Hírek

Kettős látás – Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

Kettős látás – Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

A szemeket összesen 12 izom mozgatja, melyek három pár agyidegen keresztül kapnak beidegzést az agyi központokból. Ezeknek az összehangolt működése szükséges ahhoz, hogy a tárgyról az ideghártya megfelelő pontjaira érkezzen a kép. Ha ez sérül, az agyba két különböző kép vetülete érkezik meg.

A kettős látás magyarázata

Általában a szemizmok nem működnek megfelelően. Az ellátó ideg vagy maga az izom  elváltozása miatt. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni. Amikor a beteg ebbe az irányba tekint, akkor jelentkezik a legintenzívebben a kettős látás (diplopia).

Ön tudta?
Gyermekkorban jelentkező kancsalítás során nincs kettőskép. Az agy ugyanis a zavaró második képet “törli”, a kancsalító szem felől érkező információt “letiltja”. Így a kancsalító szem ellustul, tompa látóvá válik. Egy szemet letakarva is jelentkezhet kettős látás. Szürke hályog alakulása során a lencsében hirtelen megjelenő homályok úgy törik a fényt, hogy a tárgyak kettőzötten jelennek meg. Kivételes esetben a szembe ültetett műlencse kimozdulásakor észlelheti a kettőzöttséget a beteg.

Mi állhat a kóros működés hátterében?

Az ok felderítéséhez az eltérés helyét kell meghatározni. Az ok lehet izombénulás, pajzsmirigybetegséget kísérő szemizom-elváltozás. Idegrendszer elváltozásai, például keringési zavar, daganatok, gyulladások. Gyakran fejet ért sérüléseket követően is kialakulnak agyidegbénulások. Cukorbetegséget kísérő szénhidrátanyagcsere-zavarok is magyarázhatják. Háttérben állhatnak gyógyszermellékhatások.

Kérdések és vizsgálatok a diagnózis felállításakor:

 • Mióta jelentkeztek a panaszok?
 • Azóta fokozódtak vagy csökkentek?
 • Milyen irányba tekintéskor a legintenzívebbek?
 • Fájdalom vagy egyéb szemészeti panasz kíséri-e?
 • Belgyógyászati betegségek: magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség ismert-e?
 • Idegrendszeri betegségek: agyvérzés, agyérgörcs, lágyulás, thrombosis, érelmeszesedés ismert-e?
 • Milyen gyógyszereket szed?

Tájékozódó vizsgálat a kilenc fő tekintési irányba vezetett ujjunk követése. A betegnek jeleznie kell észlel-e kettősképet, és ha igen melyik irányban a legkifejezettebben. Sokkal pontosabb, jobban követhető a Hess-függönnyel végzett vizsgálat.

Vörös-zöld szemüveg és vörös és zöld jelzőfény segítségével a két szemet külön-külön lehet vizsgálni. Négyzethálóra vetítve a két fényt fedésbe kell hozni. Kettős látásnál a két fény eltolódik, a távolság mérhető. Segítségével a bénulás helye megállapítható, mértéke fokban megadható és így a változás pontosan követhető.

Nem igazi kettőskép csak a kontúrok elmosódása, homályos látás. Fényforrás körüli fénykoszorú, eltorzulás zöld hályogban, szürke hályogban.

A kettős látás kezelése

Több szakma képviselőinek összefogása szükséges (ideggyógyász, belgyógyász, szemész). Az alapbetegséget kell kezelni, megoldani. A kettős látás általában átmeneti, ha tartóssá válik és a pácienst kifejezetten zavarja, szóba jöhet a szemizmokat érintő műtét is.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemészForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a felépülési idő hosszát és rontja a gyógyulás mértékét, ezért mindig kiemelt figyelemmel kell követni a beteg személyek testtömegváltozását, tápláltsági állapotát és étkezési szokásait.

A téma cikkei

2/1 Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti
2/2 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

Kiket érinthet az alultápláltság?

Az alultápláltság kialakulása nem csupán azokat sújtja, akik szociálisan hátrányos helyzetűek, anyagi nehézségekkel küzdenek, és nem tudják a mindennapra szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű ételt elfogyasztani, hanem számos más csoport esetén is gondolni kell az elégtelen tápanyag-ellátottságra. Például:

 • diétázók, fogyókúrázók, vegán érendet követők, akik a kívánt testtömeg elérése érdekében drasztikus, esetleg szélsőséges étrendeket követnek, amelyekből fontos tápanyagok, vitaminok és nyomelemek hiányoznak;

 • idősebb korú személyeknél csökken az ízérzékelés és az étvágy, romlik a táplálékok felszívódási hatékonysága, valamint krónikus betegségek nehezíthetik a táplálékfelvételt;

