Hírek

A COVID-19 elleni vakcina második dózisa jelentősen emeli a beoltottak antitestszintjét

A COVID-19 elleni vakcina második dózisa jelentősen emeli a beoltottak antitestszintjét

A Pfizer-vakcina második adagja után hat-hússzorosára emelkedett az ellenanyag szintje az izraeli beoltottakban, magasabbra, mint amit azoknál figyeltek meg, akik vírusfertőződésük után súlyos betegek lettek, majd felépültek. A vizsgálati adatok szerint tehát egyértelmű, hogy a vakcináció nagyobb védelmet jelent, mint az, ha valaki koronavírus-fertőzésen esett át.

Egy napjainkban zajló kutatás korai (előzetes) eredményeként az izraeli Sheba orvosi központ (Medical Center, Tel Hashomer) képviselője a hét elején meggyőző fejleményt jelentett be. A kórházukban beoltott 102 egészségügyi dolgozónál a Pfizer-BioNTech-vakcina második dózisa után 6-12-szeresére nőtt a koronavírus legyőzésére termelődött ellenanyag szintje. (A megnőtt immunitásra utaló 6-20-szoros, illetve 6-12-szeres mennyiségnövekményben az eltérés arra utalhat, hogy a többségnél az alacsonyabb értéktartományba eshetett a jelzőszám, de talán voltak kiugró immunitást mutatók is.) Egy másik izraeli forrás ezt úgy fogalmazta meg, hogy adott kórházban a személyzet 98%-ánál – a friss szerológiai adatok elemzése alapján – magas szinten volt az ellenanyag a 2. dózis után. Egy héttel a második adag után – az első adag beadása után mért szinthez képest – 6-20-szorosára ugrott. (Ez magyarázhatja az eltérő adatokat.)

Az említett 102 személynél több antitest termelődött, mint azoknál, akik súlyos megbetegedésből gyógyultak fel. „A felmérés eredménye egybevág a Pfizer tapasztalatával, és a vártnál is jobb kimenetelt hozott. Reméljük, hasonló fejlemények lesznek a többi munkatársunknál is. Minden okunk megvan az optimizmusra. A vakcina ragyogóan működik” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón Gili Regev-Yochay, a Sheba epidemiológiai részlegének igazgatója. Két beoltottnál csak igen csekély mennyiségben jelentek meg antitestek, mondta Regev-Yochay. Egyikük immunhiányos beteg, arra viszont, hogy társánál miért nem fejlődött szinte semennyi ellenanyag, nem talált magyarázatot. Esetét a kórház szakemberei vizsgálják.

A legfrissebb összesítés szerint a Sheba központ 7.106 alkalmazottja – vagyis a teljes személyzet mintegy 80%-a – kapta meg első oltásadagját. Közülük 4.484 dolgozó már a második dózissal lett hétfőn beoltva. A tanulmány 102 esetet dolgozott fel, de a többi beoltott állapotának értékelése is folyamatban van. A vizsgálat kifejezetten az immunoglobulin G (IgG) antitestekre fókuszál, mivel ezek határozzák meg azt, hogy adott személynél kialakult-e az immunitás. Arra nem ad választ a tanulmány, hogy a védettség meddig marad fenn, mint ahogy arra sem, hogy akiknél termelődött ellenanyag, lehetnek-e még mindig vírushordozók, akik megfertőznek másokat. Regev-Yochay az eredmények alapján személyesen úgy véli, hogy a beoltottak már nem szórják a vírust, vagyis nem adják át másoknak. Amúgy a tudósok még nem tudtak pontos magyarázatot adni e kérdésre, de azt feltételezik, hogy náluk elég magas lett az ellenanyagszint ahhoz, hogy elnyomják a fertőzőképes vírusrészecskéket.

A betegségen már átesett (felgyógyult) személyeknél Izraelben – egyelőre – nem tartják indokoltnak a Pfizer-vakcinával való beoltást, ám amennyiben a további kutatás azt mutatja, hogy a védőoltás hatására erősödik az immunitás, lehet, hogy a következő oltási körben, legalább a második (emlékeztető, „ráerősítő”) dózist ők is megkapják, nyilatkozta dr. Regev-Yochay, a Sheba Medical Center epidemiológiai osztályának vezetője.

