Borsmenta – Mentha × piperita

borsmentaborsmenta (Mentha × piperita) fűszer- és gyógynövény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családján belül a Menta (Mentha) nemzetségbe tartozik. Egyéb nevei: borsosmenta, angol menta, mithen menta.

Elnevezés, rendszertan

Valószínűleg a vízi menta (Mentha aquatica) és a Mentha spicata fajok hibridje. (A fodormentaként ismert növény a M. spicata var. crispata.)

A borsosmenta termesztésben lévő formái:

  • M. piperita var. officinalis f. rubescens Camus – fekete (vörös) menta,
  • M. piperita var. officinalis f. pallescens Camus – fehér (zöld) menta.

Elterjedés, élőhely

A borsmenta eredeti élőhelye nem ismert, Nyugat-Európában vagy a Távol-Keleten alakulhatott ki. Világszerte sok országban termesztik, ki is vadul.

A téli fagyot jól tűri, kedveli a gazdag, mélyrétegű talajokat és viszonylag vízigényes növény.

Leírása

borsmentaLágy szárú, évelő növény. Gyökértörzséből erednek módosult földbeli hajtásai (sztólói), valamint módosult földfelszíni hajtásai, melyek egyaránt alkalmasak gyökér- és hajtásképzésre.

A levelek rövid nyelűek, lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, erezete szárnyas, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. A pallesens formán nem mutatkoznak elszíneződések a száron.

A borsmenta virágzata álörvökből álló füzér. Virágai lila színűek. Termése makkocska, de magja csak ritkán csíraképes. Vegetatívan jól szaporodik, és a termesztésben is ezt használják ki.

Felhasználása

Gyógynövényként

A drogot a borsmenta virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei (Menthae piperitae folium) szolgáltatják.

borsmentaA levéldrog mentolos szagú, íze először égető, majd hűsítő. A virágzáskor gyűjtött gyógynövény kellemetlen szagú a mentofurantartalom megnövekedése miatt.

Magyarországon ismert, elterjedt, mint teanövény. Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Teáját főleg görcsoldásra, felfúvódásoknál alkalmazzák, egyéb drogokkal együtt nyugtatóként is. A tea egy evőkanál vágott drogból készül 150 ml forrásban lévő vízzel, 5-10 perces áztatással.

Naponta 3-4 csészével fogyaszthatják, étkezések között. A mentol a nyálkahártya hideg érző receptoraira hatva hűsítő érzést kelt, mely reflektorikusan érszűkületet okoz. Ezen kívül csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Migrénes rohamoknál görcsoldó.

Hatása: görcsoldó, nyugtató, összehúzó.

Kémiailag elkülönített tartalomanyagok: illóolaj 0,5-4%-ban mentol, mentolészterekkel, mentonnal, mentofuránnal (a virágzatban halmozódik fel, a minőséget rontja), jázmonnal, klorogénsavat tartalmaz. A további tartalomanyagai: cserzőanyagok 6-12%-ban, flavonoidok, triterpének, keserűanyagok.

Az illóolajat inhalációs célokra is használják orrnyálkahártya-gyulladásnál, légcsőhurutnál, reumatikus betegségek kezelésekor használt krémek alkotórésze.

borsmentaEgyéb

Gyümölcssalátákhoz, pulyka töltelékébe, szószok, mártások, teák, likőrök, ízesítésére, kozmetikai készítményekhez. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.

Illóolaját a cukrászatban, valamint a kozmetikai iparban használják fel szájvizekben, fogkrémekben.

Termesztése

A jól megmunkált, laza, mélyrétegű, közép-kötött, jó vízgazdálkodású talajt kedveli. Ősszel vagy tavasszal, dugványozással, illetve tőosztással szaporítják. Évenként kétszer vágják, illetve fosztják a leveleit.

Ellenjavallat

Gyerekeknél, főleg csecsemőknél tilos mentoltartalmú (a mentol és a menta hatása nem ugyanaz, az előbbi kivonással készül természetellenessé) készítményeket alkalmazni, például orrkenőcsökben, mert nehéz légzést, légszomjat okozhat. A borsmenta tea érzékenyebb egyéneknél mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat és csalánkiütés is jelentkezhet. Továbbá férfiaknál nagy mennyiségben káros hatással van a tesztoszteron szintre. A tesztoszteron szint csökken és ebből kifolyólag a spermiumképzésben is zavarok lépnek fel. Nagy mennyiségben leginkább teaként káros a borsmenta.

forrás: wikipedia

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!