Kert

Milyen nagyságú madár a kerti rozsdafarkú?

Milyen nagyságú madár a kerti rozsdafarkú?
Ez a nagyon hasznos madár verébméretű. Gyakori a kertekben és a kerti épületek környékén.

A barna tollazatú madár jellemzője, hogy időnként széttárja a faroktollait és rezegteti azokat.

Napközben a gyümölcsfák csúcsán ülve csicsereg, sokszor más madarak hangját utánozva. A fákról szedi össze a rovartáplálékát, de olyan ügyesen repked, hogy sokszor a levegőben is el tudja kapni a gyorsan repülő zsákmányát.

További olvasnivaló a hasznos madarakról:


Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Így várják a szobanövények a tavaszt

Így várják a szobanövények a tavaszt
A tavasz első napjaiban legszívesebben kimennénk a természetbe, pedig a lakásban is vár ránk egy fontos feladat: a szobanövények “nyáriasítása”.

A cserepes szobanövények is megszenvedték a hosszú, fényszegény telet: a leveleik szemmel láthatóan halványabbak a szokottnál, kissé ernyedtek és leállt a növekedésük is.  A fűtött szobák zárt légterében lebegő por, korom, füst és egyéb szilárd szennyeződés rárakodott a levelekre, ezért óvatosan, langyos vízzel meg kell tussolni őket. Ezt követően tessék a földjüket 1-2 cm vastagságban fellazítani, hogy a levegő és az öntözővíz a gyökérzetükhöz jusson. El lehet kezdeni az öntözésüket, hetenkint a fajuknak megfelelő tápoldattal.

szobanovenyek tavasz 02

Ajánlott 3 olvasmány:

szobanovenyek tavasz 03

A virágzó, cserepes növények minél több fényt kívánnak, de csak a tövüket és a levelüket öntözzük, a virágjaikat ne érje a víz!


Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Minden évben küszködünk a körtelevél-bolhákkal. Mivel védekezzünk ellenük?

Minden évben küszködünk a körtelevél-bolhákkal. Mivel védekezzünk ellenük?
A körtelevél-bolhák olyan váratlanul jelennek meg a körtefákon, mint valamikor a sáskák a szántóföldeken.

A tegnap még egészséges körtefa ma már teli van a kártevőkkel, amelyek nagy mennyiségű mézharmatot választanak ki: ettől az egész fa fénylik, ragacsos lesz, csepeg róla az édes nedv! A levelek torzulnak, barnulnak: a gyümölcsökön ráadásul megtelepszik a korompenész, amely a körtét fogyasztásra alkalmatlanná teszi.

  • Minthogy a körtelevél-bolha megjelenésével most már minden évben számolni kell, feltétlenül meg kell permetezni a fákat rügyfakadás előtt Agrol Plusz vagy Vektafid A 3%-os oldatával.
  • Virágzás után a Dimilin vagy a Nomolt nevű rovarölő szer nyújt biztos védelmet a nagyon szapora bolhák elterjedésétől.
  • Ha a kártevő már elszaporodott, akkor Decis WST, Fendona vagy Karate 0,1%-os oldatával védekezzünk ellene.

kortelevel bolha 02

További olvasnivaló a körtéről:


Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

A magaságy elhelyezése a kertben

A magaságy elhelyezése a kertben

A termesztendő növények többsége fény- és melegigényes, ezért a magaságy helyét napfényes területen kell kijelölni. Fák alatt és az épületek árnyékában nem várhatunk eredményt vállalkozásunktól.

A magaságy sík területen legyen, de kedvező az is, ha a kert vagy telek kissé magasabban fekvő részére kerül. Itt ugyanis a kora tavaszi fagyok kevésbé tehetnek kárt a korán kikelt, illetve kiültetett növényekben. Az ilyen helyen attól se kell tartanunk, hogy a tavaszi olvadás idején a sok hólé vagy a nyári heves esők vize összegyűlik, és a magaságy aljában levő szerves anyagok rothadását idézi elő.

Kedvező, ha az uralkodó szelek irányából a magaságyat épített fal vagy kerítés védi, mert a szél a növényekben kárt tesz, és kiszárítja az egyébként is nagyon vízigényes magaságy anyagát.

A magaságy elkészíthető akár egy városi ház napos udvarán is, ahol a talajt kővel burkolták, azaz a magaságy anyagának nem kell föltétlenül közvetlen kapcsolatban lennie a természetes talajjal.

Mód van a termelésre olyan telken is, amely a zöldségeságyások kialakítására túlságosan keskenynek bizonyult, továbbá ott is, ahol a közelben a vizet és a talaj tápanyagait agresszíven felvevő, magas sövény (pl. orgona- vagy gyertyánsövény) van. Ilyen helyen a sík talajon termesztett növények állandóan „éheznek és szomjaznak”. A magaságyban termesztett növényeket függetleníteni tudjuk a talajviszonyoktól. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a magaságyban olyan növényeket is termesszünk, amelyek egyébként az adott talajviszonyok között nem élnek meg. Az én füredi kertemben például sohase sikerült valamirevaló zöldpaprikát és tojásgyümölcsöt termelni a talaj rendkívül nagy aktív mésztartalma miatt. Amióta magaságyat készítettem, azóta a családi konyha nem szűkölködik ebből a két kiváló terményből sem.

