Érdekességek kategória bejegyzései

ayurvédikus masszázs a hátfájás kezelésében

Ayurvédikus masszázs – Megoldás a hátfájásra!

Sokan alkalmazzák a masszázst fájdalomcsillapításra, relaxálásra. Az ájurvédában a masszázst és a fizikoterápiát gyakran alkalmazták krónikus fájdalom-szindrómák és az izomrendszeri rendellenességek kezelésére. Egy tanulmány szerint az ayurvédikus masszázs  egy biztonságos és hatékony kezelés lehet a krónikus derékfájás, alacsony hátfájás kezelésében.

ayurvédikus masszázs a hátfájás kezelésében

Sok embernél figyelhető meg alacsony hátfájás. Tény, hogy a felnőttek körülbelül 80 százaléka élete során megtapasztal valamilyen alacsony hátfájást . A krónikus hátfájás 12 hétig vagy tovább is elhúzódhat, még akkor is, ha a fájdalomat a korai stádiumban kezelték. Az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) Országos Idegrendszeri Zavarok és Sebcsapások Intézet (NINDS) szerint az alacsony hátfájás a leggyakoribb oka a munkából való hiányzásnak, illetve munkával kapcsolatos rokkantságnak. Egy nagy felmérés azt is feltárta, hogy a felnőttek több mint egynegyede jelentette az alacsony hátfájást az elmúlt három hónapban.

Németországban a kutatók egy klinikai vizsgálat segítségével vizsgálták az ayurvédikus masszázs biztonságosságát és hatékonyságát az alacsony hátfájás kezelésében, enyhítésében. A vizsgálathoz 64, átlagosan 55 éves résztvevőt regisztráltak, akik krónikus alacsony hátfájásra panaszkodtak.

A kutatók négy héten keresztül végezték a vizsgálatot, amely egy kéthetes beavatkozási fázisból állt, amit egy kéthetes nyomon követési fázis követett. A résztvevőket két csoportba osztották. Az egyik csoport kéthetes masszázsterápiát kapott 6 órás ayurvédikus masszázzsal és  kezeléssel, míg a másik csoport kéthetes helyi terápiás kezelést kapott. A kutatók az eredmények alapján kettő illetve 4 hét után értékelték az eredményeket.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azoknak a résztvevőknek, akik a hatórás ayurvédikus masszázst és kezelést kaptak két hétig, csökkent a hátfájás panasza, ellenben a másik csoporttal. Ezenkívül az ájurvédikus masszázs jótékony hatással volt a a fájdalommal összefüggő érzelmi és pszichológiai “jóléttel”.

A tanulmány megállapításai szerint az ájurvédikus masszázs biztonságos és hatékony kezelést nyújt a krónikus alacsony hátfájásra.

Ayurvédikus masszázs és lehetséges egészségügyi előnyei

Az ayurvédikus masszázs Abhyanga néven is ismert . Az ájurvédikus masszázst meleg illóolajokkal végzik. Az ájurvédikus masszázs az illóolajok által javítja az alvást, a közérzetet ayurvédikus masszázs a hátfájás kezelésébenilletve megnyugtatja a szervezetet. Ezen kívül az ájurvédikus masszázsokban használt illóolajok táplálják és méregtelenítik a testet, elősegítik az öregedés megakadályozását illetve fényessé és puhává teszik a bőrt.

Az ayurvédikus masszázs terápiát az ájurvédikus életmód részeként már évezredeken keresztül alkalmazzák egészségügyi előnyei miatt. A mai vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy ez a fajta terápia hatékony. Egy tanulmány megállapította, hogy az emberek, akik hagyományos ayurvédikus olajmasszázs terápiát alkalmaztak, csökkent a pulzusok illetve a stressz szintjük.

Az ayurvédikus masszázs a fájdalom enyhítésére is használható, és megelőző orvosságként is használható, javítja a vérkeringést, stimulálja és erősíti a nyirokrendszert, és megnyitja az életerő áramlását a szervezet megtisztítására és újjáélesztésére.

forrás

Science.news

NINDS.NIH.gov

MassageTique.com

Ayurveda-Retreat.co.uk

prebiotikumok szerepe az egészség megőrzésében

Prebiotikumok fontossága az egészség megőrzésében

A probiotikumok híresek az általuk nyújtott számos egészségügyi előnyről, például az emésztés javításáról és az immunrendszer erősítéséről. Ezek miatt a legtöbb ember diétás étrendje már tartalmaz joghurtot, kimchit illetve savanyú káposztát, mivel ezek jó forrásai a hasznos baktériumoknak. Azonban ezeknek az ételeknek a fogyasztása nem elég ahhoz, hogy probiotikumok előnyeit élvezhessék. Ki kell egészíteni az étrendet a kevésbé ismert prebiotikumokat tartalmazó élelmiszerekkel a probiotikumok számára, hogy a “csoda” elkezdődjön.

prebiotikumok szerepe az egészség megőrzésébenAz emberek többsége azt gondolja, hogy a probiotikumok és a prebiotikumok ugyanazok, bár szorosan összefüggenek egymással, nagyon is különböznek egymástól. Ez utóbbiak olyan rostokat tartalmaznak, mint az inulin , a rezisztens keményítő, a fruktooligoszacharidok és a galaktooligoszacharidok, amelyeket a vékonybél nem képes megemészteni. Majd a bélrendszerben a probiotikumok lebontják őket, így energiaforrásként felhasználhatók a baktériumok növekedéséhez.

A prebiotikumok egészségügyi előnyei

A prebiotikumoknak számos előnye van, az ember általános egészségi állapotára nézve, amelyek a következők:

Az emésztés javítása

Több mint 70 millió ember van, akik emésztési rendellenességben szenvednek, ami az egészséges bélbaktériumok hiányának tulajdonítható. Prebiotikus ételek fogyasztásával a probiotikum szint helyreállítható, és ez számos egészségügyi probléma tünetét enyhíthetni, mint például a túlzott gázképződés a belekben. Ezen túlmenően a prebiotikumok megakadályozzák, hogy a bél túl sok “rossz” baktériumot tartalmazzon, ami olyan állapotokat idézhet elő, mint a krónikus puffadás, a savas reflux , a székrekedés, az emésztési zavarok, a tápanyagok nem megfelelő felszívódása.

