Kert

Három karácsonyi virág, amely hiányozna, ha nem lenne – Bálint gazda kertje

Három karácsonyi virág, amely hiányozna, ha nem lenne – Bálint gazda kertje

A karácsonyi kaktusz, mikulásvirág és ciklámen neveléséhez adok egy-egy praktikus tanácsot.

Az egész nyáron jól ápolt karácsonyi kaktuszok év végén virágba borulnak és megszépítik az ünnepi otthonokat. Ügyelni kell azonban arra, hogy ezek a növények nem viselik a gyakori helyzetváltozást, arra a bimbók s a virágok elhullatásával reagálnak, tehát ha lehet, ne mozgassuk őket. Tavasztól őszig gondosan új sarjakat fejlesztenek, amelyekből egy év alatt virágzó példányokat lehet felnevelni.

Manapság a legdivatosabb karácsonyi, cserepes virág a mikulásvirág. Színes (piros, bíbor, sárga, fehér) virágait rendszeres öntözés mellett hónapokig megtartja, de a földjének teljes kiszáradását nem viseli el, ezért inkább gyakran, kis vízmennyiséggel, mint ritkábban, de több vízzel kell öntözni. A mérsékelten meleg szoba hőmérsékletét kedveli. A nyarat – visszametszve – a kertben, bokrok alatt töltheti és a következő ősszel ismét virágoztatható.

Igen kedvelt karácsonyi virágos növény a ciklámen. Akkor hoz sok és szép virágot, ha lehetőleg (éjszakára) hűvös helyre állítjuk. Csak a földjét szabad öntözni, a leveleit és a virágait nem, mert ettől tönkremegy. Nagyon változatos küllemű növény, amely a rendületlen népszerűségét a nemesítők ötletgazdagságának és a virágkedvelő emberek hagyománytiszteletének köszönheti.

További olvasnivaló a karácsonyi időszak virágairól:Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Készítsünk egyszerűen adventi ajtódíszt, kerti hozzávalókból

Készítsünk egyszerűen adventi ajtódíszt, kerti hozzávalókból

A legszebb a saját készítésű adventi dísz, főként, ha a kertünkből is kerülnek bele hozzávalók: ágak, termések, levelek, bogyók, virágok. Mutatunk egy szép példát arra, hogy egyszerű, természetes anyagokból is mutatós koszorút barkácsolhatunk.

Hozzávalók:

• metszőolló
• jutazsinór
• szőlővesszők a koszorú alapjához
• vékony papírbevonatú kötöződrót
• huzalvágó

Növények:

• 1 ág nagylevelű eukaliptusz
• száraz hortenziavirágok
• 1 fenyőág
• 1 olajfaágborsfaág
• 1 rózsaszín (vagy más bogyós ág)
• 1 maréknyi zuzmószerű szakállbromélia


garten-haus.at

Így készül lépésről lépésre:

1. Készítsük el a koszorú alapját az ágakból. Formázzunk kerek alapot, az ágakat 2-3-szor körbetekerve, a rögzítő huzalt huzalvágóval szükséges méretre vágva.

2. Az olajfaágat helyezzük a koszorúra és a huzal segítségével rögzítsük.

3. Szúrjuk be a fenyőágat is. Annak érdekében, hogy a nehéz ág ne dőljön ki, kössük még egy ponton a koszorúhoz. Szépen mutat, ha toboz is van rajta.