 • krónikus megbetegedések esetén (például daganatok, gyomor- és bélbetegségek, szív- és érrendszert érintő problémák, idegrendszeri gondok, nyelési és rágási nehezítettség, különböző kezelések, műtétek miatti éhezés);

 • akut megbetegedések esetén (például súlyos hányás, hasmenés, láz, égés, szepszis)

 • kórházban tartózkodás során, ha az étkezés nem megfelelő a beteg számára, például hideg, ízetlen, kevés, rossz minőségű étel, nem a megszokott időben történő étkezés stb.;

 • a várandós kismamák szervezete több jó minőségű tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot igényel, mint terhesség előtt, hogy a méhben egészséges magzat fejlődhessen, szervezete felkészüljön a kihordásra, szülésre és a későbbi szoptatásra;

 • a csecsemők és kisgyermekek fokozott tápanyagigénnyel rendelkeznek, mely nélkülözhetetlen az egészséges és megfelelő ütemű fejlődésükhöz és növekedésükhöz. Alultápláltság esetén nem csupán fizikai, hanem szellemi fejlődésük és teljesítőképességük is károsodhat;

 • az alkoholisták, a drogfüggők, a hajléktalanok az esetek döntő többségében elhanyagolják a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozást.

 

Meglepő, de a túlsúlyosak is lehetnek alultápláltak

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán a klinikailag egyértelmű, alacsony testtömegű, anorexiás betegek lehetnek alultápláltak, hanem a túlsúlyos emberek is szenvedhetnek rejtett malnutrícióban. Az ő esetükben egy vagy többféle tápanyag relatív hiánya léphet fel (ezt nevezik minőségi éhezésnek), amelynek oka többek között az egyoldalú táplálkozás lehet.

Hogyan ismerhető fel?

A diagnózis felállítása általában valamilyen orvosi vagy kórházi ellátás alapján történik, hiszen sokszor ránézésre nem egyértelmű az alultápláltság ténye. Az alultáplált személyek közel fele nem is tud arról, hogy valamilyen tápanyaghiányban szenved. Akkor fordul orvoshoz, ha hirtelen fogyást, rosszullétet tapasztal, de akadnak olyanok is, akik nem mennek szakemberhez, hiszen örülnek egy kis fogyásnak.

Ezt olvasta már? Miért kell kezelni az elhízást?

Az alábbi tünetek utalhatnak alultápláltságra:

 • csökkenő testtömeg,

 • fáradékonyság, levertség,

 • depresszió,

 • csökkent életkedv, érdektelenség,

 • inaktivitás,

 • megváltozott személyiség.

Ezek a tünetek lassan és fokozatosan alakulnak ki. Az alultápláltság kezelése önmagában is szükséges lenne, de általában akkor válik egyértelművé, amikor valamilyen társbetegség kezelése történik.

Táplálásterápia: kulcs az alultápláltság kezelésére

Kórházi dietetikusok az orvosokkal egyeztetve állítják össze az egyénre szabott étrendet, és meghatározzák, pontosan milyen táplálásterápia szükséges személyre szabottan a beteg számára, figyelembe véve az adott társbetegsége(ke)t, a szükséges kezeléseket, és a beteg állapotát.

A táplálásterápia formái

 1. Együttműködő beteg számára elegendő lehet a javasolt, tápanyagban és energiában gazdag étrend pontos betartása (dietoterápia).

 2. Ha indokolt, akkor különböző orvosi gyógytápszerek (por vagy folyadék formájában) adásával lehet kiegészíteni az étrendet, amely fogyasztása történhet szájon keresztül, iható formában, vagy szondán keresztül, közvetlenül az emésztőrendszerbe vezetve (enterális táplálás).

A gyógytápszerek összetétele sokféle lehet, amelyekkel sok más táplálkozási igényt is ki lehet elégíteni, mint például gluténérzékenység, laktózintolerancia, cukorbetegség stb. A tápszereknek magas az energia- és tápanyagtartalma, továbbá vitamin- és ásványianyag-összetétele igazodik a napi szükséglethez.

Az alultápláltság gyógyítása, és a testtömeg normalizálása lassú folyamat, hosszú távon kitartást, türelmet és együttműködést igényel a beteg részéről.

Nagyon fontos (lenne) a betegek szűrése, időben történő, korai felismerése már a háziorvosi körzetben is, hiszen ezzel javítható lenne a betegek (és a társadalom) életminősége, és az élethossza, valamint csökkenthető lenne a kórházi kezelések száma és költsége.

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Meddig tart a felpls a lzeres szemmtt utn?

Meddig tart a felpls a lzeres szemmtt utn?

A lzeres szemmtt utni felpls nagyban fgg a beavatkozs tpustl. E trenkt nagy csoportot klnbztetnk meg: a felszni kezelst (PRK kezels) s a lebenyes kezelst (FEMTO tpus kezels).