Az immunrendszer felturbózása

A probiotikumok elengedhetetlenek az általános egészség megőrzéséhez, mivel az immunrendszer közel 70 százaléka a bélrendszerhez köthető. Ezeknek a jótékony baktériumoknak köszönhetően a szervezet érzékeny a vírusos és bakteriális fertőzésekre, amelyek potenciálisan végzetesek lehetnek. Még akkor is, ha sok probiotikus ételt eszel, még mindig lehet, hogy nem elegendő a bélben lévő hasznos baktériumok az egészség megőrzéséhez. Ezek közé tartoznak az antibiotikum, a krónikus stressz és az alkalmazott étrend. A bél mikrobiótartalmának feltöltéséhez fontos a prebiotikus ételek fogyasztása is, hogy a baktériumok újratelepítsék és javítsák az immunrendszert.

A tápanyagok felszívódásának javítása

A prebiotikum bevitel növelése javíthatja az alapvető tápanyagok, mint például kalcium, magnézium, K és B vitamin felszívódását, ezzel növelni lehet a test “haszno” baktérium felvevő képességét.  Ennek hatására javul az egészségi állapot, erősebbek lesznek a csontok és a fogak, valamint szó szerint kicsattanunk az energiától.

A méreganyagok kiűzése a szervezetből

A prebiotikumok elengedhetetlenek a méregtelenítő étrendhez, mivel elősegítik a toxinok eltávolítását a bélrendszerből.

Elősegíti megtartani a leadott kilókat

A toxinok gyakran felhalmozódnak a zsírsejtekben, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. A prebiotikumok bevitelével ezek a toxinok könnyebben eltávolíthatók, így nem kerülnke a tárolásra a szervezetben. A prebiotikumoknak köszönhetően csökken az inzulin termelés, minek hatására nem raktározódnak a zsírsejtek.

A stresszszint csökkentése

Azoknak a betegeknek, akiknek rossz a bélrendszerük, jellemző rájuk a stressz, a depresszió illetve a szorongás.

Prebiotikumok élelmiszerforrásai

A prebiotikumban gazdag élelmiszerek a következők:

 • cikóriagyökér
 • csicsóka
 • pitypang zöldek
 • fokhagyma
 • póréhagyma
 • hagyma
 • spárga
 • búzakorpa és liszt
 • banán és egyéb plantainák
 • gomba
 • édesburgonya
 • almák
 • bogyók
 • citrusfélék

forrás:

Blog.PaleoHacks.com

Prebiotin.com

kurkumin használata a gyógyászatban

Kurkumin a megoldás!

Itt jó hír! A rheumatoid arthritisben szenvedőknek: a kurkumintartalmú szereket a reumás ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére használhatja. A Journal of Medicinal Food kiadványában megjelent tanulmány szerint a kurkumin, a kurkuma fő összetevője, biztonságos és hatásos természetes kezelést jelent a reumás ízületi gyulladásban.

Az indiai kutatók felfedezték, hogy a kurkumin fájdalomcsillapító és gyulladásgátló szerként hat a reumatoid artritisz kezelésére anélkül, hogy bármilyen mellékhatást okozna.

A reumatoid artritisz (RA) egy szisztémás autoimmun kórkép, amelyre elsősorban az ízületek gyulladásos elváltozásai jellemzőek, azonban más szerveket is érinthet. Kialakulásának oka nem teljesen ismert, a veleszületett genetikai hajlam mellett környezeti hatások (dohányzás, egyes vírusfertőzések) is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Mindazonáltal a genetikai meghatározottság jelentős, a kockázat 50 százalékát a genetikai faktorok teszik ki.
A betegség során az érintett ízület tokjában gyulladásos reakció alakul ki, az ízületi üregben folyadék halmozódik fel, majd heges kötőszövet, ún. pannus tölti ki az ízületi üreget, ami az ízület mozgásának maradandó korlátozásával jár. forrás, bővebben: reumatoid artritisz

A legtöbb gyógyszer a reumatoid artritisz kezelésében mellékhatásokkal jár. Mivel a reumás ízületi gyulladás egy autoimmun krónikus gyulladásos rendellenesség, és a kurkumint az ayurvédikus gyógyászatban fellépő gyulladásos állapotok kezelésére alkalmazzák, a kutatók a kurkuminnak a reumatoid artritisz klinikai tüneteinek javítására való képességét vizsgálták.

kurkumin használata a gyógyászatban

A vizsgálat során a kutatók 36 beteget vettek fel reumás ízületi gyulladással, és három csoportba osztották őket. Mindegyik csoportban 12 betegnek adtak placebo, a másik 24 betegnek 250, vagy 500 mg (mg) kurkumint naponta kétszer 90 napig. Ezután különböző módokon értékelték a betegek válaszát, eredményeit.

Az eredmények azt mutatták, hogy a reumatoid arthritisben szenvedő betegek, akik kurkumint kaptak alacsony és magas dózisokban, szignifikáns javulást mutattak a tüneteikhez viszonyítva az alapértékhez és a placebóhoz képest. Ezenkívül a kurkumin mindkét dózisa jól tolerálható, és nem okozott mellékhatásokat. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kurkumin fájdalomcsillapító és gyulladásgátló szerként működött a reumatoid artritisz kezelésében.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 250 mg kurkumint naponta kétszer javíthatja a reumatoid artritisz tünetei anélkül, hogy mellékhatásokat okozna.

kurkumin használata a gyógyászatban

A kurkumin sárgásvörös kristályos anyag. A kurkuma fűszerben fordul elő a természetben; a növény latin nevéből (Curcuma longa) kapta a nevét. A kurkuma név az arab kurkum ill. a perzsa karkam szóból származik, mindkettő sáfrányt jelent.