4. Most a hortenziavirág következik, ezzel óvatosan kell dolgozni, mert a száraz virág könnyen törik.

5. Az eukaliptusz ágacskát a szemközti oldalon is rögzítsük, a koszorú kanyarulatánál.

6. A rózsaszín borsfa ága az eukaliptusz tövéhez kerüljön.

7. A zuzmószerű szakállbromélia magában is jól megmarad, ez kerüljön a koszorú aljára.

8. Végül kössük fel a jutazsinórt, így akár az ajtóra is rögzíthetjük a koszorút.

adventi ajtodisz kerti hozzavalok 03

adventi ajtodisz kerti hozzavalok 04

adventi ajtodisz kerti hozzavalok 05

adventi ajtodisz kerti hozzavalok 06

Korábban írtunk róla:Forrás: hobbikert.hu

/ HIRDETÉS /

Retro asztali állólámpa fából – videó

Retro asztali állólámpa fából – videó

Biztosan feltűnt már nektek, hogy szeretem ötvözni a retro stílust a legmodernebb technológiával, különösen igaz ez, ha a világításról, világítótestekről van szó. Szerencsére a retro/vintage stílus előretörésével a LED lámpát gyártók egyre jobban bővítik az izzószálhatású kínálatukat, így bukkantam rá erre a letisztult, ipari vonalvezetéső Edison villanykörtére, mely ismét beindította a fantáziámat, ezért a  Praktiker youtube csatornájára készítettem egy Edison izzós asztali állólámpát, mely tuti nem jön szembe veled minden áruházban. Korábbi lámpa-projektjeimet itt találod:

Beton designlámpát készítettem magamnak

Befőttesüvegből LED lámpasor

 

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a Praktiker youtube csatornájára, hogy mindig azonnal értesülj a legfrissebb videókról!Forrás: kert.tv

/ HIRDETÉS /

Gyertek, ültessünk együtt egy erdőt! – Rendhagyó karácsonyi videó

Gyertek, ültessünk együtt egy erdőt! – Rendhagyó karácsonyi videó

A következő videómból megtudtok minden részletet a korábban már beharangozott közös karácsonyi kampányunkról a MyForesttel, melynek célja, hogy elültessünk egy minél nagyobb, közös Kert TV erdőt. De ne feledkezzünk meg a Máltai Szeretetszolgálat Adni Öröm adománygyűjtéséről sem, ugyanis az idei évben a járvány miatt még a szokásosnál is nagyobb szükségük van a segítségünkre. Jöjjön tehát rendhagyó karácsonyi videóm, hogy a szeretet ünnepe tényleg a szeretetről és egymás segítéséről szóljon!

00:00 – Karácsony, kicsit másként

00:54Adni öröm akció – Magyar Máltai Szeretetszolgálat

03:52 – Ültessünk erdőt együtt – MyForest, közösségi erdő

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a Kert TV youtube csatornájára, hogy mindig azonnal értesülj a legfrissebb videókról!

 

A facebook oldalunk pedig egészen nagyszerű! Gyere és légy a közösségünk tagja:

 

facebook.com/otthonakertbentv

 

 Forrás: kert.tv

/ HIRDETÉS /

December eleje: csupasz a kert – Bálint gazda kertje

December eleje: csupasz a kert – Bálint gazda kertje

Lehullottak a fákról és a bokrokról a levelek, megcsupaszodott a kert és a ház tájéka.

Hajnalban dér lepi el a zöld gyepet és befagyott a madáritatóban is a víz

Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy a növények életfunkciói megálltak volna. Nem, az élettevékenység még időlegesen se szűnik meg, csupán nagyon lelassul a rövid nappalok és a hideg következtében. A fák és bokrok most is lélegeznek, vagyis széndioxidot vesznek fel és oxigént adnak át a környezetüknek. A növények egyes részeinek lélegzése is különböző intenzitású: a rügyek légcseréje a leggyorsabb, ezért őket kell védeni legjobban az olykor előforduló ólmos eső jégbevonatától. Ez alatt ugyanis a rügyek nem jutnak oxigénhez, megfulladnak és kipállanak, tavasszal nem hajtanak ki. Ezért, ha ólmos eső hullana és emiatt a fák és bokrok vesszőin jégbevonat alakulna ki, akkor óvatos veregetéssel ezt a jégréteget el kell távolítani a növények felületéről.

A fagy csak akkor kezd veszélyt jelenteni a nálunk honos fákra és cserjékre, ha a hőmérséklet tartósan -20 fok alá csökken. Ilyenkor nincs más lehetőségünk, mint bízunk abban, hogy a növények túlélik a téli zimankót!

