Vér- és vizeletvizsgálat: milyen gyakran kell?

Vérünkből és vizeletünkből számos betegség kimutatható, ezért az orvosok gyakran kérik a vizsgálatukat általános panaszok esetén is. Milyen gyakran érdemes magunknak is kérvényezni ezeket a vizsgálatokat, és hogyan készüljünk fel rájuk?

vizsgálat, vérvizsgálat

A vér és vizeletvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, amit az emberen elvégezik. Ezekkel a vizsgálatokkal számos betegségre utaló jelet felfedezhetnek, de segítségével az orvos egy általános képet is kap a páciens egészségi állapotáról. Utóbbi miatt érdemes ezeket a vizsgálatokat olyan esetben is megigényelni, amikor semmi panasza nincs a páciensnek. Milyen gyakran érdemes elvégezni ezeket a teszteket, és hogyan készüljünk fel rájuk?

A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, melyen az emberek átesnek, hiszen az első dolog, amit egy orvos kér: a teljes vérkép. Pontosan mit jelentenek a leleten látható rövidítések, adatok?

Milyen gyakran végezzük el a vizsgálatot?

Egyszer egy évben ajánlott megnézetni a máj- és a vesefunkció mellett a szervezet zsír- és hormonháztartásáról árulkodó értékeit vérből, vizeletből. Egy vérvétel, illetve egy reggeli, középsugaras vizeletminta szükséges hozzá.

vizsgálat, vizeletvizsgálat

Súlyos, krónikus betegségek esetén, vagy éppen a gyermekvárás hónapjai alatt nagy jelentősége van a rendszeres vérvizsgálatnak. Ezzel ugyanis viszonylag könnyen nyomon követhetőek a szervezetünkben zajló változások, és szükség szerint gyógyszerekkel, diétával vagy éppen étrend-kiegészítőkkel hozzájárulhatunk az egészség visszaállításához.

Mit mutat a vér- és vizeletvizsgálat eredménye?

vizsgálat, vizeletvizsgálat

A vérkép a vérben lévő elemek közül a különböző fehérvérsejt típusok relatív számát adja meg, melyből következtetni lehet a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra, afertőzésheveny vagy idült voltára, valamint arra is, hogy vírus, baktérium vagy valamilyen élősködő okoz problémát a szervezetben.

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. A vizelet elemzése során kimutathatók a húgyúti fertőzések, a cukorbetegségre vagy a gyulladásra utaló fehérjék.

Hogyan készüljünk a vizsgálatokra?

Vérvizsgálat előtt különösebb felkészülés nem szükséges, de egyes vizsgálatoknál fontos, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen. A vérvételt megkönnyíti, ha a vizsgálat előtt vizet iszunk – egyéb folyadékoktól, például kávétól, teától vagy szénsavas üdítőktől azonban tartózkodjunk! A vérkép ugyanis nagyon változékony, néhány óra alatt is megváltozhatnak a kapott adatok, attól függően, hogy éppen mit teszünk, eszünk vagy iszunk.

bővebben: hazipatika.com