A kurkuminoidok polifenol vegyületek és ezek adják a kurkuma sárga színét. Két tautomer formában létezik, a keto és az enol formában. Az enolforma energatikailag stabilabb mind szilárd, mind oldott állapotban. A kurkumin pH-indikátorként is működik, 8-9 pH-nál átcsap sárgából (savas) vörösbe (lúgos). A bórsavval vörös rozocianint képezve reakcióba lép, amely lúgos közegben kék színreakciót ad. A kurkumapapír hatóanyaga. Mivel erős színe van, ételfestéknek is használják, E100 kóddal. forrás: wikipedia

 A kurkumin előnyei

A kurkumin az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapott. Ennek legfőbb oka, hogy tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a kurkumin több 100 egészségügyi panaszra nyújthat megoldást. Valójában ez lehet a leghatékonyabb táplálékkiegészítő ma.

kurkumin használata a gyógyászatban

A kurkuma és a kurkumin számos egészségügyi előnye van:

 • A kurkuma erőteljes gyulladásgátló gyógynövény: A kurkuma erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek sok gyulladásos betegségtől védenek. A gyulladás az egészségügyi problémák fő oka, mint például a metabolikus szindróma, a szívbetegség és a rák. Azt is jelentették, hogy szerepet játszanak a kognitív hanyatlásban.
 • A kurkuma képes küzdeni a szabad gyökök okozta károkkal szemben: A kurkuma jelentették, hogy segít a szabad gyökök károsításainak leküzdésében, ami különösen előnyös az immunrendszer és az agyműködés erősítésére és a rák megelőzésére. Ugyancsak növeli a szervezet antioxidáns képességét, növeli a védelmi rendszert. Az antioxidáns tulajdonságok a személy fizikai megjelenését is javítják, védve a bőrt a szabad gyököktől.
 • A kurkuma jó a szívnek: A kurkumint és a kurkuma többféleképpen tartja fenn a szív egészségét, például fokozza az endothel funkciót és csökkenti a gyulladást és a szabadgyökök károsodását.
 • A kurkuma a bél egészséges marad: gyulladáscsökkentő hatása miatt gyulladásos bélbetegségek, például colitis kezelésére alkalmazható.
 • A kurkuma jó az agy számára: A kurkumin növeli az agyi hormon szintjét, amelyet agyi eredetű neurotróf faktornak (BDNF) emelnek, ami növeli az új idegsejtek növekedését és leküzdi az agy degeneratív folyamatát. Ez növelheti az agy egészségi állapotát és javítja a hosszú távú kognitív funkciókat. A depresszió és a hangulatszabályozó neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin depressziójának kezelésére is használható. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsága miatt az neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór is védekezhet.

A kurkuma hozzáadható diétás étrendünkhöz, rántott vagy pörkölt zöldségekhez, rizzsel, pirított zöldségekkel vagy pirított zöldségekkel, levesek ízesítéséhez, vagy tea fogyasztásához.

forrás:

Science.news
MindBodyGreen.com
TheKitchn.com

Mit ad a mozgás a lelki fejlődésnek?

Mit ad a mozgás a lelki fejlődésnek?

A szeresdjol.hu szülőképző rendszer alapgondolata az, hogy a szülőség tanulható. Kár minden napért, amikor úgy nevelünk, hogy nem tudjuk, mi zajlik a gyermek lelkében és agyában. Amikor egyik nap így próbálkozunk, a másik nap amúgy, és közben nem leljük benne örömünket. Nincs fájóbb, mint a félresiklott szeretet nyomai – a szereteté, amely túlfélt és fojtogat, amely túlszabályoz és uralkodik, vagy túl sok jót ad és nem tanít meg helytállni. Ebben a 18-20 évben megformálunk egy (kettő, három, négy…) embert. Kialakul a személyisége, az önképe, a szokásai, eldőlnek kibontakozásának, testi-lelki egészségének alapbeállításai.

Magyarországon ma kultúraváltás zajlik: máshogy nevelünk, mint ahogy minket neveltek. A mi szüleink a saját szüleiktől kapott nevelési mintákat vitték tovább. Nagyanyáink drámaian nehéz körülmények között neveltek. Az volt a cél, hogy a gyerek egyen, legyen rendes ruhája, fedél a feje fölött, ne érje baj, eljusson az iskolába, tanuljon, majd teremtse meg az alapvető létbiztonságát.

mozgás

A mai szülő többet akar, mint ez a minimálprogram, de sokan még nem találják a helyüket az új kultúrában. Mindent a gyerekért? Vagy egész nap dolgozni, hogy megteremtsük/helyreállítsuk a családunk anyagi státusát és stabilitását?
Liberális nevelés ? Vissza a nádpálcához? Bölcsi vagy nem bölcsi? Hajtós iskola vagy laza iskola? Tanuljak vele vagy ne? Legózzak vagy főzzek esténként? Ezer dilemma és bizonytalanság, feszültség és kétely.

Pedig van út, van tudás, vannak válaszok, jól használható elvek és technikák. A gyermeki fejlődésnek van átlátható belső logikája. A szülőség tanulható.

Alábbi cikksorozatunkban nem az alapismereteket közöljük – ezek a szeresdjol.hu
tréningjein és egyéb írásokból sajátíthatók el –, hanem olyan gondolatokat osztunk meg, amelyek a nevelés egy-egy sarkalatos jelentőségű részterületével kapcsolatosak. Az első részben arról beszélünk:

Ki ne látott volna hasra fektetett újszülöttet, ahogy a fejecskéjét emelgeti? Ki ne látott volna pár hetes babát, ahogy elszántan igyekszik egyensúlyozni ugyanazt a fejecskét immár függőleges helyzetben, aztán elfárad és az anyja vállára nyaklik? Ki ne emlékezne, ahogy egyéves gyermekeink diadalmas vigyorral megteszik az első pár lépést Anyától Apáig vagy a dohányzóasztaltól a kanapéig?