A magaságy kialakításakor feltétlenül hagyjunk körülötte legalább 50 cm széles utat, mert csak ez teszi lehetővé a rendszeres gondozást. Ha tolószékből akarják a munkákat elvégezni, akkor olyan széles útra van szükség, amilyenen a tolószékkel biztonságosan lehet közlekedni.

Miből készül a magaságy?

A magaságy 80 cm magas keretének elkészítéséhez sokféle anyag alkalmas. A magam részéről közönséges puhafa deszkát használtam, a keret rögzítésére pedig ún. staflikat vásároltam. Megfelel azonban erre a célra a széldeszka és a bőrdeszka is. Össze lehet a keretet róni lécekből, sőt fűzvesszőfonatból is. Ahol bőségesen áll rendelkezésre faanyag, ott hosszában kettéfűrészelt rönkfákból igen látványos, mutatós keret készíthető.

Számolni kell azzal, hogy a faanyag az állandó öntözés, a csapadék és a téli időjárás hatására elég gyorsan romlik, korhad. Ezért a természetes fából készült keretek élettartamát csupán 4-5 évre lehet becsülni. A faanyag tartósítása lehetővé teszi a keret további 2-3 éves használatát.

A keretet úgy kell elkészíteni, hogy az elemek között 5 mm-es hézag legyen, amelyen keresztül a felesleges víz elszivároghat. A hézag ennél szélesebb ne legyen, mert akkor azon a föld is kifolyik.Forrás: balintgazda.hu

/ HIRDETÉS /

Tölts tojásba tyúkhúrt! | Hobbikert Magazin

Tölts tojásba tyúkhúrt! | Hobbikert Magazin

Könnyű tavaszi étel lesz belőle.

A kertben sokak számára nemkívánatos tyúkhúr gyógyhatásai régóta ismertek. Az olyan vitaminok, mint az A- és C-vitamin mellett magnéziumban és foszforban is gazdag. Ételkészítéshez is felhasználható, leves, főzelék is készülhet belőle. Fülekiné Marcsi  gondolt egyet, és saját ötlete alapján tavaszi töltött tojásba rejtett tyúkhúrt. Az eredmény annyira jól sikerült, hogy családtagjai a teljes adagot pillanatokon belül eltüntették. A következőkben Marcsi mutatja be, pontosan hogyan készítette ezeket a finom tavaszi tyúkhúros töltött tojásokat.

“Most készítettem először tavaszi töltött tojást tyúkhúrral. Saját recept alapján készült. Nem tudom, hogy sajnos-e vagy jó, de nem nagyon szoktam recept alapján sütni, főzni. Ha látok is egy receptet, mire eljutok a megvalósításig, a fejemben kipattan valami, valami plusz vagy csavar, ami jó lenne esetleg, és egy újabb recept lesz belőle. Meg persze az is hozzátartozik, hogy mi van otthon a készletben.

tolts tojasba gyukhurt 03

A tavaszi töltött tojás története

Aznap sok munkám volt, és reggelizni se volt időm. A kertben láttam, hogy milyen szép húsos tyúkhúr van. Előre bocsájtom, nem vagyunk nagy zöldségevők, nekem kell tudatosan odafigyelnem, hogy vigyünk zöldségfélét is a táplálkozásunkba. Úgyhogy különösen ajánlom is azoknak, akiknek a családtagjai kétséggel fogadják az újdonságokat vagy a zöldségfélét, és akiknek a zöldségeket ezért be kell „bugyolálni”, hogy fel lehessen tálalni a családi asztalon.

Tehát ott volt a szép kövér tyúkhúr, és valamit kezdeni akartam vele. Először spenótosan akartam megfőzni. De az most sok idő, és tojás is kell hozzá. Mire beértem vele a konyhába, ki is pattant a szikra. Hoppá! Tojás! Legyen töltött tojás tyúkhúrral. Mire elkészült, a neve is megvolt: tavaszi töltött tojás tyúkhúrral. Az egész családnak ízlett. Igaz, csak azután mondtam el, hogy mi van benne, amikor láttam, milyen jó ízűen takarították el.

tolts tojasba gyukhurt 04

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 marék tyúkhúr
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Egy marék tyúkhúrt megmostam és felaprítottam (feltétlenül aprítva kell), fokhagymával megdinszteltem. A tojást megfőztem, kettévágtam, a sárgáját kiszedtem, és a tyúkhúrral, sóval, borssal, egy kis olívaolajjal botmixer segítségével összedolgoztam. A masszát visszatöltöttem a tojásba. Retekkel, friss tyúkhúrhajtással és paradicsommal tálaltam.

tolts tojasba gyukhurt 05

A szedésnél oda kell figyelni, hogy forgalmas úttesttől távoli helyet keressünk, illetve a növény vegyszermentes legyen. No nem a tyúkhúrt permetezik, hanem bármi mást a kertben, vagy esetleg mezőgazdasági területen a fő növényeket permetezhetik. Az én kertem teljesen vegyszermentes.”

Korábban írtunk róla:Forrás: hobbikert.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!