A fenti adatok alapján valószínűsíthető az, hogy országosan csökkenni fog a fertőzések fellángolása Izraelben annak nyomán, hogy egyre többen kapják meg hamarosan a második oltási adagjukat. Az egy főre eső beoltottságot tekintve Izrael az első helyen áll a világban. Ennek ellenére továbbra is érvényben maradnak a lezárások, hogy elejét vegyék a fertőző gócok fellángolásának. E hét első napjáig az izraeli egészségügyi minisztérium közlése szerint több mint 2 millió (2.116.291) lakos kapta meg az első oltásadagját, és már több mint 300 ezren (309.450) túl vannak a második dózison is. Nyilvánosan elérhető információk szerint a kormányzat megállapodást kötött a Pfizerrel arról, hogy Izrael vállalja a hatalmas tömegben keletkező orvosi vizsgálati adatok megosztását a gyógyszergyártó céggel, amennyiben a vakcinából nagyobb mennyiséget szerezhet be. Az alku támogatói ezt igen előnyösnek vélik, mert így Izrael lehet az első ország, amely képes teljes lakosságát beoltani, ezáltal pedig nagy értékű kutatási tapasztalatot halmozhat fel, amivel segítheti a világ többi részén élőket is. A kritikusok szerint viszont egy ilyen alkuval szemben etikai kérdéseket lehet megfogalmazni: egyrészt az adatok kiadása személyiségi jogi aggályokat vethet föl, másrészt pedig tovább mélyíti a gazdag és szegény országok közötti szakadékot. Míg előbbiek nagy készleteket halmozhatnak fel, az utóbbiaknak tovább kell várniuk arra, hogy meg tudják oldani népességük beoltását.

Továbbra is szükséges az óvintézkedések betartása!

A vakcináltak magas ellenanyagszintjéről érkező megnyugtató adatok ellenére, vannak aggodalomra okot adó tények is Izraelben: az egészségügyi minisztérium közlése szerint, éppen hétfőn, a pozitív koronavírustesztek aránya 9,1%, ami 2 hónap után a legmagasabb lett. Ezért továbbra is fenntartják a lezárásokat, holott erre a hétre korábban már tervezték könnyítések bevezetését. A pandémia kezdete óta több mint 552 ezren fertőződtek meg (az aktív fertőzöttek száma 80.620), COVID-19 miatt 4 ezernél többen haltak meg, ezren az elmúlt hónapban. A hatóságok azt is tervbe vették, hogy az izraelieknek megtiltanak minden halasztható utazást, és a visszatérő utasok számára még szigorúbb karanténszabályokat vezetnek be.

Tovább

WEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Antibodies increase by 6 to 20 times after second Pfizer dose – Sheba (jpost.com), Israeli hospital: 98% of staff who got 2nd shot have high-level COVID antibodies (timesofisrael.com)Forrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

A nők többsége élete során legalább egyszer tapasztal olyan felfázásos tüneteket, mint az égő, szúró vizelet, gyakori vizelési inger és az alhasi fájdalom. Hogyan védhető a húgyutak egészsége, és mit tehet a visszatérő panaszok ellen?

A felfázásból adódó betegségek jellemzően a nőknél alakulnak ki, ám a férfiak sincsenek biztonságban a gyakori vizelési ingerrel és alhasi fájdalommal járó panaszoktól. Ennek anatómiai oka van: a nők húgycsöve ugyanis sokkal rövidebb, mint a férfiaké, ezért a kórokozók könnyebben érik el a húgyhólyagot, amelynek eredményeként húgyúti fertőzések alakulnak ki.

Melyek a felfázás leggyakoribb tünetei?

 • gyakori vizelési inger,
 • égő, szúrós érzés vizeléskor,
 • a vizelés fájdalommal járhat,
 • szagos, sötét színű vizelet,
 • alhasi fájdalom,
 • ritkán véres vizelet.

