Kurkumin a megoldás!

Itt jó hír! A rheumatoid arthritisben szenvedőknek: a kurkumintartalmú szereket a reumás ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére használhatja. A Journal of Medicinal Food kiadványában megjelent tanulmány szerint a kurkumin, a kurkuma fő összetevője, biztonságos és hatásos természetes kezelést jelent a reumás ízületi gyulladásban.

Az indiai kutatók felfedezték, hogy a kurkumin fájdalomcsillapító és gyulladásgátló szerként hat a reumatoid artritisz kezelésére anélkül, hogy bármilyen mellékhatást okozna.

A reumatoid artritisz (RA) egy szisztémás autoimmun kórkép, amelyre elsősorban az ízületek gyulladásos elváltozásai jellemzőek, azonban más szerveket is érinthet. Kialakulásának oka nem teljesen ismert, a veleszületett genetikai hajlam mellett környezeti hatások (dohányzás, egyes vírusfertőzések) is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Mindazonáltal a genetikai meghatározottság jelentős, a kockázat 50 százalékát a genetikai faktorok teszik ki.
A betegség során az érintett ízület tokjában gyulladásos reakció alakul ki, az ízületi üregben folyadék halmozódik fel, majd heges kötőszövet, ún. pannus tölti ki az ízületi üreget, ami az ízület mozgásának maradandó korlátozásával jár. forrás, bővebben: reumatoid artritisz

A legtöbb gyógyszer a reumatoid artritisz kezelésében mellékhatásokkal jár. Mivel a reumás ízületi gyulladás egy autoimmun krónikus gyulladásos rendellenesség, és a kurkumint az ayurvédikus gyógyászatban fellépő gyulladásos állapotok kezelésére alkalmazzák, a kutatók a kurkuminnak a reumatoid artritisz klinikai tüneteinek javítására való képességét vizsgálták.

kurkumin használata a gyógyászatban

A vizsgálat során a kutatók 36 beteget vettek fel reumás ízületi gyulladással, és három csoportba osztották őket. Mindegyik csoportban 12 betegnek adtak placebo, a másik 24 betegnek 250, vagy 500 mg (mg) kurkumint naponta kétszer 90 napig. Ezután különböző módokon értékelték a betegek válaszát, eredményeit.

Az eredmények azt mutatták, hogy a reumatoid arthritisben szenvedő betegek, akik kurkumint kaptak alacsony és magas dózisokban, szignifikáns javulást mutattak a tüneteikhez viszonyítva az alapértékhez és a placebóhoz képest. Ezenkívül a kurkumin mindkét dózisa jól tolerálható, és nem okozott mellékhatásokat. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kurkumin fájdalomcsillapító és gyulladásgátló szerként működött a reumatoid artritisz kezelésében.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 250 mg kurkumint naponta kétszer javíthatja a reumatoid artritisz tünetei anélkül, hogy mellékhatásokat okozna.

kurkumin használata a gyógyászatban

A kurkumin sárgásvörös kristályos anyag. A kurkuma fűszerben fordul elő a természetben; a növény latin nevéből (Curcuma longa) kapta a nevét. A kurkuma név az arab kurkum ill. a perzsa karkam szóból származik, mindkettő sáfrányt jelent.

A kurkuminoidok polifenol vegyületek és ezek adják a kurkuma sárga színét. Két tautomer formában létezik, a keto és az enol formában. Az enolforma energatikailag stabilabb mind szilárd, mind oldott állapotban. A kurkumin pH-indikátorként is működik, 8-9 pH-nál átcsap sárgából (savas) vörösbe (lúgos). A bórsavval vörös rozocianint képezve reakcióba lép, amely lúgos közegben kék színreakciót ad. A kurkumapapír hatóanyaga. Mivel erős színe van, ételfestéknek is használják, E100 kóddal. forrás: wikipedia

 A kurkumin előnyei

A kurkumin az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapott. Ennek legfőbb oka, hogy tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a kurkumin több 100 egészségügyi panaszra nyújthat megoldást. Valójában ez lehet a leghatékonyabb táplálékkiegészítő ma.

kurkumin használata a gyógyászatban

A kurkuma és a kurkumin számos egészségügyi előnye van:

  • A kurkuma erőteljes gyulladásgátló gyógynövény: A kurkuma erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek sok gyulladásos betegségtől védenek. A gyulladás az egészségügyi problémák fő oka, mint például a metabolikus szindróma, a szívbetegség és a rák. Azt is jelentették, hogy szerepet játszanak a kognitív hanyatlásban.
  • A kurkuma képes küzdeni a szabad gyökök okozta károkkal szemben: A kurkuma jelentették, hogy segít a szabad gyökök károsításainak leküzdésében, ami különösen előnyös az immunrendszer és az agyműködés erősítésére és a rák megelőzésére. Ugyancsak növeli a szervezet antioxidáns képességét, növeli a védelmi rendszert. Az antioxidáns tulajdonságok a személy fizikai megjelenését is javítják, védve a bőrt a szabad gyököktől.
  • A kurkuma jó a szívnek: A kurkumint és a kurkuma többféleképpen tartja fenn a szív egészségét, például fokozza az endothel funkciót és csökkenti a gyulladást és a szabadgyökök károsodását.
  • A kurkuma a bél egészséges marad: gyulladáscsökkentő hatása miatt gyulladásos bélbetegségek, például colitis kezelésére alkalmazható.
  • A kurkuma jó az agy számára: A kurkumin növeli az agyi hormon szintjét, amelyet agyi eredetű neurotróf faktornak (BDNF) emelnek, ami növeli az új idegsejtek növekedését és leküzdi az agy degeneratív folyamatát. Ez növelheti az agy egészségi állapotát és javítja a hosszú távú kognitív funkciókat. A depresszió és a hangulatszabályozó neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin depressziójának kezelésére is használható. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsága miatt az neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór is védekezhet.

A kurkuma hozzáadható diétás étrendünkhöz, rántott vagy pörkölt zöldségekhez, rizzsel, pirított zöldségekkel vagy pirított zöldségekkel, levesek ízesítéséhez, vagy tea fogyasztásához.

forrás:

Science.news
MindBodyGreen.com
TheKitchn.com

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!