PRK, avagy felszni kezels utni felpls

A felszni kezels, ahogyan a neve is jelzi, a szaruhrtya felsznn trtnik. Az orvos egy mechanikus eszkzzel vagy – a legmodernebb technolgit alkalmaz klinikkon mr – lzerrel eltvoltja a szaruhrtya legfels hmrtegt, majd az excimer lzer elvgzi a korrekcit. Ezt a beavatkozst ma mr ritkbban vgzik, mert a mttet kvet 2-4 napban szr, g rzssel, fjdalommal, idegentestrzssel jr. A PRK kezels utn a hm nlkl maradt szaruhrtya nagyon rzkeny, hiszen az idegvgzdsek szabadon rintkeznek a klvilggal. Ezrt a beavatkozst kveten terpis kontaktlencst helyeznek a szemre, ami megvdi a szemfelsznt.

A lzeres szemmtt utni gygyulsi id nagyban fgg a beavatkozs tpustl. Fot: iStock

A szem fokozott rzkenysge 2-4 napig tart, amg a szaruhrtya hmosodsi folyamata zajlik. Amint az els hmsor jra felpl, a kellemetlen rzsek megsznnek. A PRK kezels utn ltalban 7-10 nap a gygyuls id. Erre az idre rdemes otthon maradni s pihentetni a szemet. A ltslessg a mttet kvet 3-4. hten, a szaruhrtya fnytrse krlbell 6 hnap alatt stabilizldik. Ez alatt a fl v alatt az UV sugrzs kifejezetten kros, mert a szaruhrtya sejtjei UV sugrzs hatsra megprbljk visszalltani a kezels eltti, hibs szaruhrtyaformt. Emiatt 6 hnapig kifejezetten kerlni kell az ers napfnyt, a szolriumot, illetve ktelez az UV-szrs napszemveg viselse.

A FEMTO tpus, avagy lebenyes kezels utni felpls

A lebenyes kezels elssorban abban klnbzik a felszni kezelstl, hogy nem a szaruhrtya felsznn, hanem alatta, a szaruhrtya mlyebb rtegben trtnik a lzerkezels. Az eljrs sorn a femtolzer vdlebenyt kszt a szaruhrtya fels rtegbl, amit felhajtva az excimer lzer elvgzi a korrekcit. A beavatkozs nagy elnye a gyorsasgn tl, hogy sem kezels kzben, sem utna nem kell szmtani fjdalomra, kellemetlen rzsekre, mivel a beavatkozs a szaruhrtya rzketlen rszben trtnik.

A kzvetlenl a kezels utn jelentkez kds lts nhny ra alatt kitisztul. A FEMTO kezels utn a szaruhrtya fnytrse 1-2 hnap alatt stabilizldik. A szem ugyan kevsb lesz rzkeny az UV sugrzsra, de a mttet kvet 2 hnapban kerlni kell az ers napfnyt, s a szabadban UV-szrs napszemveget kell viselni. A femtolzeres kezels utn fokozottan figyelni kell arra, hogy a pciens nagyon vatosan nyljon a szemhez s ne drzslje meg. Agygyuls mindssze 1-2 nap, a pciens akr a mtt msnapjn munkba llhat.

Milyen teendk vrhatk a mtt utn?

PRK mtt utn 6 hnapig, FEMTO kezels esetn 3 htig szemcseppet kell hasznlni, hogy megelzzk a fertzst, gyulladst. A pciensnek az elkvetkezend hnapokban rendszeresen mknnyet is kell hasznlnia. A lzeres ltsjavt beavatkozs utn msnap kerl sor az els kontrollvizsglatra, amelyet 5-7 tovbbi kontrollvizsglat kvet.

A fertzsveszly minimalizlsa rdekben a beavatkozs utn legalbb kt htig (bizonyos esetben egy hnapig) nem szabad semmilyen krmet, glt, dekorkozmetikumot hasznlni a szem krnykn. Nem rheti vz a pciens szemt nhny napig, szni s ms vzi sportokat zni, illetve szaunzni, gzfrdzni pedig csak 6 ht utn lehet. Szigoran tilos a szolriumozs a kezels tpustl fggen 2-6 hnapig.

A gygyuls folyamatt az els 3 hnapban nem szabad veszlyeztetni nagy erkifejtst ignyl vagy kontakthatssal jr sportolssal, mint amilyen a boksz, a futball, a karate vagy a slyzs edzs. Idvel azonban ezeket jra gyakorolhatja a pciens, termszetesen az orvosval egyeztetve. A knnyebb fizikai ignybevtellel jr sportokat, mint a futs, kerkprozs, torna, a mtt utn 3-7 nappal mr szabad vgezni.Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Elsavasodás és a szervezet sav-bázis háztartása

Elsavasodás és a szervezet sav-bázis háztartása

Napjainkban lépten-nyomon elsavasodásról, lúgosító étrendről hallunk. Az alábbi pár bekezdésben igyekszem a fiziológiai és patológiai folyamatokat világossá tenni, az esetleges félreértéseket tisztázni.

