Stevia, a kalóriamentes édesítő

Egyre jobban terjed Európában is a stevia felhasználása. Otthoni körülmények között remek édesítőszert nyerhetünk belőle, ami természetes, ráadásul kalóriamentes és a vércukorszintet sem emeli meg, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Soroljuk a további előnyeit…

steviaA Közép- és Dél-Amerikában őshonos stevia, amit az ott élő indiánok már 200 éve használnak édesítésre, igazi szupersztár a növények között, hiszen több pozitív hatása is van az emberi szervezetre. Leginkább édesítésre alkalmas, mert a leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Ráadásul kalória- és szénhidráttartalma is gyakorlatilag nulla, emiatt különösen ajánlott fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek.

Stevia az őszirózsafélék családjába tartozó, kb. 240-260 fajt számláló növénynemzetség. Az Észak-Amerika nyugati felén és Dél-Amerikábanőshonos fajok lágy szárú vagy fás szárú, cserje termetű növények. A jázminpakóca (S. rebaudiana) nevű faj leveleit édesítésre használják, mivel a benne található szteviol glikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű.

Az intenzív édes ízt biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben. A magyarul jázminpakócaként ismert növényből por, tabletta, oldat, kivonat vagy őrlemény készülhet, amelyek mind kiválóak édesítésre, a szárított stevialevelet pedig elsősorban teakészítésre használják. További előnye, hogy a stevia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is jól használható.

stevia

Mire használhatjuk, és hogyan adagoljuk?

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretné helyettesíteni steviaval, akkor – figyelembe véve a használt steviakészítmény csomagolásán található adagolási javaslatot – érdemes egy kicsit kísérletezni az édességével. Általánosságban nem lehet pontosan meghatározni, hogy az egyik vagy másik készítmény mennyire édes. A steviapor akár 200-300-szor is édesebb lehet a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. Egy evőkanál cukor körülbelül ¼ teáskanál steviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi steviapor helyettesíthet. Ha például kávénkat vagy teánkat szeretnénk steviaval édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyünk egy teáskanál steviaport három evőkanál tisztított vízbe és öntsük olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatjuk.

steviaA steviat használhatjuk italok (kávé, tea, limonádé) édesítésére, helyettesíthetjük vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben. Természetesen az élelmiszeripar is használja, hiszen 2011 végén az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság engedélyezte, így az Európai Unió országaiban is lehetővé vált a steviaval édesített termékek, pl. üdítők bevezetése, amelyeket így csökkentett cukortartalommal fogyaszthatunk. Az élelmiszerekben, illetve asztali édesítőszerekben E960 kódszám alatt találkozhatunk vele. Újdonságként a tavalyi év végén egy új stevia összetevőt engedélyeztek az Európai Unióban. A Reb M újszerűsége abban áll, hogy utóíze kevésbé kesernyés, amivel új távlatokat nyithat az édesítő alkalmazása előtt és új rajongókat szerezhet a stevianak.

A stevia további előnyei:

  • Természetes forrásból származik
  • Fenntartható termesztés útján állítják elő
  • Szénhidrát tartalma és glikémiás indexe nulla, emiatt cukorbetegek is fogyaszthatják
  • Gyermekek, várandós nők és szoptató anyukák számára is biztonságos
  • Hőálló, ezért sütésre-főzésre is alkalmas
  • Sokoldalú, hiszen a házi süteményektől kezdve az üdítőitalokig az élelmiszerek széles skálájánál alkalmazható
  • A steviat palántáról magunk is nevelhetünk napfényes kertünkben vagy erkélyünkön, levelének leforrázásával otthon is készíthetünk belőle természetes és kalóriamentes édesítőt

forrás: életforma.hu