Egyelőre nem pártolják az ötödik, omikron variánsra kifejlesztett COVID-oltás beadását Magyarországon – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ Népszavának adott válaszából. A szakhatóság azt írta: az 5. oltásra jelenleg nem érhetőek el laboratóriumi, klinikai vizsgálati adatok és epidemiológiai elemzések sem, „éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen.”


Egyelőre nem oltanak az omikron-specifikus új vakcinával. Fotó: Getty IMages

Az NNK tájékoztatása szerint Magyarország 9,5 millió adag omikron variánsra kifejlesztett Pfizer bivalens vakcinát rendelt az uniós beszerzés keretében. Idén várhatóan összesen 3 millió, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió gyermeknek való – Pfizer oltóanyag érkezik Magyarországra. A lap azt írja, az omikron variánsra fejlesztett vakcinából csak azok kaphatnak, akiknek még nincs 4. oltásuk.

Korábban a kormányzat azt jelentette be, hogy az új vakcinából elsőként az egészségügyben dolgozók kaphatnak vagy a kijelölt oltópontokon, vagy abban a kórházban, ahol dolgoznak. Utóbbit az Országos Kórházi Főigazgatóságnak kellene megszerveznie. Ennek azonban nincsenek jelei a lap szerint. A Népszava több intézményt is felhívott, ám azok nem tudtak részletekkel szolgálni a dolgozóik oltásáról. Volt olyan intézményvezető, aki úgy tudta, hogy mindenki maga megy egy általa választott oltópontra, de volt olyan hely is, ahol egyelőre még várnak az NNK új, oltásokkal kapcsolatos eljárásrendjére. Egy szakdolgozó, aki megpróbált időpontot foglalni magának az új oltóanyagra, azt mondta, hogy csak a korábbi vakcinatípusra kapott előjegyzést, az omikronspecifikusra nem.

“Mérsékelten” zajlik a járvány

Az NNK szerint Magyarországon a járvány „mérsékelten” zajlik, ami a jelentős átoltottságnak is köszönhető. Az oltás továbbra is felvehető a kórházi oltópontokon (péntekenként időpontfoglalás nélkül is), a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál. Arra a kérdésre, hogy készül-e a kormányzat az őszi járványhullám előtt oltási kampányra, nyitnak-e meg további oltópontokat, azt válaszolták, hogy a jelenlegi oltási kapacitás elegendő az igények kiszolgálásához.

A
legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a 
Google
Hírekben
FacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!