Veszélyeztetett időszakok

 • Ősz-tél: Fokozott vizelettermelés alakul ki, ha télen hosszas ideig a szabadban tartózkodunk olyan cipőben, amiben fázik a lábunk. Ezért a hideg hónapokban a vékonytalpú cipők, átázott lábbelik viselése és a mezítláb járás kerülendő, ugyanis felfázást okozhat.
 • Hormonváltozások: Nőknél a menstruáció (különösen az első) és menopauza idején, fogamzásgátlók szedésekor gyakrabban alakulhatnak ki húgyúti fertőzések.
 • Nőgyógyászati eredetű betegségek (pl.: kismedencei gyulladások)
 • Urológiai betegségek: Férfiak esetében prosztata megnagyobbodás, hólyagnyaki merevség, húgycsőszűkület következtében kialakuló vizeletpangás, hólyagkövesség szintén húgyúti fertőzések kialakulásához vezethet.
 • Gyakori partnerváltás: Mindkét nem rizikótényezői között szerepel a gyakori partnerváltás vagy az óvszer nélküli alkalmi kapcsolatok létesítése.

Előzze meg!

Sok ember úgy érzi, hogy kilábalt a betegségből, ennek ellenére rövid időn belül újra a felfázásos panaszokkal találja szemben magát. Mit tehet ilyenkor?

Tartsa melegen az altestét a téli hónapokban!

Öltözzön rétegesen, viseljen időjárásnak megfelelő ruházatot és lábbelit! Ha lehet, kerülje el az erősen huzatos helyeken való üldögélést és a motorozást.

Igyon minél több folyadékot!

Az ásványvizek és a teák (pl.: borókabogyó, medveszőlőlevél, mezei zsurló) a legmegfelelőbbek. Ezek a gyógyteák azonban csak rövid ideig fogyaszthatók, mivel hosszú távon ingerelhetik a veséket.

Figyeljen a higiénia betartására!

Fordítson figyelmet az intim higiéniára, és ne használjon közös törölközőt másokkal!

A nedves, vizes ruhát mihamarabb cserélje le!

A fürdőzést, szaunázást, úszást követően azonnal cserélje le a vizes alsóneműjét, ezzel megelőzheti a baktériumok elszaporodását.

Ne tartsa vissza a vizeletét!

Fontos, hogy a baktériumok minél hamarabb távozzanak szervezetéből, és ne legyen idejük szaporodni. Ehhez azonban az kell, hogy amikor szükségességét érzi, azonnal használja a mosdót. Különösen aktus után fontos a mielőbbi vizeletürítés, ugyanis a közösülés során, a bőrön normálisan is jelenlévő baktériumok könnyen feljutnak a nők rövid húgycsövén keresztül.

Mikor és miért javasolt a medveszőlőlevél használata?
 • nem komplikált, egyszerű felfázás első, jellegzetes tüneteinek megjelenésekor
 • a medveszőlő az egyik legjobban ismert húgyúti fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatással
 • hatóanyagának antibakteriális hatását klinikai vizsgálatokkal is igazolták
 • teájának emésztőrendszeri irritáló hatása elkerülhető szilárd gyógyszerformában való alkalmazással

Kezelje otthon, időben a felfázást!

Az első tünetek jelentkezésekor bőséges folyadékfogyasztás és gyakori vizeletürítés segít gátolni a baktériumok szaporodását. Antibakteriális és vízhajtó gyógynövényekkel, tünetcsökkentő szerekkel jóeséllyel otthon kikúrálható a felfázás antibiotikum nélkül is.

Figyeljen oda a fertőzésveszélyre!

Nyilvános helyeken (pl. uszoda, WC) használja körültekintően a mosdót!

Hogyan kezelhető?

A fenti tanácsok megfogadása nemcsak a megelőzésre, hanem a gyógyulásra is megoldást jelenthet. Ha a fájdalmat és a tüneteket a házi praktikák és az odafigyelés nem enyhíti, esetleg fokozódnak vagy huzamosabb ideig fennállnak a panaszok, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ugyanis lehet, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvosForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Belső combfájdalom

Belső combfájdalom

A belső combfájdalom oka lehet valami egyszerűbb dolog, mint egy izomhúzódás bemelegítés nélküli testedzés után, de komolyabb állapotra, például vérrögre is utalhat. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mi okozza a fájdalmat, hogyan lehet azt enyhíteni, és mikor van szükség feltétlenül orvosi ellátásra.