Egészen kicsik még, amikor már hajmeresztő ügyességgel másznak – lépcsőre is, létrára is… akár a négyméteres csúszda létráján is elindulnak fölfelé… A kisgyerek – miként bármely kismajom is – robbanásig telve van energiával, mindene a mozgás. Az első perctől kezdve küzd a mozgás szabadságáért, erejéért és ügyességéért. Az pedig, hogy hogyan és mennyire mozoghatnak, bizony a személyiség alapjaiba is alaposan beleépül. Minden kor más életleckét hordoz és a mozgás is mást tanít minden korosztálynak.

Aztán elkövetkezik a megállíthatatlan: a másfél- kétéves kisgyerek, aki mint egy felhúzott kis bádogcsirke elindul rövidke lábain és megy, megy, megy, fáradhatatlanul. Ha letesszük egy húszméteres rendelőintézeti folyosón, amint földet ér a lába, elindul és a végéig meg sem áll. Minden kilincset le kell nyomni, minden ivóvíz-automatán minden kiállót megnyomni, minden papírkosarat felborítani és megvizsgálni: felfedezni az egész világot a lehető legalaposabban és minden létező irányban, jobbra, balra, fölfelé és lefelé. A kisgyerekkor a tét nélküli megismerés kora, a világot ekkor még úgy lehet fölfedezni, hogy közben a felnőttek vigyáznak ránk.

mozgás

Ha a kisgyerek végtelen mozgásigényét, ha engedjük jönni-menni, mászni, ha a háta mögött állva óvjuk, de hagyjuk, hadd próbálkozzon, hadd éljen az erejével, akkor maximális esélyt adunk annak, hogy az ügyessége, a magabiztossága kialakuljon.
Nem öncél itt a fizikai ügyesség, hanem elemi személyiségleckét hordoz: a kezdeményezés, az önállóság, az akarat kifejlődése, a biztos alkalmazkodás tanulását.

Ez ebben a korban még a fizikai térben zajlik, de később általánosabb érvényt nyer. Bevállalós vagyok? Megijedek minden újtól? Vagy tudom, hogy úgyis helyt állok, úgyis megoldom majd valahogy? Úgy nevezzük ezt: a kompetenciaérzés megy át döntő fejlődésen másfél éves kortól kezdődően. Kialakul a gyermeknek az a magától értetődő hite: ügyes vagyok, meg tudom csinálni, meg tudom oldani, ha új, ha másmilyen, akkor is, bármi légyen is az.

Úgy érdemes elképzelni a gyermeki akaratot és életerőt, mint egy forrást, a víz felszínre törő energiáját. Nem az a célunk, hogy visszafojtsuk. Nem is az, hogy az útját elálljuk, akadályokkal szórjuk tele. De nem is az, hogy szanaszét folyjon gáttalanul.

Akkor járunk jól mi is, a gyermek is és a társadalom is, ha ezt az energiát mederbe foglaljuk, hogy egyenletes, tiszta folyása legyen. Az egész gyerekkoron át tartó szabályozás ezt a jól kezelt energiaáramlás szolgálja. De mindehhez nélkülözhetetlen, hogy a gyerekben energia, legyen bátorság, legyen kifelé kívánkozó mozgás, gondolat, alkotás, mondanivaló, lendület, életerő. Mert ha nincs, akkor nincs miből építkeznünk, nincs miből személyiséget formálnunk.

Nincs lehangolóbb, mint az elbátortalanított, kihunyt szemű, mindentől visszariadó gyerek vagy fiatal, akiben nincs kíváncsiság, aki nem akar dolgokat kipróbálni, akit nem izgat a kaland, nincs véleménye, nincs mondanivalója. A mozgás pedig ennek a gyermeki energiának az első és legelemibb kifejeződése.
Akkor tesz igazán jót a szülő, ha vigyázva, óvó figyelemmel terelgeti a gyerekét, de hagyja mozogni, futni, mászni, mindent kipróbálni, mindent meghódítani.
Minél nagyobb a gyermek, annál jobban megérti, ha a veszélyekre figyelmeztetjük, de leginkább a saját kárán tanul. Ha látjuk, hogy baja lesz, az a dolgunk, hogy megóvjuk, megmentsük, és adjunk neki értelmes magyarázatot, kommentárt. Ha viszont azt látjuk, hogy nem lesz baja, csak minimálisan megijed és megjegyzi azt, amit tanul az esetből, akkor nem kell feltétlen beavatkoznunk… a kisebb-nagyobb bakikból tanul meg vigyázni.

A mozgásból tanulja a gyermek a szabadság leckéit: azt hogy van szabadsága, és hogy azt ésszel, felelősen kell használnia.

Az „élni hagyni” azt is jelenti: nem segítjük fölöslegesen. Nem elég, ha elfelejtjük a „ne mássz föl, mert leesel” mondatot. Az is fontos, hogy hagyjuk megküzdeni, hagyjuk próbálkozni: másszon föl a hintába, tápászkodjon föl a jégen. Ha a játszótéren hasra esett, várjuk meg, sír-e, vagy továbbfut, ne döntsük el mi magunk, hogy rettenetes nagy a baj, ha ő történetesen föl sem veszi. Természetesen az ellenkező végletbe sem szabad esnünk: ha a gyermek segítséget kér, ha sír, ha megsérült, természetesen az a dolgunk, hogy számíthasson ránk. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy a testi épségét valós veszélybe nem sodorhatjuk soha. Ugyanakkor fontos tudni: a legnagyobb biztonság a jó mozgású gyerek.

Ahogy aztán múlik az idő, egyre több képzett mozgásformát is elsajátít a kisgyerek. Megtanul futóbiciklivel közlekedni, megtanul felmászni mindenfajta mászókákra, aztán biciklizni, ugrókötelezni, iskolásan már gumizni, hullahoppozni, kötelet mászni, szeren mozogni. Nagyon jó, ha hatókörét minden korábbinál tágabbra kiterjeszti és megtapasztalja, hogy a legkülönfélébb helyzetekben és közegekben el tud boldogulni: ha minél hamarabb megtanul úszni, korcsolyázni, evezni, és még bármely más mozgásformát.

mozgás

Minél többféle közegben és helyzetben tud jól mozogni, vízben, jégen, hóban, a legkülönfélébb szereken és eszközökön, annál sokoldalúbb lesz a mozgása, de nem csak az. Hiszen az emberi agyban minden mindennel összefügg. A legfontosabb lecke, amit a mozgásfejlődés korai éveiből meg kell tanulni a kisgyereknek, így szól: meg tudom csinálni! Ügyes vagyok, képes vagyok rá. Sokféle helyzetben tudok helytállni, megoldást találni. Nem vagyok egy elveszett ember.

