerre. Ez a virágszín nem mindennapi a növények között, már messziről felhívja magára a figyelmet. A virágai már tavasz végén megjelennek. Nagyon tápdús, mélyrétegű, egy kicsit tőzeges és nyirkos talajt kedvel. Lombos fák alatt, árnyas és üde helyen érzi magát a legjobban, ahol kicsit hűvösebb a klíma. Rendszeres öntözéséről gondoskodnunk kell. Teljesen télálló, de a száraz, forró nyarat nagyon nehezen viseli. Ha jól érzi magát a kertünkben, akár magról is újul és szépen szaporodik. Tőosztással is szaporítható.

tibeti-mak

Tibeti mák Fotó: www.ogrodkroton.pl

A mákok már hosszú évtizedek óta megtalálják a helyüket a magyar kertekben, még a régi falusi parasztházak előkertjeiben is pompázott. Ha saját kertünkbe is ültetünk belőlük,biztos lesz a siker. A színpompa és a virággazdagság szinte mesebeli hangulatot kelt.

Szerző: Bugyi Zsolt

 

 

 

 Forrás: kert.tv

/ HIRDETÉS /

lassan lezárul az egészségügyi dolgozók oltása

lassan lezárul az egészségügyi dolgozók oltása

Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, lassan szeretnének az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltásának a végére érni, ezért azt kéri, hogy aki még nem jelentkezett a védőoltásáért, az tegye meg. Hozzátette: akit most valamilyen ok miatt nem tudtak beoltatni, azoknak a jövőben is biztosítani fogják a lehetőséget.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy folytatódik a szociális intézményekben élők oltása. Mint mondta, 1600 idősotthon és további 300 bentlakásos intézmény van Magyarországon, és eddig nyolcvan ilyen típusú ellátóhelyre jutottak el.

A fenyegetettség még nem múlt el

A héten érkezett vakcinaszállítmányokból az ott lakók és dolgozók oltását szeretnék megkezdeni. Négy intézményben már a második dózis beadására fog sor kerülni – tette hozzá.

Az oltási terv következő állomása az idősek beoltása lesz, mivel ők a fertőzés szempontjából a magas kockázatúak közé tartoznak életkoruk és krónikus betegségeik miatt. Müller Cecília elmondta, eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcinamennyiséget kapott Magyarország az öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmányból. Eddig 149 676 ember kapott oltást, közülük 12 639-nek már a második dózist is beadták. Közölte: a héten újabb szállítmányok érkeztek, a Pfizertől 36 270 ember, míg a vasárnap várható Moderna készítményéből 9 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezik.

Az országos tisztfőorvos elmondta azt is, hogy Magyarországon a járványügyi adatok az utóbbi két hétben kedvezően alakultak, de a fenyegetettség még nem múlt el. A pandémia még mindig zajlik a világban, mivel a védőoltások beadása lassan halad előre.

Kiemelte, a kormány arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot beszerezzen, mert egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével tudunk a járványhelyzeten nagymértékben javítani. Az eddig beoltottak száma rendkívül alacsony ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedésen enyhíteni lehessen – hívta fel a figyelmet.

Magyarországon a járvány kezdete óta 121 113-an haltak bele a fertőzés szövődményébe, és az elhunytak négy százalékánál semmilyen kimutatható alapbetegséget nem találtak. A szakember kitért arra is, hogy a különböző vírusmutánsok bizonytalanná teszik a járványhelyzetet. Beszámolók szerint – mondta – a vírus angol mutációjára hatékonyak a védőoltások, de a brazil és az afrikai variánsról ilyen adatok nem állnak rendelkezésre.

Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma minden mintán vizsgálja a vírus örökítőanyagának (RNS) sorrendjét is, hiszen ez mutatja a vírus változását. Ezek a vizsgálatok fontosak járványügyi, vakcinafejlesztési és kutatási szempontból egyaránt – mondta. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a szennyvízekből vett minták alapján stagnál vagy csökken a kimutatható vírusszám. Csökkenést figyeltek meg Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán.

(MTI)Forrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!