A belső combfájdalom jellemzői

A belső combfájdalom a tompa fájdalomtól egészen az égető érzésig vagy éles szúró fájdalomig terjedhet. A belső combfájdalmat kísérő egyéb tünetek a következők:

 • nehéz sétálás
 • kattogás vagy súrlódás mozgás közben
 • duzzanat
 • merevség
 • izomgörcsök

A belső combfájdalom okai

A belső combfájdalom általában valamilyen háttérben meghúzódó állapot következménye, melyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

Vérrög vagy mélyvénás trombózis: Noha a legtöbb vérrög nem ártalmas, amikor az mélyen az egyik fő vénában alakul ki, súlyos állapotot, mélyvénás trombózist okoz. Bár a mélyvénás vérrögök gyakrabban jelentkeznek az alsó lábszárakban, az egyik vagy mindkét combban is kialakulhatnak. Bizonyos esetekben ennek nincsenek tünetei. Egyéb esetekben a tünetek az alábbiak lehetnek:

 • duzzanat
 • fájdalom
 • érzékenység
 • melegérzet
 • halvány vagy kékes elszíneződés

A mélyvénás trombózis eredményeként egyeseknél életveszélyes tüdőembólia alakul ki, mely állapotban a vérrög a tüdőbe kerül. Ennek tünetei a következők lehetnek:

 • hirtelen légszomj
 • mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés, amely mély lélegzetvételkor vagy köhögésnél súlyosbodik
 • szédülés
 • gyors pulzus
 • vér felköhögése

A mélyvénás trombózis kockázati tényezői:

 • a vénákat károsító sérülés
 • túlsúly, ami nagyobb nyomást gyakorol a láb és a medence vénáira
 • a családban korábban előforduló mélyvénás trombózis
 • vénába helyezett katéter
 • fogamzásgátló tabletta szedése vagy hormonterápia
 • (különösen az erős) dohányzás
 • hosszabb ideig tartó ülés, pl. autóban vagy repülőgépen, különösen akkor, ha már van legalább még egy kockázati tényező
 • terhesség
 • most történt műtét

A mélyvénás trombózis kezelése az életmódtól függően lehet a vényköteles vérhígítók és kompressziós harisnya alkalmazása, valamint testsúlycsökkentés. Egyes esetekben az orvos javasolhatja egy szűrő beillesztését a nagy hasi vénába, hogy megakadályozzák a vérrögök bejutását a tüdőbe.

Sérv: Ha úgy érzi, hogy a fájdalom mellett duzzanat vagy csomó is van a combban, az sérvre utalhat. Bár a leggyakoribb a hasi sérv, az a combban is kialakulhat, különösen ott, ahol az ágyék és a comb találkozik.

A sérvet fizikális vizsgálattal diagnosztizálják, a kezelés módja pedig annak méretétől és súlyosságától függően lehet életmódbeli változás, gyógyszeres kezelés vagy műtét.

L2 gyök akár spondylosis, akár porckorongsérv általi nyomása is állhat belső combfájdalom hátterében.

Csípővel kapcsolatos probléma, mint például osteoarthrosis: A combba sugárzó csípőfájdalom gyakori oka az osteoarthrosis, amely a csontok ízületeit borító porc kopása. Az arthrosisos csont gyakran arthritises (ízületi gyulladás). Az osteoarthrosis leggyakoribb tünete a csípőízület fájdalma és mozgáskorlátozottsága. Kezelése életmódbeli változásokkal (például testmozgás és a testsúly optimalizálása), fizio- és balneoterápiával, gyógyszerekkel történik. Bizonyos esetekben műtét ajánlott.

Terhesség: Bár kismértékű belső combfájdalom normális a terhesség alatt, létezik egy olyan állapot – a szimfízis pubisz diszfunkció (SPD) -, ami súlyos fájdalmat okoz. Általában a második trimeszter elején kezdődik, amikor a medence szalagjai túlságosan ellazulnak, ami fájdalomhoz és gyulladáshoz vezet.

Az SPD tünetei a következők:

 • égető fájdalom, amely a belső combba sugárzik
 • kattogás vagy súrlódás mozgás közben
 • nehézség a sétálás közben, az ágyban való megfordulásnál vagy lépcsőzésnél

Terhesség alatt az állapotot jellemzően pihenéssel, a medence és hát stabilitását erősítő gyakorlatokkal, medenceöv használatával és a terület jegelésével kezelik. Az állapot jellemzően a baba születése után magától megoldódik, bár ritka esetben a fájdalom még több hónapig fennállhat a szülés után.

