Édesgyökér – Glycyrrhiza glabra

édesgyökérAz igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) népies nevén: édesfa, cukorkóró, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó növényfaj. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkező gyógynövény, melyet termesztenek és kivadulhat. A Földközi-tenger mellékén honos. Magyarországon rokon faja, a G. echinata (keserű édesgyökér) őshonos, mely kevésbé édes ízű.

Megjelenése

1-2 méter magasra növő gyöktörzses évelő. Levelei szórt állásúak, páratlanul szárnyaltak. Virágzatuk levélhónaljakból fejlődő fürt, virágai liláskékek. Május-júniusban virágzik. Termése 3-5 magvat tartalmazó hüvely.

Alfajok, változatok

  • G. glabra var. glandulifera – orosz édesgyökér,
  • G. glabra var. pallida – török édesgyökér,
  • G. glabra var. typica – spanyol édesgyökér,
  • G. glabra var. violacea – perzsa édesgyökér.

Az édesgyökér felhasználása

édesgyökérAz édesgyökér a medvecukor vagy bocskorszíj néven ismert édesség ízesítőanyaga. Felhasználják még a barna sör színezésére, különböző likőrök (például a pastis) ízesítésére, illetve az emésztést serkentő gyógytea készítésére is. Dohány túlzott kiszáradásának megakadályozására, valamint vizes kivonatait italok készítésénél állományjavítóként is felhasználják. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer- és gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.

Gyógyhatása

Drogja gyöktörzse, gyökerei és tarackja. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szereplő drogféleségei:

  • igazi édesgyökér száraz kivonat, ízjavítás céljára (Liquiritiae extractum siccum ad saporandum),
  • igazi édesgyökér (Liquiritiae radix),
  • édesgyökér folyékony kivonat, standardizált, etanolos (Liquiritiae extractum fluidum ethanolicum normatum).

édesgyökérA növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom-görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt ízjavítóként használják. Túlzott mértékű fogyasztása magas vérnyomást okozhat.

Hatóanyagai

A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, szteroidvegyületeket, kumarint tartalmaz.

édesgyökérA glicirrhizin farmakológiailag aktív vegyület, a kortizol lebontását végző enzim, a 11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz (11-β-HSD) gátlója. A 11-β-HSD az aldoszteron (Aldo) hormon célszerveiben lebontja a mineralokortikoid receptorhoz (MR) is kötődő, az aldoszteronnál jóval magasabb koncentrációban jelen lévő kortizolt, így teszi lehetővé, hogy ezekben a szervekben a mineralokortikoid receptor funkcióját az aldoszteron szabályozza.

Gyűjtése

A növény gyöktörzsét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április. A begyűjtését követően a gyökeret alaposan meg kell tisztítani.

forrás: wikipedia

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!