A szervezet folyadéktereinek vegyhatása (pH-értéke) igen szigorúan szabályozott rendszer. Erre azért van szükség, mert a pH bármilyen irányú eltolódása lehetetlenné teszi az enzimek megfelelő működését, így a sejtszintű életfolyamatokat. A vegyhatás mind a sejteken belül, mind a sejtek közötti folyadéktérben viszonylag szűk határok között ingadozhat (ez az artériás vér esetében 7,35 és 7,45 között mozoghat).

A pH állandóságát többszörös puffer rendszerek biztosítják (a vérben a legfontosabb a szénsav-bikarbonát, de jelen van a plazmafehérjék haemoglobin-, illetve a foszfát-ionok biztosította puffer is).

A szervezetben az egyes pufferek működését és így a pH megtartását, az elsavasodás megelőzését két szerv: a tüdő és a vese biztosítja. A légzés a szén-dioxid eltávolításával vesz részt a folyamatban (ez oldott formában bikarbonátként a legjelentősebb mennyiségű sav a szervezetben). A légzés alkalmazkodása a pH változására perceken belül megvalósul (savi irányú eltolódás esetén a légzés mélyül, fokozódik, így több szén-dioxid távozik, a légzés a lúgos irányba igyekszik eltolni a pH-értéket). A vese kompenzációja több órát, illetve napot vesz igénybe, ezen szabályozás a bikarbonát vizeletből való visszaszívásán, illetve aktív H+-kiválasztáson alapszik.

Elsavasodás? A gyomor savtermelése nem része a szervezet sav-bázis háztartásának

A gyomorsavtermelés funkciója az étkezéssel befutó fehérjék denaturálása, emésztőenzimek aktiválása illetve a bejutó kórokozók elpusztítása.

Megfelelő oxigénellátottság mellett a szénhidrátok és zsírok szén-dioxidra és vízre bomlanak le, és bár előbbi savasnak számít, a szén-dioxid a tüdőn keresztül könnyen távozik. 

Nem illékony savak képződnek oxigénhiányos körülmények közepette, éhezéskor, fehérjék és nukleinsavak lebomlásakor illetve inzulinhiány esetén. A túlzott fehérje és nukleinsav-bevitel illetve az oxigénhiány tehát valóban megterhelheti a szervezetet nem illékony savak előállításával. A nem illékony savak eltávolítása a vese feladata.

Amennyiben megnő a nem illékony, a tüdőn keresztül nem távozó savak szintje, az elsősorban a puffer-rendszerek fokozott igénybevételét jelenti, ám egészséges személynél ezek a rendszerek továbbra is tudják szabályozni a szervezet sav-bázis háztartását. Csak ezen mechanizmusok kimerülésekor látjuk a szervezeten belüli pH megváltozását, az “elsavasodást”, ez azonban már komoly tüneteket okoz, kórházi kezelést tesz szükségessé.

Mi okozza a túl sok gyomorsav termelődését és mit tehetünk ellene?

A gyomor által termelt sav nem vesz részt a szervezet sav-bázis háztartásában, ám a savtúltengés okozhat kellemetlen emésztőszervi panaszokat.

A savi kémhatású gyomornedv termelődését fokozza a stressz, a gyomorfal feszülése, alkoholos italok fogyasztása. A túlzott savtermelés okozta panaszok tehát ezen tényezőknek tudhatók be, nem a szervezet „elsavasodása” miatti védekezésnek. A gyomorpanaszok jelentős részét ráadásul nem is a savtermelés megnövekedése, hanem a gyomornyálkahártya védekező mechanizmusainak károsodása okozza.

Összefoglalásként elmondható, hogy jelenleg civilizált életmódot folytatva, túlzott mennyiségű ételt és ezen belül állati fehérjét viszünk be a szervezetbe, mely egyrészt fokozott igénybevételt jelent az emésztőrendszer számára, másrészt lebomlása során nagyobb mennyiségű savas végtermékkel terheli a szervezet puffer-rendszereit. Javasolható a kalória- és ezen belül a fehérjebevitel csökkentése, illetve az étrenden belül a növényi összetevők arányának emelése.

Gyomorpanaszok esetén pedig ne az elsavasodást keressük, hanem a gyomorsav-elválasztást fokozó tényezőket (stressz, gyomorfeszülés, rendszertelen étkezés, alkohol) kerüljük, valamint étkezzünk gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset.

Olvasson tovább! Egészséges táplálkozás – De hogyan?

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!