Női betegségek is okozhatnak ilyen jellegű fájdalmat, főleg menstruáció alatt; úgymint az endometriosis és adenomyosis. Egy adott életkorban sokkalta gyakoribb kórállapotok, mint a terhesség alatt fellépő SPD.

Izomhúzódás vagy -szakadás: Noha izomhúzódás a test bármely területén jelentkezhet, az ágyéki izomhúzódás belső combfájdalmat okozhat. Ennek tünetei:

 • hirtelen jelentkező fájdalom
 • érzékenység
 • korlátozott mozgástartomány
 • zúzódás vagy elszíneződés
 • duzzanat
 • csomóérzés
 • izomgörcsök
 • merevség
 • gyengeség

A legtöbb ágyéki izomhúzódás oka a bemelegítés hiánya testedzés előtt vagy az izom túlerőltetése ismétlődő, megterhelő mozgás által. Jellemzően az izomhúzódást jéggel, hővel és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik. Súlyosabb esetben orvosi kezelésre van szükség. Ha a fájdalom egy hét múlva sem javul vagy ha a terület zsibbad és nem tudja mozgatni a lábát, forduljon orvoshoz!

Csípő ütközéses szindróma: A csípő ütközéses szindróma (femoroacetabularis impingement) akkor fordul elő, amikor a csípő csontjai rendellenesen alakulnak ki, a csontok mozgás során dörzsölődnek egymáshoz, ami idővel károsíthatja az ízületeket. Bár egyeseknél soha nem okoz problémát a betegség, másoknál fájdalmat és merevséget okozhat a belső combban.

A kezelés magában foglalja bizonyos tevékenységek korlátozását és fájdalomcsillapító gyógyszerek használatát, valamint fizikoterápiát. Bizonyos esetekben műtétre lehet szükség.

Vesekő: A vesekövek akkor alakulnak ki, mikor a vizeletben megtalálható anyagok túl koncentrálttá válnak. Míg egyes vesekövek nem okoznak tüneteket, mások nagy fájdalommal járnak, mialatt áthaladnak a húgyutakon. A vesekő- vagy veseeredetű fájdalom, ha kisugárzik, akkor inkább az ágyék felé. De ritkán a belső comb felé is kisugározhat a fájdalom. A vesekő egyéb tünetei:

 • fájdalom vizelés közben
 • zavaros vizelet
 • a szokásostól eltérő szagú vizelet
 • a szokásosnál gyakoribb vizelési inger

Gyakran előfordul, hogy a vesekövek maguktól távoznak, anélkül, hogy orvosi kezelésre lenne szükség. Más esetekben azonban a kövek feloldására vagy eltávolítására műtéti vagy egyéb orvosi eljárások szükségesek.

A belső combfájdalom kockázati tényezői

Noha a combfájdalom hátterében meghúzódó okok változatosak lehetnek, kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezői a következők:

 • terhesség
 • túlsúly
 • megerőltető testmozgás
 • bemelegítés nélküli testedzés
 • dohányzás

Hogyan diagnosztizálható a belső combfájdalom?

Mivel a belső combfájdalom jellemzően egy háttérben meghúzódó állapot következménye, az orvos először ezt próbálja meg diagnosztizálni az alábbi módszerekkel:

 • fizikális vizsgálat
 • a tünetek és kórtörténet áttekintése
 • röntgen
 • vérvétel
 • ultrahang

A belső combfájdalom kezelése

Sok esetben a combfájdalom vényköteles készítmények vagy orvosi beavatkozás nélkül kezelhető. Ebben az alábbi természetes gyógymódok segíthetnek:

 • hő- és jégterápia
 • életmódbeli változások, például fogyás és edzés
 • pihenés
 • hidroterápia
 • akupunktúra
 • masszázsterápia

A fájdalom okától függően az orvos más kezelési lehetőségeket is javasolhat, ám ezek nem alkalmazhatók mindenkinél:

 • vénymentes fájdalomcsillapítók
 • vényköteles gyógyszerek, például kortikoszteroidok
 • műtét