Egy egészséges 5-10 éves gyerek, ha leteszik egy erdőben, minden sziklára, kidőlt fatönkre, roskadozó fahídra felmászik, minden meredek szurdokoldalon felkapaszkodik, kirobbanó energiával mozog és mindent megpróbál valahogyan megoldani. Mire hétéves lesz, egy határozott, kompetens, talpraesett, jó mozgású, jól koordinált kis ember lesz belőle, aki százszor megtapasztalta az ügyességét és helyzetmegoldó készségét. És akkor még el sem kezdődtek a valódi sportok!

A mozgás fejlődésének a társas viselkedések terén is komoly következményei vannak.
Ha elviszünk – tegyük föl – négy kisiskolás fiút egy hétvégére kajakozni, valószínűleg hárman negyedóra alatt megtanulják a kajakozás alapmozdulatait, de mindig lesz egy kisgyerek, akinek nem megy. Valószínűleg ő lesz a túlféltett, akit már kiskorában sem hagytak mászókázni vagy a természetben mozogni, mert vad, rendetlen dolognak tekintették az ilyesmit, vagy egyszerűen nem került ilyen helyzetbe a család. Valószínűleg ő lesz az, akit nehezen engedett el az anyukája és sok gyógyszert mellékelt hozzá, instrukciókkal.

Mondanunk sem kell, hogy a társas dimenzióban ez a kisgyerek már akkor kilóg a többiek közül, amikor így bocsátják útjára. A fejlődése további szomorú, ám előrelátható kanyart vesz, amikor kudarcot vall az evezésben. Valószínűleg egyfelől elkönyveli, hogy „nekem ezek a mozgásos dolgok nem mennek” és ezzel végleg elvágja a saját útját a testmozgástól. Ugyanez az esemény a társas fejlődés dimenziójában is hat: valószínűleg ő lesz az, aki sírva felhívja az anyukáját, amitől a többi fiú aztán már furcsán néz rá.

Ezzel pedig már a férfi nemi szerep normáival kapcsolatosan is hátrányba kerül. Megjegyzi, hogy őt a többi fiú kiszorítja, kinézi, hogy ő nem annyira fiús, férfias, mint a társai… megint csak nem nehéz elképzelni, hogy 10-15 évvel később mennyire fogja menő pasinak, férfias férfipalántának érezni magát az osztálytársai között. Könnyű meghosszabbítani ezt a vektort és elképzelni ugyanőt harminc évesen, miután kimaradt az egyetemi és céges kerékpártúrákból, focizásokból, ezzel együtt járó bulikból. Könnyebben temetkezik majd a virtualitásba, elszalaszt egy sor jó bulit, suta lesz és hízásnak indul. Ennek a párkeresésben és a másik nemmel kapcsolatos önbizalomban is meglesznek a következményei. Fizikai és társas dimenzióban egyaránt megszenvedi a korai mozgásfejlődés gátlását – hiszen a személyiségben is minden mindennel összefügg.
A korai moz
gásfejlődés a kompetenciaérzést, az énerőt, az önbecsülést és a társas kapcsolatokat egyaránt építi.

Ez nem azt jelenti, hogy erőnek erejével mozgásra és sportra kell kényszerítenünk kicsiny gyermekeinket. De jelenti azt, hogy fontos, hogy helyzetbe hozzuk és hagyjuk mozogni őket. Vegyük a fáradságot és vigyük ki őket a parkba, a Margit-szigetre, a Normafához, a legközelebbi erdőre, mezőre, labdázzunk, bringázzunk, focizzunk, ússzunk, evezzünk, korizzunk velük – hiszen annyira jó!

A nagyobbacska gyerekek és a serdülők személyiségének aztán egészen másfajta, az adott kornak megfelelő kincseket tartogat a mozgás és a sport: erről a következő folytatásban olvashatunk.

Így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult,de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. —  savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hgy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. (Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegséget, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

MÁKKAL CSONTRITKULÁS ELLEN:

A mákkerült ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csdanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel:  plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe  kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:

És most következzék a cékla. A cékla Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk – írja Seeger – a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására.”

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.

LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen  könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani.  Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:

Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet,savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését.

BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:

A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.

PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

SZŐLŐ:

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

DIÓ:

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

Ha nem is étkezésre használjuk,   de érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis tea növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések esetén is.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli gyógyszer.

forrás: szupertanacsokblog.hu

Milyen sót érdemes fogyasztani?

Napjainkban igen sokféle só megfordul a boltok polcain, és az árudömpingben sokszor nehéz eldönteni, melyiket sót is érdemes választani. Míg évekkel ezelőtt a sóból is csak néhány fajta létezett, ma már széles választékban kapható. De vajon melyik a jó?

só, himalája só

Sokat hallani arról, hogy hazánkban a sófogyasztás túlzott mértékű, mely könnyen szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Ám arról már kevesebbet szólnak, hogy melyik fajta só a leginkább hasznos szervezetünknek. A napjainkban kapható sófajták bemutatásával hasznos információkat igyekszünk átadni Önöknek, mely megkönnyítheti a megfelelő só kiválasztását.

Konyhasó

Másképpen nátrium-klorid, mely a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Kissé erőteljes, csípős ízű, a sós íz eléréséhez kevés is elegendő, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Mivel mesterséges formában előállított só, egyes szakemberek szerint a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.

Jódozott só

A konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsított változata, melyet elsősorban a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állítottak elő. Hasznosságát illetően megoszlanak a vélemények: egyes szakértők szerint káros a szervezetre, mások szerint viszont csökkenti egyes pajzsmirigybetegségek kialakulását. Elsősorban szakemberi ajánlásra fogyasszuk rendszeresen.

