A kemoterpia mreg

Br ez a megllapts legtbbszr pejoratv rtelemben hangzik el, valjban mg helyes is. A kemoterpis ksztmnyek ugyanis sejtmrgek, gynevezett citosztatikumok. Ezek clja a gyorsan szaporod sejtek puszttsa, szmuk nvekedsnek meggtolsa. A szerek hatsra a rksejtek jval nagyobb valsznsggel esnek ldozatul, mint az azokat krbevev egszsges sejtek. Mivel azonban az eljrs sorn alkalmazott gygyszerek a vrramba kerlve a test brmely rszre eljuthatnak, hatatlanul is krt okozhatnak ms gyorsan osztd, alapveten fontos sejtekre. Rendszerint ez az oka a kemoterpia utn jelentkez mellkhatsoknak.

Mindig teljes hajhullst okoz

A kemoterpia teht – jellegbl addan – tbb mellkhatssal is jrhat, amik a szervezet gyorsan szaporod sejtjeivel llnak kapcsolatban. Ilyenek a szrtszk sejtjei is, amelyek krosodsa hajhullshoz, kopaszsghoz vezethet, ltalban egy-kt httel a kezelst kveten. A problma azonban nem mindenkinl jelentkezik, hiszen minden ms mellkhatshoz hasonlan ez is nagyban fgg az alkalmazott gygyszertl s az egyni adottsgoktl.

A hajhulls nem jelentkezik minden esetben

Ennek megfelelen az sem felttlenl igaz, hogy a kemoterpia mindig megviseli a beteget, sokan ugyanis szinte semmilyen kellemetlensget sem tapasztalnak. A terpia tpusa, az ltalnos egszsgi llapot egyarnt nagyban befolysolja azt, ki miknt esik tl knnyen vagy nehezen a kezelseken. Az is fontos tny, hogy a panaszok gyakran enyhthetk orvosi javaslatok alapjn.

Fogyshoz vezet

nmagban nem okoz fogyst a kemoterpia, mivel azonban krosodhatnak a szjban, a gyomorban s a blrendszerben lv nylkahrtya sejtjei, mellkhatsknt hnys, hasmens is elfordulhat. A fogys mr ezekhez a problmkhoz kthet. Radsula kezels gyakran rossz kzrzettel, tvgytalansggal is jr, ami szintn fokozza az emltett vltozst.

Akad nhny mdszer s hzi praktika az tvgytalansg ellenslyozsra – mutatjuk, mit rdemes kiprblni.

Hossz idre gyhoz kt

A kemoterpis kra pontos menete tbb tnyeztl is fgg, gy pldul a pciens szervezetnek ltalnos llapottl, a daganatos megbetegeds tpustl, valamint a kitztt cloktl. Egyes gygyszerek tabletta formjban is rendelkezsre llnak, azaz nem minden esetben kell ezeket intravnsan a testbe juttatni.

Ha azonban mgis indokolt az infzi, az sem jelenti felttlenl, hogy a betegnek hosszabb idre krhzba kell fekdnie. A legtbb esetben ugyanis ambulns kezels keretben is lefolytathat az eljrs, gy a pciensek mg aznap hazamehetnek, s nem kell felttlenl felbortaniuk htkznapi letvitelket.

Cikksorozatunkban korbban rtuk:
A kemoterpia menete s idtartama
A kemoterpia mellkhatsaiForrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!