Ezek a tüneteim, lisztérzékeny lennék?

A lisztérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, emiatt bármely életkorban kialakulhat. Kezeletlenül hagyva súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz és további szövődmények kialakulásához vezethet, ezért fontos a mielőbbi diagnosztizálása. Honnan tudhatja, hogy lisztérzékeny?

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei
A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban, vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

A lisztérzékenység olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakul ki: a gabonafélékben található glutén egyik komponense (gliadin), indítja el a folyamatot, ami a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint különböző hasi tünetekkel (pl.: puffadás, hasmenés) jár. A betegség nem gyógyítható, de élethosszig tartó diétával kezelhető.

Mikor gyanakodjon lisztérzékenység fennállására?

Kérjük, válaszoljon az alábbi kérdésekre:

  • Jellemző Önre/gyermekére az állandó fáradtság?

  • Gyakran jelentkezik Önnél/gyermekénél hasi fájdalom vagy puffadás?

  • Gyakran előfordul Önnél/gyermekénél hasmenés és/vagy zsírfényű, bűzös széklet?

  • Kialakultak Önnél/gyermekénél különböző bőrtünetek (pl.: viszkető kiütések, pikkelysömör)?

  • Gyakran étvágytalan?

  • Az elmúlt időszakban voltak súlyproblémái?

  • Szokott dagadni a lába?

  • Jellemző a gyermekére a „pókhas” vagy a növekedésben való elmaradás?

Lisztérzékenységteszt

Tudta?
A lisztérzékenység gyorsteszt alkalmas lehet a diéta ellenőrzésére is.

Ha az fenti kérdések legtöbbjére igennel válaszolt, érdemes lisztérzékenységtesztet végeznie, különösen akkor, ha a családjában előfordult már cöliákia.

Ez egy olyan gyorsteszt, amely elsődleges szűrésre alkalmas és a legtöbb gyógyszertárban beszerezhető. Egyszerűen és gyorsan egy csepp, ujjbegyből vett vérből mutatja ki a lisztérzékenységre jellemző antitest jelenlétét.

Fontos tudni!

  • Pozitív eredmény esetén: További vizsgálat elvégzése is szükséges, a gyorsteszt ugyanis nem helyettesíti a vékonybél nyálkahártyájának szövettani vizsgálatát. Pozitív eredmény esetén mindenképp forduljon orvoshoz!

  • Negatív eredmény esetén: A lisztérzékenységtesztek megbízhatóak, ám mint minden gyorstesztnél, itt is előfordulhat minimális tévedés, ezért ha továbbra is fennállnak a tünetei, érdemes a negatív teszt ellenére is felkeresnie orvosát.

A gyorsteszt mellett természetesen laboratóriumi vérvétel segítségével is kimutatható a betegségre jellemző antitestek jelenléte, továbbá genetikai vizsgálat is igazolni tudja a lisztérzékenység fennállását, 100 százalékos eredményt azonban kizárólag a vékonybél nyálkahártyájának szövettani vizsgálata adhat.

Tünetek esetén forduljon orvoshoz!

A lisztérzékenység felismerése és kezelése a további szövődmények (pl.: cukorbetegség, vékonybéldaganat) megelőzése érdekében elengedhetetlen, ezért panaszok esetén mielőbb keresse fel kezelőorvosát!

Forrás: WEBBeteg
S. J., újságíró
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvosForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!