“A csaldban rkltt betegsg az aranyr”

Azaranyrcivilizcis betegsgnek tekinthet, hiszen sok esetben letmdbeli tnyezk vezetnek a kialakulshoz. m a genetika is fontos szerepet jtszik, a ktszveti gyengesg (amely gyakran rkldik) ugyanis fokozottan hajlamost r – ahogy az Nomi csaldjban is megfigyelhet. “Nlunk a nk jrtak szerencstlenebbl ezen a tren, mert a nagymammnak, a nagynnmnek s az anyukmnak is aranyere lett. desanym azt mondja, hogy klnsen a terhessgei alatt szenvedett tle. Nemrg pedig a nvremnl is megjelentek a kellemetlen panaszok, aki mg csak 35 ves, ezrt megijedtem. Tartok tle, hogy hamarosan n leszek a kvetkez” – rta a most 31 ves fiatal n, aki azzal mr korbban tisztba kerlt, hogy a csaldja ni tagjainak gyenge a ktszvete, mert hamar megereszkedett a brk, hajlamosak a narancsbrre, pedig a slyuk normlis. Nmi utnaolvass utn fedezte fel, hogy az aranyr is ehhez kthet.

Az aranyrrel lk megszoktk, hogy az letmd, a dita s a helyi pols a mindennapi let rszt kpezik. Nyron azonban mg ennl is tbb dologra kell odafigyelni, ebben az idszakban ugyanis knnyen slyosbodhatnak a panaszok. Rszletek itt.

Az sszefggs knnyebben rthet, ha tisztban vagyunk vele, pontosan hogyan jnnek ltre az aranyeres csomk. Az aranyr a vgblben tallhat vnatgulat, amellyel minden egszsges ember rendelkezik. Aranyrbetegsgrl akkor beszlnk, ha ez a vnatgulat krosan megnagyobbodik. Ehhez elszr megnylik a bels aranyeres prnkat rgzt ktszvet, majd az rhlzat kitgul, s a bels aranyeres prna fokozatosan lecsszik, vgl elesik a vgblcsatornbl. Ha pedig a ktszveteink eleve gyengbbek, vagyis lazbbak, knnyebben megnylnak, s ezzel beindulhat az aranyrbetegsg kialakulsnak folyamata. Nknl radsul gyakoribb a jelensg, mivel eredenden lazbb a ktszvetk, mint a frfiaknl, hogy a vrandssggal s szlssel jr talakulst knnyebben tvszelje a testk. Ez magyarzza, hogy Nomi csaldjban mirt ni gon rkldik az aranyr.

Megersthet a ktszvet?

Br a genetika ellen nem sokat lehet tenni, termszetesen nem kell beletrdni abba, hogy az rkltten gyenge ktszveteinknek ksznheten elbb-utbb neknk is aranyrbetegsgnk lesz. Sajnos a ktszveteink nem gy mkdnek, mint az izmok, hogy megfelel gyakorlatokkal ersteni tudjuk ket, de ha odafigyelnk nhny dologra, biztosthatjuk, hogy a ktszveti rostok minl tovbb rugalmasak maradjanak.

Tpllkozsunk pldul j hatssal lehet a ktszveteink llapotra: lehetleg kerljk a zsros, nehz teleket, inkbb a sovny, fehrjben gazdag fogsokat rszestsk elnyben. Mivel a kollagn nevfehrjea ktszveti rostok legfontosabb sszetevje, igyekezznk tbbet fogyasztani belle. A csontleves, spirulina, tkehal, tojs s zselatin remek termszetes forrsai a kollagnnek.

Az aranyrbetegsg fknt ni gon rkldik. Fot: Getty Images

A nyomelemek kzl a cinknek jut fontos szerep a ktszvetek egszsges llapotnak megrzsben. Mrpedig a felmrsek szerint a magyar lakossg tbbsge rendszeresen az ajnlottnl (napi 10 mg) kevesebbet fogyaszt belle. A mjban, a kemny sajtokban (pldul a parmeznban), a teljes kirls gabonkban s a szrazhvelyesekben tallhat belle nagyobb mennyisgben. “Az utbbi fl vben rendszeresen szerepelnek ezek a menmben, s mr kezdem szrevenni a vltozst. A brm feszesebb, szval bzom benne, hogy az als tjkomon is pozitv vltozsok indultak be” – mondja Nomi.

Ne adjunk lehetsget az aranyrnek!

Mint a cikk elejn emltettk, bizonyos letmdbeli tnyezk is elsegtik az aranyeres csomk kialakulst. Ezrt ha a csaldban mr elfordult a betegsg, tancsos fokozottan gyelni ezekre. Lehetleg tartzkodjunk a hossz lssel jr tevkenysgektl, munktl, ezek ugyanis ersen rontjk a vgbltjk vrkeringst. A rendszeres mozgs viszont fokozza a vrkeringst s j kondiban tartja az izmokat, szveteket: heti hromszor 1 ra sport ajnlott, amelynek intenzitst igaztsuk fizikai llapotunkhoz. Nomi pldul a futsra eskszik: “Nemrg teljestettem az els versenyemet is. Emellett igyekszem a csaldi programokat is gy szervezni, hogy minl tbb mozgs legyen bennk. gy ltom, anyukmra s nvremre is j hatssal van ez.”

Fontos tovbb, hogy trendnk elegend rostot tartalmazzon, ez ugyanis javtja az emsztst, segt abban, hogy a vgtermk gyorsan s knnyen tvozzon. Ugyangy elengedhetetlen a kell mennyisg folyadkbevitel (legalbb 2 liter naponta) is. Ezltal elkerlhetjk, hogy erlkdnnk kelljen vczs kzben, ami cskkenti az aranyrbetegsg kialakulsnak rizikjt.

Az els figyelmeztet jelek

Vgezetl a biztonsg kedvrt nem rt tisztban lennnk az aranyr els tneteivel, hogy mg idejekorn felismerjk, ha baj van, s megkezdhessk a kezelst. Ha a vgbltjkon viszketst, fjdalmat tapasztalunk, esetleg szkels utn vres cskot ltunk a papron, mindenkpp erre kell gyanakodnunk. Ilyenkor keressnk fel egy proktolgust, aki a vizsglat sorn meg tudja llaptani, milyen stdium az aranyernk. Az aranyrbetegsg a kezdeti szakaszaiban helyileg hat ksztmnyekkel s a fent rszletezett letmdbeli vltoztatsokkal knnyen kordban tarthat, kezelhet. “Nagymammat s desanymat mteni kellett, eltte pedig vekig knozta ket a begyulladt aranyeres csom. n tanultam az esetkbl, s semmikpp nem szeretnk idig eljutni” – fogadkozik Nomi.Forrás: www.hazipatika.com

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!