Csökkentett nátriumtartalmú só

A csökkentett nátriumtartalmú só 40 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a konyhasó, de rendszeres fogyasztása nem ajánlott mindenkinek. Betegség esetén kérjék orvos tanácsát.

Tengeri só

A tengerekből természetes formában kinyert só szárítással készül. Ha a napon szárítják, ásványi anyagokban gazdag, ipari eljárással viszont csökken a tartalma. Érdemes finomítatlan formában fogyasztani, mely tápanyagokban gazdag, akár még mikroalgákat is tartalmaz, mely könnyíti az ásványi anyagok jobb felszívódását.

sót, tengeri só

Parajdi só

A parajdi só kősó, Erdélyben, a híres parajdi sóbányákban bányásszák. Az egyik legjobb minőségű sófajta, 84 ásványi anyagot tartalmaz, egyre több helyen kapható hazánkban is. Íze kellemes, nem erőteljes.

Himalája só

A Himalája sót a Himalája sóbányáiban bányásszák, az egyik legértékesebb, természetes sófajta, melyet kézzel nyernek ki, semmiféle ipari kezelésnek nem vetik alá, és mentes minden szennyeződéstől, vegyi anyagoktól. A parajdi sóhoz hasonlóan 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, és kellemes ízű.

forrás: hazipatika.com

Vér- és vizeletvizsgálat: milyen gyakran kell?

Vérünkből és vizeletünkből számos betegség kimutatható, ezért az orvosok gyakran kérik a vizsgálatukat általános panaszok esetén is. Milyen gyakran érdemes magunknak is kérvényezni ezeket a vizsgálatokat, és hogyan készüljünk fel rájuk?

vizsgálat, vérvizsgálat

A vér és vizeletvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, amit az emberen elvégezik. Ezekkel a vizsgálatokkal számos betegségre utaló jelet felfedezhetnek, de segítségével az orvos egy általános képet is kap a páciens egészségi állapotáról. Utóbbi miatt érdemes ezeket a vizsgálatokat olyan esetben is megigényelni, amikor semmi panasza nincs a páciensnek. Milyen gyakran érdemes elvégezni ezeket a teszteket, és hogyan készüljünk fel rájuk?

A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, melyen az emberek átesnek, hiszen az első dolog, amit egy orvos kér: a teljes vérkép. Pontosan mit jelentenek a leleten látható rövidítések, adatok?

Milyen gyakran végezzük el a vizsgálatot?

Egyszer egy évben ajánlott megnézetni a máj- és a vesefunkció mellett a szervezet zsír- és hormonháztartásáról árulkodó értékeit vérből, vizeletből. Egy vérvétel, illetve egy reggeli, középsugaras vizeletminta szükséges hozzá.

vizsgálat, vizeletvizsgálat

Súlyos, krónikus betegségek esetén, vagy éppen a gyermekvárás hónapjai alatt nagy jelentősége van a rendszeres vérvizsgálatnak. Ezzel ugyanis viszonylag könnyen nyomon követhetőek a szervezetünkben zajló változások, és szükség szerint gyógyszerekkel, diétával vagy éppen étrend-kiegészítőkkel hozzájárulhatunk az egészség visszaállításához.

Mit mutat a vér- és vizeletvizsgálat eredménye?

vizsgálat, vizeletvizsgálat

A vérkép a vérben lévő elemek közül a különböző fehérvérsejt típusok relatív számát adja meg, melyből következtetni lehet a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra, afertőzésheveny vagy idült voltára, valamint arra is, hogy vírus, baktérium vagy valamilyen élősködő okoz problémát a szervezetben.

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. A vizelet elemzése során kimutathatók a húgyúti fertőzések, a cukorbetegségre vagy a gyulladásra utaló fehérjék.

Hogyan készüljünk a vizsgálatokra?

Vérvizsgálat előtt különösebb felkészülés nem szükséges, de egyes vizsgálatoknál fontos, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen. A vérvételt megkönnyíti, ha a vizsgálat előtt vizet iszunk – egyéb folyadékoktól, például kávétól, teától vagy szénsavas üdítőktől azonban tartózkodjunk! A vérkép ugyanis nagyon változékony, néhány óra alatt is megváltozhatnak a kapott adatok, attól függően, hogy éppen mit teszünk, eszünk vagy iszunk.

bővebben: hazipatika.com

Halláskárosodás lehet a fülpiszkálás eredménye!

Ha megpróbáljuk eltávolítani a fülekben levő zsírt, nem biztos, hogy jól járunk vele. Esztétikai szempontból persze tisztán kell tartani a füleket, de ha igyekszünk túlságosan kitakarítani őket, akár halláskárosodás is lehet az eredménye.

A szervezet fülzsírt termel – ez normális. Ennek célja az, hogy tisztán tartsa és védje a füleket. A zsír begyűjti a piszkot, a port és egyéb szennyeződéseket is, hogy azok ne juthassanak be a fül belsejébe.

halláskárosodás

Az emberek egy része azonban úgy tekint a fülzsírra, hogy azt mindenképp el kell távolítani, mert ha nem tesszük, az annak a jele, hogy hanyagok vagyunk és nem elég tiszták. Ez a téves információ ugyanakkor nem biztonságos szokásokhoz vezet.

Dr. Seth Schwartz szerint, aki az amerikai fül-orr-gégészeti akadémia vezetője elmondta: nem kell aggódni, mert mindennapi tevékenységeink, így a rágás vagy az állkapocs mozgatása segít a régi fülzsír eltávolításában, s fülmosáskor, fürdéskor ki is ürül.

Ez egy teljesen normális és állandó folyamat, ám olykor ez az öntisztítás zavart szenved. Az eredménye a fülzsírépülés, amely részben vagy akár teljesen is elzárhatja a füljáratot.

halláskárosodás

Az azonban nem megoldás, hogy naponta, megelőzés céljából tisztítgatjuk a fülünket fültisztító pálcikával, gémkapoccsal, vagy fülgyertyázással.

