Július 1-től az olyan, kevésbé egészségtelennek gondolt áruk, mint a müzli, a gabonapehely és például a spenótos töltött tészta is népegészségügyi termékadóval lesz sújtva – hívta fel a figyelmet a Szabad Európa. Ez érintett termékek ára várhatóan az infláció miatti dráguláshoz képest is nagyot emelkedik majd.

Az édesítőszert tartalmazó termékek is sokat drágulhatnak

Eddig főként azok a termékre vetették ki a csipszadónak is hívott  népegészségügyi termékadót (neta), amelyek cukortartalma meghaladott egy meghatározott szintet. A módosítás alapján azonban az előírt limitnél kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak. Az üdítők esetében például az volt a szabály, hogy akkor kellett adót fizetni, ha száz milliliterenként nyolc grammnál több cukrot tartalmazott az ital, míg az ennél alacsonyabb cukortartalom esetében nem.


Számos termékre magasabb adót vetnek ki. Fotó: Getty Images

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni”– mondta a Szabad Európának Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere. 

Az adózás ráadásul az édesítőszert tartalmazó termékekre is kiterjed. Korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak. Emellett a szakember szerint két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni. A szabályozás miatt számos élelmiszer ára tovább fog emelkedni az év második felében.Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!