prebiotikumok szerepe az egészség megőrzésében

Prebiotikumok fontossága az egészség megőrzésében

A probiotikumok híresek az általuk nyújtott számos egészségügyi előnyről, például az emésztés javításáról és az immunrendszer erősítéséről. Ezek miatt a legtöbb ember diétás étrendje már tartalmaz joghurtot, kimchit illetve savanyú káposztát, mivel ezek jó forrásai a hasznos baktériumoknak. Azonban ezeknek az ételeknek a fogyasztása nem elég ahhoz, hogy probiotikumok előnyeit élvezhessék. Ki kell egészíteni az étrendet a kevésbé ismert prebiotikumokat tartalmazó élelmiszerekkel a probiotikumok számára, hogy a “csoda” elkezdődjön.

prebiotikumok szerepe az egészség megőrzésébenAz emberek többsége azt gondolja, hogy a probiotikumok és a prebiotikumok ugyanazok, bár szorosan összefüggenek egymással, nagyon is különböznek egymástól. Ez utóbbiak olyan rostokat tartalmaznak, mint az inulin , a rezisztens keményítő, a fruktooligoszacharidok és a galaktooligoszacharidok, amelyeket a vékonybél nem képes megemészteni. Majd a bélrendszerben a probiotikumok lebontják őket, így energiaforrásként felhasználhatók a baktériumok növekedéséhez.

A prebiotikumok egészségügyi előnyei

A prebiotikumoknak számos előnye van, az ember általános egészségi állapotára nézve, amelyek a következők:

Az emésztés javítása

Több mint 70 millió ember van, akik emésztési rendellenességben szenvednek, ami az egészséges bélbaktériumok hiányának tulajdonítható. Prebiotikus ételek fogyasztásával a probiotikum szint helyreállítható, és ez számos egészségügyi probléma tünetét enyhíthetni, mint például a túlzott gázképződés a belekben. Ezen túlmenően a prebiotikumok megakadályozzák, hogy a bél túl sok “rossz” baktériumot tartalmazzon, ami olyan állapotokat idézhet elő, mint a krónikus puffadás, a savas reflux , a székrekedés, az emésztési zavarok, a tápanyagok nem megfelelő felszívódása.

Az immunrendszer felturbózása

A probiotikumok elengedhetetlenek az általános egészség megőrzéséhez, mivel az immunrendszer közel 70 százaléka a bélrendszerhez köthető. Ezeknek a jótékony baktériumoknak köszönhetően a szervezet érzékeny a vírusos és bakteriális fertőzésekre, amelyek potenciálisan végzetesek lehetnek. Még akkor is, ha sok probiotikus ételt eszel, még mindig lehet, hogy nem elegendő a bélben lévő hasznos baktériumok az egészség megőrzéséhez. Ezek közé tartoznak az antibiotikum, a krónikus stressz és az alkalmazott étrend. A bél mikrobiótartalmának feltöltéséhez fontos a prebiotikus ételek fogyasztása is, hogy a baktériumok újratelepítsék és javítsák az immunrendszert.

A tápanyagok felszívódásának javítása

A prebiotikum bevitel növelése javíthatja az alapvető tápanyagok, mint például kalcium, magnézium, K és B vitamin felszívódását, ezzel növelni lehet a test “haszno” baktérium felvevő képességét.  Ennek hatására javul az egészségi állapot, erősebbek lesznek a csontok és a fogak, valamint szó szerint kicsattanunk az energiától.

A méreganyagok kiűzése a szervezetből

A prebiotikumok elengedhetetlenek a méregtelenítő étrendhez, mivel elősegítik a toxinok eltávolítását a bélrendszerből.

Elősegíti megtartani a leadott kilókat

A toxinok gyakran felhalmozódnak a zsírsejtekben, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. A prebiotikumok bevitelével ezek a toxinok könnyebben eltávolíthatók, így nem kerülnke a tárolásra a szervezetben. A prebiotikumoknak köszönhetően csökken az inzulin termelés, minek hatására nem raktározódnak a zsírsejtek.

A stresszszint csökkentése

Azoknak a betegeknek, akiknek rossz a bélrendszerük, jellemző rájuk a stressz, a depresszió illetve a szorongás.

Prebiotikumok élelmiszerforrásai

A prebiotikumban gazdag élelmiszerek a következők:

 • cikóriagyökér
 • csicsóka
 • pitypang zöldek
 • fokhagyma
 • póréhagyma
 • hagyma
 • spárga
 • búzakorpa és liszt
 • banán és egyéb plantainák
 • gomba
 • édesburgonya
 • almák
 • bogyók
 • citrusfélék

forrás:

Blog.PaleoHacks.com

Prebiotin.com