„A gond az, hogy erőfeszítésünk a fülzsír felgyülemlésének meggátolására csupán későbbi problémákat okoz – a zsírt lejjebb nyomjuk és a hallójárat felé toljuk – magyarázta dr. Seth Schwartz. – Minden, ami beledugható a fülbe, komoly károsodást okozhat a dobhártyára és a hallójáratra nézve, ezzel pedig átmeneti, de akár tartóst kárt is elérhetünk.”

Otolaryngology — Head and Neck Surgery szaklapban közzétett irányelvek szerint a túlzásba vitt fültisztogatás irritálhatja a füljáratot, fertőzést okozhat és növelheti a fülzsír kialakulásának esélyét, valamint annak beragadását a hallójáratba.

De mégis, hogyan tisztítsuk a fülünket?

-Ne vigyük túlzásba, amikor tisztításra kerül sor, a már említett okok miatt.

-Vigyázzunk a különféle tárgyakkal, amelyekkel tisztítani szeretnénk a fület. A vattapamacsok, hajcsatok, fogvájók nem felelnek meg erre a célra, megvághatják- szúrhatják, megsérthetik a fület, a dobhártyán lyukat üthetünk velük, még a hallócsontok is sérülhetnek. Mindez hallásvesztéssel járhat, szédülést és fülcsengést hozhat magával.

bővebben: nice.hu

halláskárosodás

Jóga vagy pilates? Melyiket válaszd?

Sok új trend érkezik a sport világába, amik közül sokszor elég nehéz kiválasztani azt az egyet, ami a legjobb lesz neked. Ha például közel áll hozzád a spiritualitás, de szívesen erősítenéd a tested minden porcikáját, akkor a jóga és pilates órák neked valóak. De melyiket válaszd? A mai cikkben összehasonlítjuk ezt a két, népszerű sportot!

A jóga és a pilates viszonylag új dolognak számít, hiszen csupán a 20. században jelent meg hazánkban. Sokan nem tudják, hogy van-e különbség a kettő között, és ha igen, akkor pontosan miben is térnek el egymástól. Ami igaz, hogy mindkét sportágban sok a nyújtás, az erősítés, valamint a meditáció, így a testet, lelket egyszerre frissítik fel. Ma már számtalan helyen elérhetőek a különféle órák, amelyek mindegyike rendelkezik egyfajta plusszal. A jógának például rengeteg változata létezik, mint például a bikram, astanga, iyengár jóga. Mindegyik egészen speciális és eltérő területeire hat a testednek és elmédnek.

A jóga célja

jógaAmellett, hogy a jóga rengeteg nyújtó, erősítő gyakorlatból áll, amelyek javítják a fizikumodat, számtalan olyan elemet is tartalmaz, amelyek ugyanakkor az ellazulásra és a relaxációra ösztönöznek. Míg más mozgásformák, mint a foci, a konditermi edzés, vagy éppen az úszás azt próbálja elérni, hogy minél inkább a teljesítményedre összpontosíts, és hozd ki magadból a legtöbbet, addig a jóga a mozgáson keresztül próbálja a figyelmed a belső világod felé fordítani. Nemcsak a tested, hanem a lelked is erősíti azzal, hogy a mozgás középpontjába állítja. A jóga az egyetlen olyan mozgásforma, amely egyszerre relaxál és meg is mozgat.

A pilates célja

jóga

jóga

Egy pilates órán a legfontosabb a megfelelő légzéstechnika elsajátítása, ugyanis csak így juthat kellő energiához az izom, hogy fejlődhessen. Ennél a sportágnál előtérbe kerülnek a felsőtest izmai, mint a váz és a mellkas izomzata. A pilates gyakorlatokkal erősödik, ugyanakkor rugalmasabbá is válik a felsőtested, javíthatsz a rossz testtartásodon, valamint a gyenge izomzatból fakadó légzési elégtelenségeken.

Hasonlóságok és különbségek

Nem véletlen, hogy sokan összekeverik a jógát a pilatessel, és fordítva. Számos közös elemük van, amelyet mindkét sportág felhasznál, ilyen például a hasizmokat igénybe vevő gyakorlatok. Ha a hátaddal vannak panaszaid, legyen szó krónikus hátfájásról, vagy rossz testtartásról, akkor mindkettő jó választás, ugyanis a törzsizmok kondíciója javítható bármelyikkel. Ráadásul csillapítják is a fájdalmat.
A jógával szemben azonban a pilates jóval rövidebb periódusokból áll, ami gyorsabb, látványosabb eredményeket hoz. A jógázók kicsit később tapasztalhatják meg a sportág hozta jótékony változásokat az életükben, mivel ez egy sokkal lassabb mozgásforma, ráadásul a nem kézzel fogható belső békédet is formálja.

A jóga és a pilates kiegészítik egymást?

Hogy a két sport kombinálásával milyen nagy sikerek érhetőek el, azt nem napjainkban fedezték fel: már a háborúban is ezzel a két sporttal regenerálták a katonákat. A mozgás és test rehabilitációját pilatessel, míg az elme és a lélek felfrissítését, és nyugtatását, a jógával érték el. Mindkettővel más célokat érhetsz el – ez azonban azt is jelentheti, hogy érdemes a kettő mozgásformát kombinálnod! A jóga gyakorlásával rugalmasabbá teheted a tested, beleértve az ízületeidet is, míg a pilates ellazítja a feszes izmokat, amik így a későbbi megerőltetés során sokkal erősebbek lesznek.

bővebben: egészségmagazin.com

Almaecet és méz, a természetes béltisztítók

Házi orvosság a vastagbél hatékony megtisztítására

almaecetA nyers méz és az almaecet, ez a két összetevő szükséges az otthoni hatékony béltisztításhoz. Az almaecet esetében az üveg alján található sűrű tartalomra lesz szükség (ez tartalmazza a legtöbb hatóanyagot) a méznél pedig használhatunk a boltokban vásárolható feldolgozott mézet, de a legjobb ha rendelkezésünkre áll tiszta, nyers méz.