A déli növényeket védeni kell

Néhány, déli származású, de nálunk már évszázadok óta polgárjogot nyert növény azonban fokozott téli védelemre szorul. Ilyen a füge, a gránátalma fája és a rozmaring bokra. Ezeket vegyük körül levágott vesszőkkel (szőlővenyigével, náddal, napraforgó- és kukoricaszárral), az ágak közét töltsük fel lehullott levelekkel és kötözzük össze az ágakat csinos sátor formájúra. A tearózsa bokrokat és az alacsony művelésű szőlőtőkéket földdel kell felkupacolni, hogy a vesszők tövénél levő – legértékesebb – rügyeket megvédjük a fagy roncsoló hatásától.

A melegigényes, fagyérzékeny, cserepes növények már a teleltetőben, védett, fagymentes helyen vannak. Időnként azért tessék átvizsgálni őket és, ha a talajuk kiszáradt, akkor az öntözés is szükségessé válhat. Ha a teleltetőben igen sok növény van összezsúfolva, akkor fagymentes órákban egy rövid szellőztetés is igen előnyös beavatkozás lehet.

Muskátli

A szobanövények élettevékenysége is lelassul a hosszú, sötét éjszakák következtében. Ezért ezeket is ritkábban és csak kis vízmennyiséggel kell öntözni. Nagyon kedvező, ha az elsárgult, elszáradt leveleket és az elnyílt virágokat idejében eltávolítjuk, de március elejéig semmi esetre se ültessük át, messük meg és ne is serkentsük gyorsabb növekedésre vagy virágzásra a növényeket tápoldatozás útján.

Tisztogasd a fekérget

A csendes, napos órákban bizonyára jól esik a kertészkedőknek egy kis mozgás a szabad levegőn. El lehet kezdeni az idős gyümölcsfák tisztogatását, a törzsek és vastagabb ágak kaparását, de ne tessék megfeledkezni a keletkezett kéregtörmelék azonnali elégetéséről. Ha a kertben van még felásatlan terület, azt a fagymentes időben pótolni szükséges.

Ha a hosszú, téli estéken visszatekintünk az elmúlóban levő esztendőre, akkor már kezdhetjük összeállítani a jövő évi vetési és növényvédelmi tervünket. Ez talán ötleteket is ad ahhoz, hogy közeli ismerőseinket, rokonainkat milyen karácsonyi ajándékkal örvendeztethetjük meg! Érdemes ilyenkor több időt fordítani a szakkönyvek, a folyóiratok forgatására.

Most szívesen összegezzük a kertben elért sikereinkre és megfogadjuk, hogy okulunk az elszenvedett kudarcokból, egyszóval még örömtelibb és sikeresebb esztendő elé nézünk. Amihez szívből kíván boldog Karácsonyt és békés Új Esztendőt.

Kelt Kertvárosban, decemberben.Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Különleges adventi koszorú készülhet mini növényekből

Különleges adventi koszorú készülhet mini növényekből

A megszokottól eltérő, ám varázslatos koszorút készíthetünk az ünnepi asztal közepére élő növényekből is. Mini szobanövények segítségével különös hangulatot varázsolhatunk a lakásba.

Állítsunk össze a különféle zöldekből egy válogatást, a legjobb, ha virágos és levéllel díszítő növényeket egyaránt felhasználunk. Ezeket pici üvegebe, kaspókba téve rendezzük el egy nagy tálcán. Tegyünk közéjük különböző magasságú gyertyákat!

Jól használható a mohával borított koszorúalap is. Kerülhet rá mini mikulásvirág, ciklámen, kövirózsa, korallvirág, de ágak, bogyók, tobozok, más termések is.

Flexibilis, alternatív adventi koszorúként az is mutatós megoldás, ha a mikulásvirágokat, karácsonyi kaktuszokat ünnepi textíliával bevont cserepekbe, kapókba ültetjük és így rendezzük egymás mellé.

adventi koszoru mini novenyekbol 03

Szokatlan, de szép és természetes a kéregdarabokból készült koszorú, vagy az egyszerű, natúr faágakból összeállított alap. A természetes elrendezésekhez jól illenek a fadíszek, filcből, gyapjúból készült dekorelemek. A lakás hangulatához, stílusához illően egyszínű, vagy színesebb gyertyákat is választhatunk melléjük.Forrás: hobbikert.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!