Kezelési lehetőségek a konkrét okok függvényében:

 • A mélyvénás trombózis akut életet veszélyezetető állapot, azonnali orvosi kezelése szükséges!
 • Sérvek esetében sérvkötők alkalmazása, előrehaladott esetben műtét
 • Mozgásszervi okok esetén azok konzervatív (gyógyszeres és fizioterápiás) és műtéti kezelése (protesis) jön szóba.
 • Endometriosis, adenomyosis esetén a belső comb fájdalmának csillapítása a folyamat, betegség stádiumától függő. Amennyiben a ciklussal összefüggő a fájdalom, akkor NSAID készítmények ciklusos szedése javasolt, súlyosabb esetekben – állandó fájdalom esetén – orális anticoncipiensek (OAC) szedése vagy a ciklusos működés tartós felfüggesztése jön szóba (FSH (folliculusérlelő hormon), illetve LH (sárgatesthormon) termelődésének felfüggesztése az agyalapi mirigyben). Endometriosis és adenomyosis esetében mindig képben lehet a műtéti megoldás is.
 • Terhesség során minden gyógyszerelés kerülendő, illetve ha muszáj, akkor szakorvosi indikáció és ellenőrzés mellett történjék a várandós kismamák esetében.
  Ebből a megfontolásból az NSAID készítmények szedése is megfontolandó, a szteroidkezelés pedig ellenjavallt terhesség alatt. A szteroidok hatása a foetomaternális egységre (anya, magzat, méhlepény) és immunrendszereikre kiszámíthatatlan.
  Terhesség és szoptatás alatt is inkább a kismedence terhelésének, így az SPD tüneteinek csökkentése a fő cél, erre kiválóan alkalmas a víz alatti torna, illetve a víz alatti Pilates-gyakorlatok. A jövőbeni várandósgondozásnak és szülésre felkészítésnek nagy segítségére lehetnek a víz felhajtóerejére támaszkodó gyakorlatok.
  Tehát gyógyszerelés kizárólag egyénre szabottan és szakorvosi ellenőrzés mellett történhet, és inkább a fizioterápiás lehetőségek kihasználása lehet nagy segítségére a nőknek a terhesség és a szoptatási időszak alatt.
 • Vesekő-eredetű belső combfájdalom esetén a belső combfájdalom csak jel. Külön nem ez a fájdalom csillapítandó, hiszen nem ez az ok, hanem a vesekő. De a veseeredetű fájdalomra bevett gyógyszer vagy görcsoldó szünteti a belső combfájdalmat is. Ha a kő nem képez elfolyási akadályt, megszűnik a fájdalom is. Műteni a követ méreténél fogva kell vagy ha elakad, vizeletelfolyási akadályt képez, esetleg ha a húgyvezetőben van.

Ezt olvasta már? Mélyvénás trombózis – diagnózis és kezelés

Megelőzés

Bár nem minden combfájdalom megelőzhető, az alábbi lépésekkel minimalizálható kialakulásának esélye:

 • Egészséges testsúly fenntartása
 • Rendszeres testmozgás
 • Bemelegítés testmozgás előtt
 • A dohányzás kerülése

A legtöbb esetben a combfájdalom nem ad okot aggodalomra, és ha nem társulnak hozzá súlyos tünetek, általában a jegelés, hőterápia, pihenés és fájdalomcsillapító alkalmazása elegendő. Ha azonban a fájdalom nem múlik több nap múlva sem vagy súlyosbodik, forduljon orvoshoz! Amennyiben egyéb tünetek társulnak hozzá vagy a fájdalom erős, haladéktalanul forduljon orvoshoz, hiszen például a mélyvénás trombózis az életet veszélyeztető állapot, mely azonnali orvosi kezelést igényel! A mélyvénás trombózis sok esetben alattomosan, jól észrevehető tünetek nélkül alakul ki.

Olvasson tovább! A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
healthline.com
Orvos szerzőink: Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Kiss Görgy, szülész-nőgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: www.webbeteg.hu

/ HIRDETÉS /

Iratkozz fel!

Iratkozz fel!

Értesülj elsőként új termékekről, akciókról és emailben elérhető egyedi ajánlatainkról!

Köszönjük a feliratkozást!