Az almaecet olyan aceti baktériumokat tartalmaz, amelyek segítik az étel lebontását az emésztőrendszerben, és segít hogy a lerakódott salak/méreganyagok távozzanak vastagbélből, ez ez a folyamat segít hozzá a béltisztításhoz.

A béltisztító ital elkészítése

almaecet8 dl vízhez adjunk hozzá két evőkanál nyers mézet, és két evőkanál almaecetet. Addig keverjük az összetevőket, amíg a méz teljesen fel nem oldódik.

A fogyasztása a reggeli (éhgyomorra!) órákban optimális, de a nap bármely szakában fogyasztható hogy tisztuljon a bélrendszer.

Gyors és hatékony, aminek eredménye képpen kapunk egy egészséges és tiszta bélrendszert!

A méz eugenol tartalmaz, amiről köztudott hogy megöli a rákos sejteket a vastagbélben, az almaecetben található antioxidánsok pedig megakadályozzák a cukorbetegség illetve a magas vérnyomás kialakulását, és kontrollálja az ideális testsúly megtartását.

Méz

mézMéznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.

Ennek értelmében a méz eredete szerint kétféle lehet: virágméz (nektárból származó) és mézharmatméz (növényi nedveket szívó rovarok – Hemiptera – által az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz.)

A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja meg, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek. A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen (egy éven belül) elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, még több ezer éves leletek is mérgezés nélkül elfogyaszthatók.

Mit jelent az, hogy “nyers méz”?

A nyers méz kifejezést arra a mézre használjuk, ami az évezredes hagyománynak megfelelően készül, szűrés, kémiai eljárások és pasztőrözés nélkül. Ha a címkén azt látod: “tiszta méz” – az valószínűleg pasztőrözött. A pasztörözés pedig semlegesíti a benne lévő összes fermentumot, propoliszt és a különösen egészséges fitotápanyagokat.
A tengerentúlon, ahol a clean eating életforma hatalmas tábort tud magáénak már több méhész terjeszt országszerte vásárolható nyers mézet, azonban hazánkban a beszerzése ma még nem túl hálás feladat. Itthon többnyire házi termelőktől, piacon találhatunk ilyen mézet. Jellemző lehet a színe, hiszen minél sötétebb, annál jobb minőségű a méz. Érdemes megkérdeznünk azt is, hogy vetették e valamilyen eljárás alá.

A nyers méz előnyei

Természetes multivitamin! -. Jelentős mennyiségben tartalmaz: B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminokat, magnézium-, kálium-, kalcium-, nátrium-klór-, kén és foszfát ásványi anyagokat.

Alacsony glikémiás index! – A nyers méz közel sem hizlal annyira, mint gondolnánk! 30-as GI értékkel rendelkezik, ami nagyon jónak számít, hiszen 55 alatt alacsony glikémiás indexről beszélünk. Összehasonlításként: a kristálycukor GI értéke 80, a feldolgozott mézé 75, az agave nektáré 25, a xilité 8… Tehát ha nyers mézzel édesítesz az jóval kevésbé emeli a vércukorszinted és alakul testzsírrá.

Számos módon gyógyít! – Sebekre kenve, gyorsítja a gyógyulást. Kiütésre, égésre vagy viszketésre is jó hatással van. Segít meggyógyítani a torokfájást. Csökkenti a megfázás vagy influenza tüneteit. Rendszeresen használva megelőzhető a szezonális influenza és megfelelő szinten segít tartani a koleszterin szintet. Növeli az antioxidánsok termelődését a véráramban.

Almaecet:

almaecetAz almaecetről sokunknak a fogyókúra jut eszünkbe. Valóban sokan alkalmazzák sikerrel, de azon kívül, hogy diétánkat jól kiegészíti, számos egészségvédő hatással is rendelkezik.
Az almaecet tulajdonképpen az almabor erjedésével jön létre. Mint a legtöbb ecet, tartalmaz ecetsavat, valmint némi tej-, citrom- és almasavat is. Színe halvány sárgásbarna, egy idő után üledék képződhet benne, ami azonban természetes folyamat.
Használhatjuk ételeinkbe főzéskor, salátákhoz, mártásokhoz, de készíthetünk belőle frissítő italt is – esetleg mézzel -, amit rendszeresen fogyasztva egészségi problémáinkat is enyhítheti.

Az almaecet zsírbontó, májtisztító, ezért alkalmazzák szívesen fogyókúrához, amellett a koleszterinszintet is csökkenti. Fogyókúra esetén szokásos adagja napi két-háromszor, étkezés előtt egy teaskanál almaecet egy pohár vízben elkeverve.
A székrekedés ellen is hatással alkalmazhatjuk, ha reggelente egy pohár almaecetes vizet megiszunk.
Általában egy pohár vízhez egy kiskanál ecetet adunk. Édesíthetjük mézzel, de keverhetjük gyümölcslével, például narancslével is, így kellemes ízű frissítő italt kapunk.
Pattanások ellen használható belsőleg és külsőleg, lemosásként is (bánjunk vele óvatosan, mert okozhat irritációt).

Az almaecet hajápolásra is kitűnően alkalmas, csökkenthető vele a hajhullás és a túlzott zsírosodás. Hajmosás után a hajöblítő vízbe tegyünk egy-két evőkanál almaecetet. Ha almaecet és víz egyenlő arányú keverékét hajtövünkre permetezzük és néhány percig rajta hagyjuk lemosás előtt, az a korpásodás ellen is hatásos.
Ízületi gyulladásra ajánlott napi három-négy pohár almaecetes ital elfogyasztása. Segíthet cukorbetegség és magas vérnyomás esetében is.

Amire ügyelnünk kell:
A hígítatlan almaecet károsíthatja emésztőrendszerünket, ezért mindig vízzel hígítva fogyasszuk! Savassága miatt kerüljük túl nagy mennyiségben való fogyasztását. Fogzománcunk védelme érdekében almaecetes ital fogyasztásakor használjunk szívószálat.

almaecet